פרוטוקול ישיבת הוועד המנהל מיום 10 בנובמבר 2017
משתתפים: אריה לוי, רנין בדיר-מונא, שלי גוטפריד, בעז רקוץ', דניאל דור, ליה נירגד, יוסי צרפתי
סקירת מנכ"ל בשילוב הערות חברי הוועד:
- בכנסת: התפיסה של מיהו פעיל המשמר שונה. כאשר אנחנו עובדים עם התאגדות ההורים של 5,000 ילדים חולים שקוצצו להם שעות ההוראה הביתית, אני רואה באותם הורים פעילי משמר.
כיום אנחנו מתמקדים בחמישה עד שמונה דיונים בשבוע, העיקרון הוא להתמקד במצבים שבהם אנחנו יכולים לתרום לדיון או להתערב באופן משמעותי – מה שקורה על בסיס שבועי ואפילו יומי.
דניאל: חשוב לנהל מעקב גם אחרי כל האירועים שבהם לא "קורה משהו משמעותי". עצם ההתערבות בדיון, בהצטברות, יש לה ערך.
ליה: מבקשת שיוצג סיכום שבועי למליאה.
בעז: הפירוט צריך להיות לכבודנו, מקומות שבהם השפענו.
דני: עומדעל כך שצריך לתאר ולעקוב אחרי מכלול הפעילות.
רנין: במצב שבו הפעילים משתתפים בדיונים, מה עושים עם הדיעות השונות שהם מביאים איתם ומבטאים כפעילי משמר? עלולה להיווצר תמונה לא ברורה לגבי עמדת הארגון.
יוסי: התערבות הפעילים נעשית אחרי דיון מקדים.
- המדד: מדד כנס קיץ קיים במאגר, ומבוסס על ארבעים וכמה חוקים. לגבי ממד חורף אנחנו מוציאים לפירוש במוצע שניים וחצי חוקים בשבוע, כשהכוונה להגיע לחמישים עד ששים חוקים שייכללו במדד.
שלי: ניסיתי לגייס סטודנטים לפרויקט הזה בבית ברל, אבל מתברר שזה לא אפשרי מבחינה פורמלית.
בסוף כנס חורף, או במצב של בחירות מוקדמות, נפרסם או מדד שנתי או מדד לכל הכנסת העשרים. מדי חודש נוציא עשר הצעות חוק להצבעה, כשאנחנו מגדילים את מאגר המצביעים גם בקרב פעילי המשמר וגם במסגרת שת"פים עם ארגונים אחרים.
ליה: מציעה לצרף למאגר גם נציגים מקואליציות שאנחנו חברים בהם, תג מאיר והקואליציה
להעסקה ישירה.
- קמפיין היועמ"ש (מינוי יועמ"שים על ידי השרים עצמם): אנחנו עובדים בשת"פ עם חובב ינאי משתיל, פרסמנו שלב ראשון של הקמפיין. השלב הבא מתמקד בעמדות האישיות של ח"כים ושרים, שאותם אנחנו מראיינים בראיונות פתע איתי. את התוצרים נמנף בתקשורת הארצית.
- גבייה מנהלית: בתהליך שת"פ עם האגודה לזכויות האזרח ועם הקליניקה המשפטית של בר אילן.
- פרויקט "אני רק שאלה": נעשה בשת"פ עם קרן התחקירים, 100 ימים של שקיפות והפעיל עידן בנימין. מתואם עם ח"כ כבל. האתגר בפרויקט הזה הוא לגבש עמדה שתהיה מקובל על כל השותפים בפרויקט.
דני: צריך להקפיד שיהיה תחקיר מקדים מעמיק, שלפיו מסננים שאלות שלא מבוססות על עובדות, ועל כך לא מכבדות אותנו.
ליה: מציעה להיעזר ב"משרוקית".
בעז: כל שאלה שמשקיף נתקל בה לגבי התבטאות בדיון, ויש ציטוט מדויק שלה, נתחקר בשמחה. אין לנו כוח אדם כדי לטפל בנושאים נוספים.
דני: צריך להיזהר שלא נתפקד כצינור פסיבי לשאלות הציבור. השאלות צריכות להיות מדויקות, וברוח המשמר.
- הכשרת דוברים מתנדבים: רעיון של תני, שנובע גם מהעומס וגם מהרצון להעניק עוד מימד לפעילות המתדבים.
ליה: נחוץ כאן סינון קפדני, לבקש ממועמדים לתפקיד ההתנדבותי הזה קורות חיים, לראיין אותם, להתייחס לזה כאל משרה לכל דבר.
בעז: חשוב שיהיה פיקוח וליווי צמוד של תני.
- בזירה המקומית:
- כללית: המצב טוב, אבל מורכב, בגלל החילופים בתפקיד והעומס על הצוות החדש, וגם בגלל התפתחויות מקומיות. בנהריה פועלים בעצימות נמוכה יחסית לקודם, אבל הפעילות נמשכת. הגשנו עתירה בבית המשפט המחוזי בחיפה לגבי יועמ"ש העירייה, המועסק בעלות שכר של כמיליון שקל בשנה. הגשנו לגבי השכר גם בקשת חופש מידע. ליווי הקבוצה הזה נשאר בידי בשלב הזה. ברמלה – הקבוצה מתרחבת לשכונות נוספות. בג'יסר היה אתמול מפגש התנעה מחדש, שבו השתתפו גם פעילים ותיקים וגם חדשים. בנשר נפסקה הפעילות בעקבות החלטה של חברי הקבוצה, עקב העובדה שהמשמר מקבל תרומות מהקרן החדשה לישראל. זה קרה לאחר שחבר מועצה תקף פעיל שלנו באחת מישיבות המועצה, בהערה על התרומות ממקור זה.
רעות תעבוד בחודשים הקרובים על הגדלת המערך המקומי שלנו, באמצעות הכשרת רכזים מקומיים. השאיפה היא להכשיר כעשרה רכזים, שיוכלו להגיע לעשרים עד שלושים יישובים.
בעז: ממליץ להיות בקשר עם עו"ד תמר שחורי, מנהלת מרכזי צעירים בכל הארץ. כדאי לפרס גם ברשת בוגרים של מכינות קדם צבאיות.
ליה: וגם בקרב בוגרי ארגון מעשה.
יוסי: רעות מכוונת לפרקטיקום של תלמידי עבודה סוציאלית.
דני: חושב שפורמט של רכזים מתנדבים יכול לעבוד בגרעינים קיימים, אבל לא ייתן מענה למצב של הקמה. אנחנו צריכים לקחת אחריות על הקמת הגרעין, ולאתר בו פעיל שיכול להפוך לרכז.
בעז: צריך לדבר עם שי כהן עומד בראש הברית למען עתיד ישראל, שעוסקת במנהיגות מקומית.
- היערכות לבחירות מקומיות:
הגשנו יחד עם התנועה לחופש המידע הצעה לפרויקט משותף שיתמקד במעורבות ציבורית לקראת הבחירות, באופן שייצור מצע לבחירות מושכלות, שמתייחסות באופן רציני לאינטרסים מקומיים ממוקדים. הפעילות המשותפת עם התנועה היא חלק מהחלטה אסטרטגית להעמיק את השת"פ.
- גיוס כספים:
- הקרן החדשה: הייתה פגישה מוצלחת עם המנכ"ל החדש של. עם זאת, הביע תהיות לגבי הרב-גוניות של פעילות המשמר.
ליה, דני: זו שאלה איך ממשיגים את הפעילות שלנו. הדגש צריך להיות על כך שבזכות הכלים הרב גוניים אנחנו מסוגלים ללוות במלואו את תהליך ההתערבות הפוליטית, החל מאי-נחת מקומית, דרך הכשרה ועד מעורבות בתהליכי קבלת החלטות במועצה וגם בכנסת.
בעז: כדאי לחבר את שי כהן גם לפרויקט הבחירות המקומיות.
דני: האם אנחנו מעורבים בפרויקט השקיפות של סתיו שפיר?
יוסי: ב-20 לחודש ייערך שם דיון שנשתתף בו, על השלטון המקומי.
ליה: נחוץ לנו מיפוי מעמיק יותר של כל מי שיוזם פעילו ביחס לבחירות המקומיות, וזה הרבה מאוד ארגונים. למשל האגודה למען הלהט"ב, שמכשירה פעילים שיתמודדו. כולם מבינים שזה רגע מפתח.
יוסי: שתיל ארגוני מפגש, רעות השתתפה בו, היא גם תיפגש בימים אלה עם אנשי שחרית.
- קרן שלי תרמה 15,000 שקל לפרויקט הקרן החדשה סביבתי שלנו ברמלה.
- קרן לוי לאסן: מחכים לתשובה, שמסתמנת כחיובית, לגבי פרויקט הכשרת נשים בדואיות ודרוזיות למעורבות דמוקרטית.
- קרן ארקה: נקבל תשובה עד סוף השנה, כנראה חיובית
- קרן קונרד אדנאואר: הגשנו הצעה לפעילות משותפת (זו המתכונת שבה עובדת הקרן הזאת). בגלל חילופי מנכ"ל שם, הסבירות נמוכה.
- מפ"י:יש לנו איתם פגישה בתחילת דצמבר, לקראת הגשת בקשה למענק.
- תיכון רוטברג: הפעילות מתחילה בשבוע הבא במתכונת מורחבת, נעבוד עם שלוש כיתות. פעיל המשמר בני לבני מרכז את ההדרכה, על בסיס הקורס שכבר העברנו בעבר. פעילות זאת נעשית בתשלום למשמר החברתי.
- הרצאות בתשלום: בינתיים זה מתפתח על אש קטנה, הרצאות שלי וגם של גאיה הריי.
- מלגאים: יש לנו כעת שניים, אחד משגרירי רוטשילד ואחד מתוכנית אבהארט, שאחד מהם מסייע בכנסת והאחר במחקר. סה"כ הפעילות שלהם מוסיפה לנו כוח אדם בהיקף של 40% משרה, וכנראה יצטרף בקרוב מלגאי שלישי משגרירי רוטשילד.
- קמפיין מימון המונים: מתוכנן לקראת אביב-קיץ 2018.
- כרמי אשבורן: [ליה מסבירה שמדובר בגייס כספים שסייע למשמר בהתנדבות בשנה הראשונה]הצעתי לכרמי שיסייע לנו באיתור קרנות נוספות וגישוש מקדים לגבי שותפות איתן. הרעיון הוא שיגיש רשימה מסוננת של עד עשרה שמות, בסכום של עד 2,000 שקלים.
שלי: רעיון טוב
בעז: אני לא אופטימי, אנחנו פחות או יותר מכירים את התורמים. אבל בסכום כזה כדאי לנסות. ההצעה שלי היא להתמקד יותר בחברה הערבית, עם חיבור לעשייה המקומית. להדגיש את הפעילות למען חברה משותפת ולהזמין שותפים נוספים לעשייה. הנושא הזה הוא הנושא היחידי שנמצא במגמת עלייה מבחינת התורמים.
רנין: תבדוק לגבי ורמים מהחרבה הערבית
בעז: כדאי שיוסי ישתתף בוועידת דה מרקר בנצרת.
- הקמת אגודת ידידים: מאחר שיש לנו כבר טופס 46א, אנחנו יכולים וצריכים לקדם תרומות בארץ. זה נכון גם מבחינה ערכית. אנשים באגודת הידידים צריכים להיות בעלי עמדות מפתח, אנשים שיכולים לפתוח כיסים ו/או דלתות. מבקש מחברי הוועד לחשוב על מועמדים לאגודה, שתמנה כ-15 איש.
ליה: חשוב מאוד שהרכב האגודה ישקף את הרב-גוניות הישראלית.
- דיון בתקציב
חברי הוועד ביקשו מיוסי הבהרות לגבי הסעיפים השונים, בעיקר לגבי הסבירות של תרומות מקרנות שונות. לאור העובדה שהתשובות מקרן סבה והקרן החדשה משמעותיות מאוד להיקף התקציב של השנה הבאה והן יתקבלו רק בחודשים הקרובים, ולאור העובדה שאין בעיות תזרים ויש רזרבה, הוועד ביקש מיוסי להציג לאישור תקציב שיאושר על בסיס חודשי (1/12 מהטיוטה שהוצגה). בתום הרבעון הראשון של השנה נדע ביתר דיוק מה העתודות שלנו, ונאשר תקציב לשארית השנה.
יוסי גם דיווח על בקשתו של מנהל הכספים אורי להט להגדיל את היקף המשרה שלו, כך שישקף את המציאות של זמן העבודה המוקדשות למשמר. לאור רצונו של יוסי שאורי יישאר בארגון, הוחלט לאשר לו מרחב תמרון בנושא הזה.