אופוזיציה לוחמנית? לא על פי תוצאות המדד החברתי
כרגיל - נוכחות ח"כים נמוכה בוועדה לביקורת המדינה (צילום: אוליבייה פיטוסי)

אופוזיציה לוחמנית? לא על פי תוצאות המדד החברתי

בכנס הקיץ הצטמצם הפער המסורתי שבין "האופוזיציה החברתית" ל"קואליציה הלא חברתית". חבריה ירדו בדירוג והם ממשיכים להותיר את המליאה פנויה עבור מאמצי הקואליציה

המדד החברתי מפורסם בסיומו של כל כנס של הכנסת, מה שמאפשר לנו לזהות מגמות באופן ההצבעה של קבוצות פוליטיות בנושאים חברתיים-כלכליים, לאורך זמן. הפעם ערכנו שתי השוואות בין דירוגם של חברי הכנסת בכנס הקיץ 2014 לבין דירוגם בכנס החורף הארוך יותר שהיה לפניו. ההשוואות בדקו את השינוי בדירוגם של חברי הכנסת מתוך כלל הח"כים. למשל, ח"כ איציק שמולי דורג במדד החברתי בכנס החורף 2014 במקום ה-19 ובמדד הנוכחי (כנס הקיץ) במקום הראשון – קפיצה של 18 מקומות. לעומתו, ח"כ שאול מופז צנח מהמקום ה-48 במדד החורף למקום ה-89 במדד הקיץ – ירידה של 41 מקומות.

סיכמנו את כל הירידות והעליות בדירוגם של חברי הקואליציה והאופוזיציה בשני תחומי הבדיקה המרכזיים – עד כמה הם חברתיים (לפי ציוני המדד החברתי) ועד כמה הם חרוצים (בכמה הצבעות הם השתתפו). בדיקה זו העלתה מסקנה מדאיגה – האופוזיציה הפכה פחות חברתית: 52 חברי האופוזיציה ירדו במיקומם הממוצע במדד החברתי ביחס לכנס הקודם. אמנם חלקם, כמו ח"כ שמולי, עלו במיקומם הכללי ואחרים נותרו במקומם, אבל חלק מחברי האופוזיציה נפלו בצורה משמעותית, כך שבמצטבר, האופוזיציה איבדה 459 מקומות בדירוג לטובת חברי הקואליציה. הירידה הממוצעת של ח"כ מהאופוזיציה היתה 7.46 מקומות בדירוג. משמעות הדבר היא כי הפער המסורתי שבין "האופוזיציה החברתית" ל"קואליציה הלא חברתית" – מצטמצם. לתוצאות המלאות של כל 120 חברי הכנסת לחצו כאן.

המדד החברתי קיץ 2014 ציוני המדד של חברי כנסת מהאופוזיציה

מנגד, האופוזיציה שיפרה מעט את נוכחותה בהצבעות בנושאים חברתיים-כלכליים לעומת הקואליציה. בתום כנס החורף עמדנו על כך שהנוכחות הממוצעת של חברי האופוזיציה נמוכה מזו של חברי הקואליציה. ההשוואה הנוכחית מלמדת אותנו כי בכנס האחרון האופוזיציה שיפרה את דירוגי חבריה, כאשר חבר אופוזיציה ממוצע עלה ב-1.5 מקומות בדירוג הנוכחות הכללי. גם אם מדובר בשיפור קטן, הוא בהחלט צעד בכיוון הנכון, והקרדיט על כך מגיע בראש ובראשונה לחברי סיעת העבודה שהציגו שיפור נאה; שאר סיעות האופוזיציה די עמדו במקום ואף נסוגו בחריצות עבודתן.

המדד החברתי קיץ 2014 נוכחות חכים מהאופוזיציה

אלא שלמרות העלייה במספרים הכוללים, חברי האופוזיציה עדיין מפגרים אחרי חברי הקואליציה בממוצע ההשתתפות בהצבעות. חברי האופוזיציה אינם חברים בממשלה והינם חופשיים לפעול כרצונם על מנת לקדם הצעות חוק ראויות לדעתם. כמו כן, היינו רוצים לראות אופוזיציה לוחמנית שנאבקת על כל הצבעה וכל הצעת חוק, והופכת את מליאת הכנסת לזירת המאבק על אופי החקיקה בישראל. ידוע לציבור כולו – לכך לא צריך מדד חברתי – כי נוכחות הח"כים במליאת הכנסת אינה מזהירה, בלשון המעטה. בכנסת האחרונה נכחו 36 ח"כים בממוצע בכל הצבעה על נושאים חברתיים-כלכליים – לו האופוזיציה הייתה מרימה את רף הנוכחות, היא הייתה יכולה לדחוק את הקואליציה לפינה, כפי שראינו במספר מקרים בעבר.

בכל מקרה, כל אחת ואחד מחברי הכנסת נשלחו על-ידי בוחריהם כדי לייצגם, וח"כים שממעטים להגיע למליאה מועלים באמון שניתן בהם. על האופוזיציה להקשות על הקואליציה להעביר חוקים ובכך להכריח אותה ואת הממשלה לקיים עימה שיג ושיח שישפר את איכות החקיקה בכנסת ויהפוך אותה ליותר חברתית וצודקת. שיתוף הפעולה עם הזנחת המליאה תורם למעמדה הירוד.

המדד החברתי קיץ 2014 נוכחות סיעות

מהו המדד החברתי?

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs