מהפכה במשרד האוצר: תקציבי המדינה פורסמו במלואם לעיון הציבור

מהפכה במשרד האוצר: תקציבי המדינה פורסמו במלואם לעיון הציבור

הדרך הטובה לעמוד על טיבו של שלטון היא בכספים שהוא מנהל. כאשר מס השפתיים של תקופת הבחירות מסתיים, וממשלה חדשה צריכה לדון בהבאת תקציב חדש לאישור, בתוך פריטי התקציב הזה טמון אופיו של השלטון – טבלאות אקסל ארוכות, ולעיתים גם מייאשות. האם הגדיל את תקציבם של משרדים חברתיים כמו החינוך? ומה לגבי הביטחון? כמה כסף מושקע במוסדות הבריאות?

השבוע (ב') פרסם משרד האוצר באתר האינטרנט שלו את תקציבי המדינה במלואם משנת 2005 ועד היום, וכל אזרח יכול למצוא אותם ב"פורטל השירותים והמידע הממשלתי". זהו צעד ראשון ומבורך של שר האוצר החדש יאיר לפיד, שכנראה הפנים דבר או שניים בכל הנוגע לצורך בשקיפות ציבורית. הצעד הזה מגיע לאחר שנים רבות בהן נמתחה ביקורת על משרד האוצר משום שלא פירסם פירוט מלא של תקציבי המדינה לציבור.

עד כה פרסם משרד האוצר את תקציבי המדינה השונים, אולם הם לא היו מפורטים לפרטי פרטים – לא ניתן היה לדעת על מה בדיוק הוציא משרד מסוים כספים, כמה הוא השקיע בפרויקטים, וכן כמה כסף הועבר אליו במסגרת העברות תקציביות. אלפי העברות כאלה מהוות מעין משחק כיסאות מוסיקליים של כסף שעובר מתקציב אחד לתקציב שני, ומתקציב שני לתקציב שלישי, עד שכמעט בלתי אפשרי לעקוב לאן הולך הכסף או מה היא השורה התחתונה בכל סעיף. העברות אלה מתקיימות לכל אורך השנה באישור וועדת הכספים.

הדבר המעניין הוא שגם הח"כים שחברים בוועדת הכספים מעולם לא קיבלו את התמונה המלאה. את פרטי ההעברות התקציביות שיעלו לדיון הם מקבלים במקרה הטוב בבוקר הדיון. הפירוט מגיע בצורת טבלה כמעט בלתי קריאה עם כותרות וסעיפים שלא ניתן ללמוד מהם כלום. חברי הכנסת לא זוכים לקבל את התייחסות המשרדים מהם נלקח הכסף, וגם לא מקבלים שום אינדיקציה איך ההעברות הללו משפיעות על התקציב שאושר על ידי הכנסת. מטבע הדברים, כשלא יודעים – מצביעים בעד. ואכן, רוב ההעברות התקציביות מאושרות באופן אוטומטי עם נוכחות מינימלית של חברי כנסת בוועדה.

בפרסום המלא של משרד האוצר מהשבוע ניתן לדעת גם את הפרויקטים עליהם הוציא המשרד כספים, וכן ללמוד מהו התקציב הסופי אחרי ההעברות התקציביות במהלך השנה לעומת התקציב המקורי שאושר. אז מה ניתן ללמוד מהטבלה החדשה? לא מעט. מהטבלאות שפורסמו זה מכבר באתר משרד האוצר, בהן ניתן לדעת את התקציב הכולל של תכניות ראשיות בכל משרד, למדנו שבשנת 2012 תיקצב משרד החינוך את החינוך המיוחד בסכום של 3.3 מיליארד שקלים. בטבלאות החדשות, בהן ניתן לדעת לפרטי פרטים להיכן הגיע הכסף בתוך ענף החינוך המיוחד, אנחנו למדים שאת הסכומים הגדולים ביותר הוציא משרד החינוך על החינוך המיוחד בבתי הספר היסודיים –  1.2 מיליארד ₪ כמו כן הוציא משרד החינוך סכום נכבד – למעלה מחצי מיליארד ש"ח על שילובם של ילדים בחינוך הרגיל.

מהטבלה גם ניתן ללמוד אודות התקצוב שניתן בשנים האחרונות למוסדות השכלה הגבוהה. בשנת 2012 תוקצב סכום של 50 מיליון שקלים לצורך פיתוח המוסדות להשכלה גבוהה בישראל – לאחר העברות תקציביות גדל הסכום לכ-79 מיליון ₪.

הבחירות האחרונות עמדו בסימן "השוויון בנטל", ודרישתו של יו"ר יש עתיד לבצע רפורמה שתחייב גם את האוכלוסייה החרדית בישראל להתגייס לשירות צבאי או אזרחי. מהטבלה ניתן ללמוד שבשנת 2012 תקצב משרד הביטחון את ישיבות ההסדר בסכום של כ-22.5 מיליון ₪, אולם לאחר העברות תקציביות ירד במפתיע התקצוב לכחמישה וחצי מיליון שקלים בלבד . בשנה שקדמה לה (2011) עמד התקציב המקורי על אותו סכום בדיוק, אולם לאחר העברות תקציביות גדל לכ-30 מיליון ₪.

אי אפשר מילים טובות בלי כמה מילים רעות

ראשית, הנתונים הללו הם נתוני עבר. נתונים בזמן אמת לא נחשפים – לא לנו, הציבור, ולא לחברי הכנסת. שנית, גם בשביל מיטיבי לכת, תקציב של שנה אחת הוא טבלת אקסל של יותר ממאה אלף (100,000!) שורות. וכשהאוצר מתחכם – הוא מתחכם עד הסוף: תקציבי השנים 2008-2005 קובצו לקובץ אחד, תקציבי 2011-2009 גם הם לקובץ אחד, ורק שנת 2012 "זכתה" לקובץ עצמאי.

אז איפה הכסף, אתם שואלים? התשובות לסיסמה הזו מעולם לא היו כה ברורות. עכשיו נראה אתכם מוצאים כמה כסף אושר ב-2012 למרכז הרפואי העירוני עבור כוננויות רופאים, ויותר מעניין מכך – על איזה מרכז רפואי עירוני מדובר. רוצים לנסות?

א.      כניסה לאגף התקציבים של משרד האוצר (בדפדפן אקספלורר בלבד)

ב.      פתיחת מסמכי האקסל המלאים של תקציב המדינה- כאן תוכלו למצוא את תקציבי 2009-2011, וכאן את תקציב 2012.

ג.       בדקו בטבלת האקסל משרד שמעניין אתכם – לכל משרד קיים קוד גנרי משלו. תוכלו למצוא אותו בטבלה תחת הרובריקה "קוד תכנית". המשרד להגנת הסביבה, לדוגמא, משויך 26.

ד.      בחזרה לדף משרד האוצר, כתבו את הקוד של המשרד (כאמור 26 למשרד להגנת הסביבה), ובשורת ה"הצגת נתונים" בחרו ב"תכניות ראשיות". לפניכם תופיע טבלה הכוללת את התכניות הראשיות של המשרד.

ה.      על פי סעיף שמעניין אתכם בטבלת אגף התקציבים, תוכלו לחזור לאקסל ולבחון לפרטי פרטים להיכן הכסף שלכם הגיע. עליכם לבדוק את מספר הסעיף בדף אגף התקציבים, ולחפשו בטבלת האקסל. מהדף של אגף התקציבים, לדוגמא, אנחנו למדים שמספר הסעיף של תכנית "פרויקטים סביבתיים" הוא 260341

ו.        בחזרה לטבלת האקסל, חפשו את המספר הזה בשורת "קוד תכנית". התקציב המקורי בשורה זו כולל את הסכום שתוקצב, ושורת "תקציב מאושר" כוללת את הסכום לאחר ההעברות התקציביות.

ז.       מזל טוב, מצאתם את הכסף!

5 comments

  1. מה משמעות כל טור?

    קצת קשה להבין את המספרים

  2. אכן צעד מבורך אבל כדאי לזכור שכבר מזה שנים ניתן למצוא את התקציב באתר של אגף התקציבים (בצורה פחות ידידותית אבל בכל זאת), אני השתמשתי באתר שלהם כדי להוציא הרבה נתונים על התקציב לעבודות שלי (עוזרת מחקר בענייני מדיניות)
    חוץ מזה, פרויקט כזה הוא לא משהו שמרימים ביום וסביר שעובדים על זה כבר די הרבה זמן אז אני לא חושבת שיש מה לייחס את הפרסום הזה ליאיר לפיד (אם כי אני בטוחה שהוא בעד..)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs