ועדת השרים לענייני חקיקה מורכבת מ21 שרים וסגני שרים (כלומר ממשלה בגודל נורמלי). היא מתכנסת כל יום ראשון לדיונים סגורים לציבור ולתקשורת לצורך:
– טיפול ואישור של הצעות חוק מטעם הממשלה טרם הבאתן לאישור הכנסת.
– טיפול וקביעת עמדת הממשלה ביחס להצעות חוק פרטיות מטעם הכנסת.
– אישור הרשאות על פי חוק נכסי המדינה, התשי"א.1951-
– ענייני נוהל בתחומי המשפט.
הצעות החוק מתחלקות לשני סוגים:
הצעות החוק של הממשלה, והצעות החוק הפרטיות (של כל השאר שלא זכו להיות בממשלה, כלומר של חברי הכנסת ובעיקר של האופוזיציה). אגב, נתון סטטיסטי קטן: הידעתם ש95% מהצעות החוק של האופוזיציה נופלות בועדת השרים לענייני חקיקה? הן נופלות בלי לתת הסבר למציע החוק. התגובה היחידה שהוא מקבל היא "עבר" או "לא עבר". מה שלא עבר את ועדת השרים, כמובן שגם לא יעבור בהצבעה בכנסת.
(עוד על ועדת שרים לענייני חקיקה ועל החוקים שנדחו על ידה בדצמבר 2011 – ניתן לקרוא בפוסט: חשבתם שאתם חיים בדמוקרטיה?)
וככה נראה הטופס עליו רשומות החלטות ועדת השרים:
המשמר החברתי לוועדת השרים – חישפו את הפרוטוקולים
במסגרת תפקידו כמשקיף על עבודת הכנסת וכמי ששם את השקיפות בראש סדר העדיפויות, פנה המשמר החברתי למזכירות ועדת שרים לענייני חקיקה, בבקשה לקבל את הפרוטוקולים של הישיבות שערכה במהלך מושב החורף. לאחר שנענה בשלילה, חזר המשמר וביקש את הפרוטוקלים, הפעם הפנייה נעשתה באמצעות עורך דין.
גם הפעם התשובה היתה שלילית, ולכן בחבירה עם הסדנה לידע ציבורי והתנועה לחופש המידע, התחילה הקבוצה לקדם פניות ומהלכים לחשיפת הפרוטוקלים, ביניהם גם פנייה לבג"צ.
ואז התקבל מכתב ממזכירות ועדת שרים לחקיקה שהעביר לידי המשמר החברתי את כל הפרוטוקולים של ועדת השרים, החל מכינונה של הממשלה הנוכחית בשנת 2010, ואנחנו מצרפים אותם לעיונכם, כשהם מחולקים בקבוצות לפי השנים.
למותר לציין שמדובר כאן בתקדים היסטורי.
חשוב מאוד לדעתי להבהיר ביתר הרחבה את מה שיש בפרוטוקולים האלה, ועוד יותר, את מה שאין. למעשה, אי אפשר להגיד שקיבלנו פרוטוקולים במובן המקובל של המלה.