הוועדה לביקורת מדינה הייתה אמורה לדון אמש (ב') בדו"ח מבקר המדינה בנושא העובדים הזרים בתחום הסיעוד.
אבל ח"כ אמנון כהן (ש"ס) יו"ר הועדה לביקורת המדינה מצא את עצמו לבד לגמרי בוועדה בניהולו. כמעט כל המוזמנים של הועדה הגיעו, (הנציג של ביטוח לאומי הבריז) אז הוא לא היה בודד אבל ללא שום ספק היו חסרים כמה אנשים: חברי הועדה הקבועים, כלומר חברי הכנסת לא מצאו סיבה להופיע. הוועדה הייתה אמורה לקיים דיון מעקב אחר תיקון הליקויים שמצא המבקר לפני כ-3 שנים, בהעסקת עובדי הסיעוד הזרים. יו"ר הוועדה דרש להקשיח את תנאי העסקתם ולשפר את זכויותיהם, וכן לדאוג שהם יגורשו מיד לארצות מוצאם אם יפרו את התנאים, או יחפשו מעסיק נח יותר.
אני התאכזבתי. נושא הדיון של הוועדה נגע לי באופן אישי – המשפחה שלי מתמודדת עם כל הבעיות והמורכבויות של עובדת זרה שמטפלת בסבתא שלי. לכן קצת נעלבתי כאשר ראיתי שאת הנציגים שלי זה פחות מעניין. ח"כ אמנון כהן אמר שהוא ניסה לקיים דיון בוועדת הרווחה של הכנסת, אבל לא הצליח לקדם את הנושא, כי זה לא מעניין את התקשורת. הוא התלונן שאין ח"כים כי זה כנראה לא מעניין אותם. זה צבט לי קצת בלב.
הבעיות שעולות מדו"ח מבקר המדינה על עובדים זרים בתחום הסיעוד מסובכות ומורכבות מכיוון שהן עוסקות בשתי אוכלוסיות כל כך חלשות – הקשישים והעובדים הזרים. דו"ח מבקר המדינה מצביע שרק 73% מהקשישים מבעלי היתר להעסקת עובד זר, מעסיקים עובד זר בפועל. דו"ח מבקר המדינה מצא גם ליקוים רבים בתפקודה של רשות ההגירה. בנוסף על הליקויים ברשות ההגירה יש גם בעיות אובייקטיביות נוספות, כמו נטישה של עובדים זרים את המטופלים שלהם לטובת מטופלים אחרים במקרה הטוב או עבודות ניקיון במקרה הרע.
לזכותו של ח"כ אמנון כהן, הנושא באמת היה בליבו והוא הכיר את הבעיות וידע לשאול את השאלות הנכונות בדרך כלל. הוא ניהל את הדיון ביד רמה ובאמת עשה את מה שהייתי מצפה מחבר כנסת כשהוא הצליח לעלות על כשלים בתוך משרדי הממשלה. כהן מצא למשל שבמשרד הכלכלה תקוע כבר כשלוש שנים הטיפול באחד מכשלי הדו"ח. בעיה נוספת שהוא ניסה לפתור הייתה נטישת הקשישים בידי העובדים זרים, כשהוא דוחף את המשרדים הממשלתיים למצוא נוסחה לחוק שיעקוף את החלטת בג"צ לאסור כבילה של עובד למעסיק. פה היו חסרים לי מאוד ח"כים אחרים בעלי השקפה ליברלית יותר, שישמיעו קול אחר בוועדה, אבל כמו שכבר כתבתי זה כנראה לא עניין אותם. כל המשתתפים המקצועיים שכן הגיעו לדיון הסכימו שיש לשנות את התפיסה וכי הדאגה למטופל הסיעודי צריכה להיות בראש מעייניה של המדינה, ולא הדאגה לעובד הזר, וכי אסור שנושא זה ירד מסדר היום – "לפני שת"א תהפוך לבנגלדש "(ע"פ דבריו של מבקר המדינה מר יוסף שפירא), כמו כן הוסכם שהבעיה מצריכה פתרון רב מערכתי.
ח"כ אמנון כהן קבע דיון נוסף בנושא, כשהוא מבקש להזמין לוועדה גורמים נוספים שהיו חסרי לו בשביל להשלים את התמונה המלאה. צל"ש לאמנון כהן והודעת גינוי לשאר חברי הועדה: שמעון אוחיון באסל גטאס גילה גמליאל, רונן הופמן, צחי הנגבי, אורית סטרוק, משה זלמן פייגלין, רות קלדרון, מיקי רוזנטל.
One comment
Pingback: דו"ח המבקר: כשלים ותכנון לקוי בפרויקט המנהור של קו הרכבת ת"א – י"ם | המשמר החברתי