פינת השאילתה האזרחית: כדי לחסוך בחשמל ציוונו שר האנרגיה להחליף את כל נורות הליבון לדגם חסכוני. האם זה מנוצל כדי ליצור מונופול חדש על חשבוננו? האזרח ניצן מתן מבקש תשובה
09.04.2012
לכבוד
שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו
הנידון: המדינה סיבסדה – אנחנו משלמים יותר
בינואר השנה הודיע המשרד לאנרגיה ולמים כי על מנת להשיג חיסכון בחשמל, תיאסר מכירתן של נורות ליבון, ובמקומן ימכרו נורות חסכוניות במחיר מסובסד. נורות הליבון מפיקות מהאנרגיה שהן צורכות בעיקר חום ורק מעט אור, ולכן הן נחשבות לזוללות אנרגיה. הורדה משמעותית זו של צריכת החשמל תחסוך למשק שבעים וחמישה מיליון שקלים בשנה.
למרבה הצער, כאשר בודקים את הנתונים והפרסומים הקשורים בנושא, מתברר כי הסבסוד-לכאורה יהיה כרוך בייקור משמעותי של הנורות החסכוניות. בפרסום הנתונים יש אפוא חוסר דיוק מטריד.
היבואן שזכה במכרז למכירת הנורות החסכוניות הוא חברת "ניסקו". לניסקו 117 נקודות מכירה ברחבי הארץ, המהוות כאחוז אחד מכלל החנויות שמוכרות נורות. מספרן הזניח של החנויות, במקביל לאיסור מכירתן של נורות ליבון, כבר הביא לעלייה משמעותית במחירי המנורות. מתברר שגם בחנויות שבהן קיים הסבסוד-לכאורה, מחיר הנורות גבוה ממחיר השוק שלהן בכמעט חמישים אחוז.
מטרידה גם העובדה שלפי פרסומי המשרד, ניסקו הוא היצרן של הנורות החסכוניות, בעוד למעשה אלו מיוצרות במפעל בסין, דבר המהווה מידע מטעה.
מכאן שאין כאן סבסוד, אלא עליית מחירים מלאכותית שיצר המשרד. האזרחים אינם מרוויחים מכך. היבואנים והחנויות שמוכרות מנורות אלו – דווקא כן. לפי יעד המכירה של המשרד, מיליון וחצי נורות, האזרחים ישלמו על עלות המעבר לפחות שלושים ותשעה מיליון שקלים מעל למחיר השוק.
מדיניות זו של המשרד מעלה בעיה קשה של ריכוזיות. בתקופה זו של מגמה ממשלתית מוצהרת לפירוק הריכוזיות, נותן משרד ממשלתי ליבואן אחד בלבד למכור מוצר בפיקוח. מדוע ניסקו היא היבואן היחיד, והיכן מפורסמים פרטי המכרז לזיכיון זה? מהו ההיגיון למתן הרשיון לרשת קטנה שמתמחה במוצרי יוקרה ולא לרשת קמעונאית גדולה בפריסה ארצית?
מדוע לא קבע המשרד תקנים למנורות חסכוניות ודאג שמחירן יהיה נמוך על ידי הורדת מיסים, עידוד התחרות ופיקוח על המחירים?
כבוד השר – אנו מחכים לתשובתך ולתשובת משרדך בנושא זה.
בכבוד רב
ניצן מתן
"התעוררות" – הרשת לשינוי חברתי
לעיון נוסף:
מידע על הנורות החסכוניות באתר משרד האנרגיה והמים. סכום החיסכון למשק רשום באתר.
כתבה על המעבר למנורות חסכוניות (גלובס)
כתבה על מנורות חסכוניות (דה-מרקר)
מחירי הנורות החסכוניות בחו"ל (אתר ebay)
מחירי הנורות החסכוניות בארץ (אתר ZAP. מנורת הלד הזולה ביותר נמכרת במחיר של 30 שקלים לפני משלוח. מנורות חסכוניות עולות כארבעה שקלים במחירי שוק)
נכון שניסקו קיבלו סבסוד וזכו במכרז של המדינה (במטרה להפחית עלויות) אבל כבר היום חברות רבות מוכרות נורות CFL במחירים נמוכים מהמחירים של ניסקו (בלי לקבל כל סבסוד מהמדינה) ובמחיר של 5 -15 ש"ח (מחיר נורת CFL) החזר ההשקעה על צריכת החשמל כל כך מהיר שממש לא ברור על מתלונן כותב המאמר…
שלום יאיר.
אני מתלונן על זה שרק ניסקו קיבלו את הזיכיון למרות שהם רשת קטנה שאיננה מוכרת מוצרים לקהל הרחב.
במידה שחברות אחרות מוכרות במחיר הנמוך מהמחיר המסובסד נראה שהסבסוד לכאורה לא הצליח.
לא עדיף היה להוריד את המיסוי על המנורות בכלל החנויות ולקבוע את המוצר כמוצר בפיקוח?
בתודה
ניצן מתן