למרות הפגרה יתקיימו השבוע מספר דיונים בוועדות הכנסת. הנה כמה מן הבולטים שבהם:
ועדת הכספים, יום שני, 10:20 – הקלות במיסוי על דירות
הצעת החוק לאישור הגזרות הכלכליות שעברה בכנסת בחטף בראשית אוגוסט (כפי שדיווחנו כאן), וכותרתה הרשמית "הצעת חוק לצמצום הגירעון ולהתמודדות עם השפעות המשבר בכלכלה העולמית", כללה שינויים במיסוי דירות. השינוי העיקרי היה הרחבת הוראת השעה המפחיתה את מס הרכישה לרוכשי דירה ראשונה, ובמקביל מעלה את המס על רוכשי דירה שנייה ומעלה. סעיף זה בהצעת החוק לא אושר בסופו של דבר באותו יום נמהר, ועתה הוא מגיע לדיון בוועדת הכספים.
ועדת הכספים, יום שני, 11:30 – העברות כספים בתקציב המדינה
אחת לשבוע-שבועיים נדרשת ועדת הכספים להצביע על העברות כספים בין סעיפים בתקציב המדינה – דבר שמשרד האוצר אינו רשאי לבצע ללא אישורה של הכנסת. גם הפעם ייערך דיון מהיר ומיליוני שקלים יחלפו בסך, וגם הפעם לא יפרסם משרד האוצר את תוכן ההעברות עד לרגע האחרון. מי שיבוא לשמור לנו על השמנת, שכרו יינתן לו בעולם הבא.
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, יום שני, 10:30 – יש רחובותים בקהל?
הוועדה תתכנס במתנ"ס חוויות בקריית משה, רחובות, ותדון בנושא טעון וחשוב: קליטת תלמידים עולי אתיופיה במערכת החינוך.
ועדת חוקה, חוק ומשפט, יום שלישי, 10:00 – אישור חוק בוררות חובה: ייעול השפיטה או הפרטה של בתי המשפט?
שר המשפטים יעקב נאמן דוחף לאישורה של הצעת חוק חדשה, המבקשת להסמיך את נשיאי בתי משפט השלום לחייב מתדיינים לפנות לבוררות, במקום לקיים דיון לפני שופט. מטרתו המוצהרת של החוק היא הקלת העומס הכבד בבתי המשפט, הגורם לסחבת ולתורים. אך גורמים רבים טוענים שההצעה מהווה פגיעה בזכות למשפט הוגן, והפרטה-בפועל של שירותי השפיטה. הזכות למשפט הוגן תיפגע משום שהבוררים אינם כפופים לכל סדרי הדין הנהוגים בבתי המשפט, ופרנסתם בשוק הפרטי עלולה להטות את שיקול דעתם. ההפרטה תבוא לידי ביטוי בכך שבמקום לקצר את התורים בבתי המשפט באמצעות מינוי שופטים עובדי מדינה, משרד המשפטים מבקש להעסיק בוררים פרילאנסרים, שעיקר שכרם ישולם מכיסם של המתדיינים. הצעת החוק ומידע רב אודותיה אפשר למצוא באתר האגודה לזכויות האזרח, שפרסמה נייר עמדה המתנגד נחרצות להצעת החוק.
הוועדה לביקורת המדינה, יום רביעי, 12:30 – האם יוקם גוף מבקר לפרקליטות המדינה?
המשך הדיונים הטעונים בהצעה להקים גוף שיפקח על עבודת פרקליטות המדינה – אותו מוסד המופקד על הכנת כתבי אישום מטעם המדינה – בין היתר נגד פוליטיקאים שסרחו. הביקורות החריפות על ההצעה באות מכיוונים שונים: מצד אחד נטען כי הגוף, שיהיה כפוף ליועץ המשפטי לממשלה, יפעיל לחצים פוליטיים על הפרקליטות. מצד שני נטען כי מאחר שההצעה אינה מאפשרת לאזרח הפשוט להתלונן בפני הגוף החדש, הוא לא יזכה לאמון הציבור. דיווח של YNET על דיון קודם בנושא, הממחיש את עיקרי המחלוקת, אפשר למצוא כאן.
>> ללוח הזמנים המלא של ועדות הכנסת