דיון הוועדה לקידום מעמד האישה: ישראל במקום הרביעי במדינות ה-OECD בפערי שכר

דיון הוועדה לקידום מעמד האישה: ישראל במקום הרביעי במדינות ה-OECD בפערי שכר

ועדות: הוועדה לקידום מעמד האישה; נוכחים: חנין זועבי, מיכל בירן, מיכל רוזין, משה גפני, עליזה לביא

הדיון לכשלעצמו היה בעיקרו הצגה של נתוני מחקרים שונים שבחנו את סוגיית השכר המגדרי בישראל. לקחו בו חלק ארגונים חברתיים רבים: שתי"ל, שדולת הנשים, צפנת (מכון מחקר), וכן מרכז אדווה. בנוסף נכחו נציגי הממשלה: מנהלת תחום המחקר במשרד הכלכלה ונציגת אגף התקציבים באוצר.

בין הנתונים שהוצגו (בעיקר על ידי שדולת הנשים ונציגת משרד הכלכלה):

כיום הפערים בשכר המגדרי עומדים של 17% בשכר שנתי על פי נתוני הלמ"ס, 24% הבדל בשכר הברוטו ו-29% הבדל בשכר הפנסיוני בשירות המדינה. ההבדלים אינם מצטמצמים ככל שעולה רמת ההשכלה, וגם לא במגזר הפרטי (ישנו הבדל של 23.3% בשכר במשרדי עו"ד לדוגמא). היום ישראל נמצאת במקום ה- 4 בפערי שכר בין מדינות ה-OECD .

לאחר שכל ארגון הציג את הנתונים והמחקרים שערך, ביקשה יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, עליזה לביא, התייחסות מנציגת אגף התקציבים במשרד האוצר. הנציגה ביקשה לחלוק על הנתונים וביקשה לציין כי בעשור האחרון חל צמצום של כ-7% בפערי השכר במגזר הציבורי. עוד היא ביקשה לציין, שהפערים הקיימים נובעים כתוצאה מתשלומי שעות נוספות, שלרוב נשים אינן עושות, מאחר והן המטפלות הראשיות בילדים. הערותיה נתקלו בתגובות חריפות מצד שאר האורחות, אשר טענו כי הבדלי השכר קיימים גם בשכר הבסיס בדרגות השונות, כשהעובדים והעובדות מניחים כי השכר שווה אך למעשה לא כך הדבר.

לפני שעזב את הדיון, הציע חה"כ גפני לחוקק חוק שכר שווה, אשר יטיל אחריות אישית על מעסיק, וכן ינקוט סנקציות ובקרה מדידה. ארגוני הנשים תמכו בדיון ברעיון והוסיפו: "יש לחזק חקיקה קיימת, שתאפשר תביעה כנגד מעסיק על פערי שכר – גם ללא הוכחת נזק. יש לנסות ולאסוף מידע על המגזר הפרטי (הנתונים הקיימים היום מתייחסים רק למגזר הציבורי, שאוסף ומפרסם את הנתונים הללו). מאחר ונושא זה בעייתי, יש להתמקד בחברות ציבוריות הנסחרות בבורסה.

בנוגע לשירות המדינה- יש להפוך את מקום העבודה לתומך משפחה- שכר גלובלי, אפשרות לעבוד מהבית, מעבר להסתכלות על תפוקת העובד כמדד לאיכות- במקום כמות שעות העבודה שלו.

בסוף הדיון דיברה האזרחית אורית גורן, אשר זכתה בבג״צ נגד רשת "הום סנטר" על  רקע נושא שכר שווה לעובדת ולעובד, וזאת בליווי שדולת הנשים ועו״ד אורנה לין – לאחר מאבק של 15 שנה. פסק הדין שניתן בעניינה מהווה פריצת דרך ומהווה תקדים לנשים אחרות כנגד מעסיקים בבית המשפט. גורן קראה לנשים לפנות, לדווח ולהיאבק על פערי שכר, "כי רק דרך הרגליים ניתן יהיה לשנות מציאות".

סיכום דברי היו"ר

  • יושבת הראש קבעה דיון נוסף בעוד כחודשיים (לא ניתן מועד מדויק) והדגישה כי לא תחכה עוד שנה על מנת לעסוק שוב בנושא.
  • ביקשה מכל הארגונים להעביר אליה את הנתונים ומהחקרים על מנת שהוועדה תוכל לרכז ולסנכרן את הנתונים השונים.
  • היו"ר הורתה ליועצת המשפטית של הועדה לבדוק את חוק שכר שווה ולבחון אילו תיקונים יש להכניס לתוכו.
  • מהממונה על השכר באוצר – יש להעביר נתונים על פילוח שכר בדרגות שונות בשירות הציבורי.
  • מבקשת להוסיף ללו"ז הוועדה דיון שיעסוק ביום עבודה גמיש.

סיכום

בעיקרון היה זה דיון של סקירת המצב הקיים. לא היה עיסוק קונקרטי מדי בהצעת חוק או יוזמה כלשהי, אבל זו הייתה מטרת הדיון מלכתחילה. יושבת הראש ניהלה את הדיון בצורה מסודרת והגיעה עם רקע בנושא, שעזר לה להתמודד עם הנתונים הרבים שהוצגו לה. נוכחות חברי הכנסת הייתה דלה באופן משמעותי- מלבד חה"כ רוזין, הח"כים נכנסו ויצאו ולא נשארו מספיק זמן על מנת לקבל תמונת מצב מבוססת.

משתתפים: יו"ר הוועדה חה"כ עליזה לביא, חה"כ מיכל רוזין, חה"כ משה גפני, חה"כ חנין זועבי (הגיעה באמצע הדיון) וחה"כ מיכל בירן ביקרה לפרקים קצרים.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs