הוועדה לקידום האישה דנה בפתרונות לנערות בסיכון: "צורך בחשיבה כוללת ולא רק בטיפול פרטני בנערה מסוימת ובמשפחתה"

הוועדה לקידום האישה דנה בפתרונות לנערות בסיכון: "צורך בחשיבה כוללת ולא רק בטיפול פרטני בנערה מסוימת ובמשפחתה"

ועדות: הוועדה לקידום מעמד האישה; נוכחים: אורית סטרוק, אחמד טיבי, חנין זועבי, מאיר כהן, עליזה לביא; נעדרים: אורלי לוי-אבקסיס, גילה גמליאל, דב חנין, דוד צור, חיליק בר, שולי מועלם, תמר זנדברג

"כל נערה היא נערה בסיכון" (שרית, עובדת בעל"ם, לשעבר נערה שקיבלה עזרה בעל"ם)

 הגעתי לישיבה של הוועדה לקידום האישה שעסקה בתמונת מצב של הטיפול בנערות וצעירות בסיכון (ב-10.7.13). לוועדה הוזמנו נציגים של עמותות שונות שעוסקים בנושא וכן שר הרווחה ונציגות ממשרדו. זהו דיון ראשון בנושא זה בכנסת (לפי מרכז המידע של הכנסת), והוא הוקדש להצגת תמונת המצב והארת החוסרים והאתגרים.

כאישה כמובן שיש לי נגיעה לנושא. הסכמתי עם האמירה בדיון שכל נערה היא נערה בסיכון (מי שאמרה זאת סיפרה על תהליך שלה שבו תוך שנה מנערה 'נורמטיבית', היא הגיעה לקצה). אפשר להבין זאת יותר אם מעיינים בדף הפייסבוק 'אחת מתוך אחת' שנפתח לא מזמן והפך לנושא חם בפייסבוק. עוד נגיעה שלי לנושא היא שבשנתיים האחרונות אח שלי ואשתו מנהלים משפחתון מתוך כמה משפחתונים בפנימייה של נערות בסיכון. הם עושים עבודה מדהימה והאתגרים שהם נתקלים בהם לא קלים, בלשון המעטה.

כך שלא מפתיע שהישיבה ריתקה אותי וזעזעה אותי, ובכל זאת הדיון גם עורר בי תקווה. תמונת המצב שהוצגה אמנם קשה, האתגרים קשים מתמיד, גם בגלל החשיפה לאינטרנט (העיד על כך גם שר הרווחה שהיה מנהל בית-ספר לפני עשור, ואמר שכשהוא משוחח עם מנהלי בתי-ספר היום הוא רואה שההתמודדויות נהיו יותר קשות) ואין מספיק מענה. ובכל זאת היו נקודות אור – גם כי כל הנוכחים הראו מודעות לבעיה (גם במובן הפמיניסטי שמדובר בבעיה חברתית). כמו כן, חשתי באופטימיות זהירה משום שבדיון הוצגו תכניות שיש להם הצלחות מוכחות. ניכרת ההבנה בצורך בשיתוף פעולה בין-משרדי בנושא ולקיחת אחריות של הממשלה.

שר הרווחה סיפר שכבר נערכה פגישה שלו עם שר החינוך ושר הבריאות מתוך הבנה שיש למשרדים אלה הרבה נקודות השקה, והם חייבים לעבוד בשיתוף פעולה בנושאים שונים. הנושא של נערות בסיכון הוא נושא מסוג זה ולכן הוא ביקש שלפגישה הבאה יוזמנו גם שר החינוך והבריאות וביחד הם יציעו דרך פעולה. זה גרם לי לחשוב שיש יתרון לכך ששלושת השרים הנ"ל הם מאותה מפלגה ('יש עתיד'). עכשיו רק נותר לקוות שאכן כל הכוונות הטובות והמודעות לצורך בשיתוף פעולה בין השרים ובין הארגונים השונים יצליחו לקדם את הדברים הטובים שנעשים ולהעלות אותם מדרגה מבחינת ההיקף של העשייה והמענה לצרכים, ובנוסף שלכל בית-ספר יגיעו תכניות מניעה והעצמה.

קשה לי למקד את הדיווח שלי כי מעבר לכך שהנושא חשוב ומעניין ולכן כל דבר שנאמר בדיון נראה לי חשוב, היתה זו פעם ראשונה שהייתי בוועדה בכנסת והיו לי עוד הרבה התרשמויות מסביב. אוסיף עוד כמה התרשמויות ואציין שהיו עוד הרבה דברים שלא אגיע אליהם.

התרשמות מניהול הישיבה

היו"ר עליזה לביא התייחסה בכבוד לשר ולדוברים, ניהלה את הישיבה בצורה יעילה וביד רמה. היא פתחה בסיפור אישי שממנו הגיעה לעסוק בנושא (הבת שלה עשתה שירות לאומי בפנימייה וראתה איך בוגרות הפנימייה ממשיכות להגיע בסופ"ש מהצבא ומשירות לאומי לשהות שם כי אין להן לאן ללכת). היו"ר הסבירה שכל ישיבה נפתחת בסיפור הצלחה, הפעם שתי מנהלות של הוסטלים שהוזמנו לוועדה סיפרו שני סיפורי הצלחה של נערות בסיכון. אולי גם זה עזר לי לשמור על אופטימיות בתוך כל הדיווחים הקשים שהיו אח"כ.

היתה התייחסות למגזרים שונים בוועדה ולצורך להתאים את התכניות הקיימות אליהם. רותי לביא, מנהלת הוסטל מהמגזר החרדי דיברה. ח"כ אחמד טיבי השתתף בישיבה כדי לדבר על הקשיים המיוחדים של המגזר הערבי. לדבריו הצטרפה גם ח"כ חנין זועבי שהיא חברת ועדה, ונתנה הצעות קונקרטיות במה אפשר להתחיל. ח"כ אורית סטרוק באה לספר על עמותת מניפה שעוסקת בנוער בסיכון (והדגישה שהם עובדים גם במגזר הערבי), והתעניינה ברלוונטיות למגזר הערבי של מה שהציגה ציפי נחשון ממשרד הרווחה כשח"כ חנין זועבי יצאה לכמה דקות.

הייתה התייחסות לצורך בהסתכלות מגדרית פמיניסטית. יש צורך בחשיבה כוללת ולא רק בטיפול פרטני בנערה מסוימת ובמשפחתה. מדובר בקהילה, בחברה. לא מדובר רק על בעיה פרטית של נערה מסוימת והמשפחה שלה, אלא בבעיה של החברה שיש בה אלימות כלפי נשים, דימוי גוף בעייתי. יש חוסר הבנה וידע של בני נוער במיניות (דווקא בגלל הרבה דיסאינפורמציה שהם מקבלים). גם 'נערות נורמטיביות' מ'בתים נורמטיביים' מתמודדות כל הזמן עם הטרדות מיניות, הריונות לא רצויים בגיל צעיר, יחסי מין מגיל 12-14 כי 'כך מצפים ממני'. שפה אלימה של נוער אחד/ת מול השני/ה.

ניכרת הבנה שיש הרבה יוזמות מקומיות טובות, הרבה דברים חשובים שנעשים אבל צריך לשבת ביחד, לעבוד ביחד כדי ללמוד מהניסיון של כולם ולקדם משהו כולל.

אמירות חשובות נוספות:

–       ציפי נחשון ממשרד הרווחה אומרת שתתאר מה המשרד עושה אבל ברור לה שיש עוד הרבה מה לעשות (=שיש חוסר במענה).

–       נציגה מויצ"ו + נציגה מעמותת 'לדעת' מספרות שאין שיתוף פעולה מצד מנהלי בתי ספר לתכניות מניעה והעצמה שהוכחו כאפקטיביות (למשל תכניות של עמותת לדעת לבחור נכון, ג'וינט ישראל אשלים). שר הרווחה אומר שלא מספיק המלצה של משרד החינוך אלא צריך צו.

–       שר הרווחה מאיר כהן: צריך לומר באומץ שכל נושא ברווחה שאני נוגע בו, המצב במגזר הערבי מבחינת משאבים קשה יותר. יש צורך להתחייב להוסיף תקציב למגזר הערבי.

–       שר הרווחה מאיר כהן: חשוב שהממשלה תיקח אחריות, שמשרד הרווחה יהיה הקטר ברכבת ולא קרון כשהעמותות הן הקטר. העמותות צריכות להיות 'הנשמה היתירה'.

–       שר הרווחה מאיר כהן: יש המון דברים טובים שנעשים

סיכומה של יו"ר הועדה:

–       תודה לשר הרווחה שהגיע לדיון והשתתף בכולו

–       זו ישיבה ראשונה כדי לשמוע את הבעיות מהשטח. תהיה עוד ישיבה וביקורים במסגרות קיימות.

–       הבנה שצריך התאמה תרבותית

–       יש צורך בהיכרות עם עוד ארגונים קטנים ויוזמות קטנות בנושא

–       תתקיים עוד ישיבה בנושא טיפול בנפגעי תקיפה מינית

–       יתקיים עוד דיון שאליו יוזמנו שר הרווחה, שר החינוך ושר הבריאות עד חודש מתחילת המושב הבא שבו הם יציגו דרך פעולה.

–       דיון בנושא הפנימיות יתקיים בנפרד.

חברי הוועדה שנכחו בישיבה: ח"כ חנין זועבי והיו"ר עליזה לביא.

שאר חברי הוועדה (לפי אתר הכנסת) שלא נכחו: גילה גמליאלתמר זנדברגאורלי לוי-אבקסיסשולי מועלם-רפאלידוד צורדב חניןיחיאל חיליק בר

מוזמנים: שר הרווחה והשירותים החברתיים – מאיר כהן, עמותות וארגונים שעוסקים בנוער / נערות במצוקה.

חברי כנסת נוספים שהגיעו לדיון: ח"כ אחמד טיבי, ח"כ אורית סטרוק

לא השגתי את הרשימה המלאה של הנוכחים. היו הרבה נוכחים, מעל 50, או ליתר דיוק – בעיקר הרבה נוכחות.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs