ועדת החינוך התרבות והספורט קיימה אמש (ד'.) דיון נוסף בנושא הצעת החוק להגנת הספרות והסופרים בישראל. חדר הועדה היה מלא כמעט עד אפס מקום, חברי הכנסת שנכחו בדיון היו: עמרם מצנע(יו"ר הועדה), רות קלדרון, יפעת קריב והשרה לימור לבנת. (ח"כ יעקב אשר נכנס לכמה דקות אך לא השתתף בדיון).
בדיון נכחו גם נציגים מהממשלה האחראים על כתיבת החוק ונציגים ממשרד הכלכלה.
חוץ מהנ"ל, חדר הדיונים היה מלא בעיקר בראשי חנויות הספרים ('צומת ספרים' וסטימצקי), לוביסטים וראשי הוצאות לאור.
החוק המוצע עבר בקריאה ראשונה כבר בכנסת הקודמת והכנסת הנוכחית החילה עליו דין רציפות.
ענף הספרים היום הוא ענף כושל. השוק נשלט ע"י שתי הוצאות הספרים הגדולות ביד רמה, כך שלהן יש את הכוח מול הוצאות הספרים להתמקח על מחירי הספרים וכך התמלוגים המגיעים בסופו של דבר לסופר הישראלי קטנים מאוד. (מה גם שזה גורם פעמים רבות לחיכוכים בין הרשתות הגדולות להוצאות הספרים, וניתן היה לראות את האמוציות השליליות גם בדיון היום).
מה הצעת החוק אומרת: מחירו של ספר לצרכן לא ישתנה בשנה וחצי הראשונות לאחר תאריך יציאתו לאור. סופרים ישראלים יקבלו תמלוגים בשיעור של שמונה אחוזים עבור 6,000 העותקים הראשונים, ותמלוגים בשיעור עשרה אחוזים עבור כל עותק נוסף. סופרים חדשים יקבלו מעט פחות מזה. בנוסף החוק יגביל מבצעי הנחות על ספרים חדשים לתקופות ספציפיות, ויאסור על חנויות הספרים לתגמל את מוכריהם בעבור ספרים מועדפים.
התומכים בחוק טוענים שהחוק יצור סדר בענף הספרים המלא בעיות. מצופה שהחוק יאפשר לסופרים ישראליים להתפרנס בכבוד ממקצוע הכתיבה ושענף הכתיבה יהפך מגוון יותר.
החוק גם מיועד לצמצם את כוח המיקוח החזק של רשתות הספרים הגדולות וליצור תחרות שתצמיח מחדש את חנויות הספרים הפרטיות.
למרות כל זאת, כולם מסכימים שבעקבות החוק מחיר הספרים צפוי לעלות ומכירות הספרים ירדו.
מהלך הדיון
הדיון עצמו נפתח בכמה תיקונים לסעיפים שנעשו ע"י הממשלה בעקבות דיונים קודמים בנושא.
לאחר מכן דיברו נציגי משרד הכלכלה וטענו שסעיף 11 בחוק, שאומר שחנות ספרים לא תפלה בין הוצאות ספרים בשטחי התצוגה בחנות, הוא סעיף בעייתי ומכביד מאוד על חנויות הספרים וטענו שצריך שיטה אחרת להגיע למטרת סעיף זה.
השרה לימור לבנת הגיבה בתקיפות לדברים אלו וטענה שעמדה זאת מעולם לא נשמעה ממשרד הכלכלה והיא נובעת מפגישה שהתקיימה השבוע בין מנכ"ל משרד הכלכלה לבין יורם רוז – אחד מבעלי השליטה ב'צומת ספרים'.
לאחר מכן הדיון התקיים כמעט כולו בין המנכ"לים והנציגים של הרשתות הגדולות לבין המוציאים לאור.
ראשית דיבר מנחם פרי (מו"ל) – פרי ביקש להחריג בחוק את הוצאות הספרים מההגדרה של 'חנות ספרים' על מנת שמוציא לאור יוכל למכור את ספריו באופן ישיר עם הנחות גדולות יותר. בקשה זאת זכתה להתנגדות רבה בשולחן הוועדה, אף מצד שאר המוציאים לאור.
עוד טען פרי כי בתקופה בה מותר למכור ספרים בהנחה, צריך לחייב את החנויות להכיל את אותה ההנחה על כל הספרים בחנות – אחרת זהו כלי למיקוח ו'הענשה' שניתן להוצאות הספרים.
אחריו דיבר עודד מודן (גם נציג של סטימצקי וגם של 'הוצאת מודן') – מודן ביקש לבטל את ימי ההנחה שנקבעו בתקופת החגים ולהגדיל את ההנחה בשבוע הספר, מכיוון שלפי דבריו הציבור בכל מקרה קונה ספרים בתקופת החגים וההנחה בתקופה זו לא עוזרת לחנויות. לא נשמעה התנגדות לדבריו בשולחן, דבר שהבליט לי – שהיו בדיון נציגים של הוצאות הספרים ורשתות הספרים, אך לא כל כך היו נציגים לציבור הרחב. (בסוף הדיון חברת הכנסת יפעת קריב התייחסה לנושא וטענה שההנחה צריכה להשאר גם בתקופת החגים).
אחר כך דיברה מנכ"לית סטימצקי (איריס בראל), רחלי אידלמן (הוצאת שוקן'), נציגי 'צומת ספרים' וכמה מו"לים נוספים.
מדבריהם נוכחתי שרשת סטימצקי, יחסית לשאר רשתות הספרים, מברכת על החוק ושמחה שסופסוף נעשה סדר בשוק זה, אך 'צומת ספרים' מתנגדים להצעת החוק ונציגיהם באו מוכנים מאוד לדיון ודרשו שינויים בסעיפים רבים.
דבר נוסף אשר בלט בדיון היה המתיחות והאמוציות השליליות בין נציגי הרשתות לבין המו"לים (בעיקר רחלי אידלמן). דבריה של רחלי אידלמן נקטעו רבות ע"י נציגי הרשתות והיו חילופי מילים לא נעימים במהלך הדיון, בהם גם אמרה איריס בראל לרחלי אידלמן שאם היא רוצה שימכרו את ספריה כראוי היא גם צריכה להתנהג בכבוד לרשתות הספרים אשר יושבים איתה בשולחן זה.
בסוף הדיון דיברו בקצרה חברי הכנסת ונציגי הממשלה:
ח"כ יפעת קריב ציינה שצריך גם לחשוב על ציבור הקוראים בדיון, ובנוסף קוראת לכל הצדדים לעבוד היטב על החוק על מנת שהכנסת לא תצטרך לתקן אותו בעתיד.
ח"כ רות קלדרון דיברה על כך שהחוק לפי דעתה מיטיב עם הספרות העברית ושהיא רואה שנעשת עבודה רצינית המעמיקה בנושא. לאחר מכן דיברו השרה לימור לבנת ופרופסור קנדל, שציינו (גם לאור הדיון עצמו) שהכשלים הרבים בשוק הספרים מביאים לאווירה לא טובה בין הגורמים בתעשייה, ושהם מקווים שהחוק יפיח רוח חדשה וחיובית בשוק זה.
בנוסף הדגישו כי למרות העבודה הרבה, ייתכן שיתאפשר לגורמים לעקוף את החוק בדרכים שונות ושהממשלה תמשיך לפקוח עין על הנעשה בענף הספרים. אם ייווצר מצב שהחנויות עושות מניפולציות עם החוק – הממשלה תגיב בהחמרת הענישה ובהגבלים עסקיים.
סיכום
יו"ר הועדה עמרם מצנע סיכם את הדיון והודיע שיתקיים דיון נוסף בשבוע הבא שיעסוק בשאלה האם החוק הוא חוקתי וכנראה גם תיהיה הצבעה על החוק. לסיכום, רוב רובו של הדיון התנהל בין הוצאות הספרים, רשתות הספרים ונציגי הממשלה.
חברי הכנסת דיברו מאוד בקצרה ובכלליות בסוף הדיון, ונראה שישנה תמיכה גדולה בחוק.
לפי הערכתי החוק יעבור בהצבעה בשבוע הבא, לאחר עבודה רבה של כל הגורמים, והספרות העברית תרוויח ממנו רבות.
לעדויות נוספות באותו נושא:
לאחר עשר שנות מאבק – ושלוש שנים וחצי של המתנה: חוק הסופרים והספרות הוצג בוועדת החינוך של הכנסת
ועדת החינוך על חוק הסופרים והספרות: "מניעה חוקתית" להגבלת ההנחות בחנויות הספרים