שינוי תודעתי בועדת הכספים- חכי"ם שואלים ובודקים את ההעברות התקציביות

שינוי תודעתי בועדת הכספים- חכי"ם שואלים ובודקים את ההעברות התקציביות

נוכחים: אלעזר שטרן, זבולון כלפה, חמד עמאר, יעקב ליצמן, משה גפני, ניסן סלומינסקי, ניצן הורוביץ, סתיו שפיר, עמר בר-לב, עפר שלח, קארין אלהרר, ראובן ריבלין, רוברט אילטוב, שמעון סולומון; נעדרים: אחמד טיבי, אראל מרגלית, בועז טופורובסקי, גילה גמליאל, יצחק כהן, עליזה לביא

כבכול יום שלישי נדונו אתמול בוועדת הכספים בקשות להעברות תקציביות. הפעם הובאו לאישור 9 בקשות בסכום כולל של 1,378,312 ₪. סכום מרשים. למותר לציין שכל הבקשות אושרו, שכן גם הפעם, לקראת התחלת הישיבה נצפתה כניסה בהולה של ח"כים מהקואליציה שגויסו לצורך יצירת הרוב האוטומטי המקובל.

ח"כ סתיו שפיר (עבודה) הקדימה אף היא להגיע. בתחילת הדיון היא הייתה הח"כית היחידה מהאופוזיציה, אך עד מהרה הצטרפו ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ומאוחר יותר הצטרף ח"כ עומר בר לב (עבודה), בעיצומו של דיון סוער שהתפתח כאשר נדונה בקשה להגדלת תקציב ישיבות ההסדר, עליה יורחב להלן. ח"כ שפיר הגיעה כהרגלה מוכנה לדיון וניכר היה שהיא בקיאה בחומר.

התברר כי הפעם האוצר כנראה העביר לח"כים מידע על ההעברות מבעוד מועד, דבר שאפשר לח"כ שפיר ולח"כים נוספים לשאול שאלות לפני הדיון. לדוגמה, כאשר נדונו שתי בקשות של משרד החינוך, להעברת 314,595,000 ₪ מהרזרבה – לתקציב הפיתוח של משרד החינוך, לצורך תשלום עבור ביצוע בפועל של בניית מבנים שאושרו לפי הרשאות להתחייב, ולהעברת 17,858,000 ₪ מסעיף בינוי לסעיף החינוך ההתיישבותי, שאלה ח"כ שפיר את נציגת המשרד לאילו בתי ספר מיועדות ההעברות הללו, לאילו מוסדות ובאילו ישובים.

>> לקריאה נוספת – "העברות תקציביות, החגיגה נמשכת: 242 מיליון שקלים הועברו לחטיבה להתיישבות, גידול תקציבי של 800%"

נציגת המשרד השיבה שאינה יודעת, כי מדובר באלפי בתי ספר בעשרות ישובים וכי אין בידה רשימה. על כך אמרה ח"כ שפיר כי פנתה לאוצר בשאלות דומות לפני הדיון ולא נענתה וכי לא ברור לה מדוע היא לא מקבלת תשובות על שאלותיה.

מתברר שנציגי הממשלה אינם מגיעים מוכנים לדיון, אף שהם יודעים מראש את השאלות שהופנו אליהם. יתכן שהם הורגלו לכך שההעברות מאושרות באופן אוטומטי ולפיכך אין טעם לטרוח ולהקדיש זמן ומשאבים לבדיקת שאלות, לאיסוף נתונים ולמתן תשובות לח"כ שפיר.

ואולם, חשתי שמשהו בכל זאת השתנה. ח"כים נוספים החלו לשאול שאלות את נציגי הממשלה, אינם מרפים, חוזרים ומבקשים הסבר ומידע כאשר התשובות אינן מניחות את הדעת, כך שאישור העברות מסוימות נעשה מעט פחות אוטומטי וקצת יותר קשה.

בקשת שר האוצר להעברת 14 מליון ₪ לישיבות ההסדר

דוגמה לכך היא בקשת שר האוצר להעברת סכום של 14 מליון ₪ למשרד הביטחון לצורך תקצוב ישיבות ההסדר "בהתאם להסכם בין משרדי", כלשון הבקשה.

נציג אגף תקציבים באוצר אמר כי מדובר בבקשה לתקצוב ישיבות ההסדר בשלב שנקרא שירות ללא תשלום (של"ת), כי מדובר בשלב גיוס, התלמידים אינם נמצאים בבסיס אבל הם חיילים לכל דבר וכי הכסף מועבר לישיבות כדי לתחזק אותם מטעם צה"ל.

על כך אמר ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) כי נציג האוצר טועה שכן התלמידים אינם חיילים בכלל, וח"כ עופר שלח (יש עתיד) תמך בו.

ח"כ ליצמן (יהדות התורה) אמר: למה אני לא מקבל כסף בלי לשרת? מה זה של"ת? שירות ללא תשלום עם תשלום? לישיבות שלנו קיצצתם תקציבים ועכשיו אתם דואגים לישיבות ההסדר?!

ח"כ שמעון סולומון (יש עתיד) אמר: חצי מהפלוגה שלי היו חיילי הסדר והיו טובים. אבל צריך לייעל. צריך שבשנה הראשונה ילכו לצבא ואחר כך יעשו מילואים.

על כך ענה היו"ר, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי): ערך התורה יקר מאד. אם הם ילכו לצבא לפני שילמדו שנה, שנה וחצי בישיבה, לא יחזרו לישיבה.  אם היו הולכים תחילה לצבא לא היו ישיבות הסדר.

ח"כ רובי ריבלין (הליכוד ביתנו) אמר: תלמידי ישיבות ההסדר הם חיילים ומפקדים מצוינים. אם רוצים לפרק את ישיבות ההסדר אפשר לדבר על כך בדיון אחר. כאן מדובר בהעברה של 14 מליון ₪ בשוטף. אם זה טוב או לא, זה לדיון אחר. שאלה לגיטימית לכאן היא מה מקור הכסף.

ח"כ גפני (יהדות התורה) אמר כי ההליך לא תקין. הדרך החוקית היא לדון על מה נותנים את הכסף. עובדה היא שתלמיד ישיבת הסדר מקבל פי 7 מתלמיד ישיבה רגיל. עכשיו מעבירים מהרזרבה למשרד הביטחון אבל בסוף הכסף יירד מכולם.

על כך ענה היו"ר: כפי שההליך היה לגאלי הרבה שנים, גם כשח"כ גפני וח"כ  ליצמן היו יושבי ראש ועדת הכספים, כך זה לגאלי עכשיו, אלא שלצערי עכשיו קוצץ תקציב הישיבות ושר האוצר, לפי המדיניות שלו, רוצה לפצות את ישיבות ההסדר בסכום של 14 מליון ₪.

דבריו עוררו תגובה נזעמת מצד ח"כ ליצמן  שאמר כי מדובר בסיכום בין שני האחים יאיר לפיד ונפתלי בנט על חשבון הציבור שהוא וח"כ גפני מייצגים.

הערה: בדבריו הודה היו"ר בכך שמה שעומד מאחורי הביטוי "הסכם בין משרדי" המופיע בבקשה עליה חתום הממונה על התקציבים, הוא הסכם פוליטי או הסכם קואליציוני בין שר האוצר, מגיש הבקשה, לבין ראש מפלגת הבית היהודי כפי שרמז ח"כ ליצמן. אותו הסכם/סיכום/הסכמה נשאר נסתר מעיני חברי הועדה ויש בכך טעם לפגם.

ח"כ עופר שלח (יש עתיד), ניסה להגן על בקשת שר האוצר באומרו: אין קשר בין ההעברה הזו לבין תקציב ישיבות ההסדר. יש סתירה בין מה שכתוב בפניית שר האוצר לבין הפירוט בטבלה.  בפנייה כתוב משרד הביטחון ובפרוט כתוב שזה מועבר לרזרבה, כמו שח"כ גפני אמר.

ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) אמר: מבטלים עכשיו פרויקטים בצבא, מפטרים אנשי קבע ויש מצוקה תקציבית בצה"ל. אז איך מוסיפים 14 מליון ₪ לישיבות ההסדר? למה שיתנו לישיבות ההסדר כששר הביטחון אומר שהוא רוצה שישרתו 24 חודשים ולא 16 חודשים?

היו"ר ענה: שר האוצר רוצה לחזק את ישיבות ההסדר. הישיבות קוצצו ב- 200 מליון ₪ ושר האוצר רוצה לפצות את ישיבות ההסדר ב- 14 מליון.

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר: ההעברה צריכה להתבסס על עקרונות. אם מדובר כאן על עיקרון השיוויון בנטל, אז לדעתי הבקשה לא עונה על העיקרון הזה. האם התלמידים מקבלים תשלום עבור היותם בישיבה, התשובה היא לא. אם לא, אז למה הכסף מיועד כתוספת ובכמה אנשים מדובר?

השיב איתן עוזרי, מנכ"ל איגוד ישיבות הסדר : מדובר ב- 3500 תלמידים בשנה. הכסף ניתן לישיבות. כ-1000 ₪ לתלמיד, לטובת אחזקתם בישיבות. מספר התלמידים עלה לעומת שנים קודמות, מחיר החשמל עלה. זהו רק חלק קטן מתקציב ישיבה. המדינה קיצצה בתקציב הישיבות וככה היא מפצה את ישיבות ההסדר.

ח"כ סתיו שפיר (עבודה) אמרה: מדובר בדיון מהותי. אני שירתתי שירות צבאי מלא בנוסף לשנת שירות ולא קבלתי שכר. איך הכסף מחולק פר תלמיד? ומדוע צריכים עכשיו תוספת? לא קיבלה תשובה. המשיכה ושאלה: האם היו העברות תקציביות בשנים קודמות לישיבות ההסדר? בתשובה נאמר כי היו העברות תקציביות בשנים עברו אם תקציב הבסיס לא הגיע ל-28 מליון ₪.

ח"כ שפיר הוסיפה ושאלה: למה לא מכניסים את הכסף לבסיס התקציב אם כל שנה מעבירים עד 28 מליון ₪? ונענתה כי השנה 28 מליון ₪ הוכנסו לבסיס התקציב. אבל – שאלתה העקרונית נותרה ללא תשובה, שכן גם השנה לא הוכנס לבסיס התקציב הסכום המועבר של 14 מליון ₪.  היינו, שיטת ההעברות נמשכת באין מפריע.

היו"ר ביקש לעבור להצבעה אך ח"כ אלעזר שטרן (קדימה) ביקש להמשיך בדבריו, ואמר: מסלול ההסדר הוא חשוב גם כשלומדים שם על חשבון שירות צבאי, אבל צריך לשמור עליו. קשה לי כשכל מגזר דואג לעצמו, גם לעתודות הפוליטיות שלו, ויש כאלה שלא דואגים להם. שאלתי את האוצר ובתשובה נאמר שהם חיילים לכל דבר. לא נכון. כשרוצים לקרוא להם למילואים אין להם יחידה להשתייך אליה. הם לא חיילים.

חוץ מזה, התברר לי שבישיבת הסדר אחת, ישיבת אלון מורה, ראש הישיבה מקבל שכר של פי 2.4 מסגנו וגם מקבל שכר נוסף כרב המועצה האזורית. אלו נתונים מתוך אתר רשם העמותות.

אז איך עכשיו אאשר תוספת של 14 מליון ₪?

דבריו הכעיסו את היו"ר שאמר:  יש 70 ישיבות הסדר. בדקת את כולן? הכסף הולך להחזיק את הבחורים. זה הולך לאוכל ואלי גם קצת לשכר.

ח"כ אלעזר שטרן לא הרפה: חלק הולך לשכר. אני יודע בברור על ישיבה אחת, שאבדוק 70 ?

ח"כ סתיו שפיר אמרה: למה לא לפרט לאיפה הולך הכסף, אפשר שמקבלים שכר, למה לא לפרט מהו נתח השכר. בקשתי ולא קבלתי תשובות.

דברים אלו של ח"כ אלעזר שטרן וח"כ סתיו שפיר נותרו ללא מענה.

היו"ר בקש לעבור להצבעה אבל ח"כ ליצמן הקשה: האם זו העברה אחרונה? ונציג אגף תקציבים אמר שאינו יודע. ח"כ ליצמן המשיך ושאל: יש הנחייה שפרסם אליקים רובינשטיין בהיותו יועץ משפטי לממשלה לפיה אין לשלם כפל תמיכות, והנה ישיבות ההסדר מקבלות 800 מליון ₪ דרך משרד החינוך ועכשיו תוספת של 1000 ₪ לאדם. זה כפל תמיכות בניגוד להנחיית היועץ המשפטי לממשלה.

נציג אגף תקציבים השיב: על מנת לא להעביר כפל תמיכות ההעברות כולן יעברו בסופו של דבר דרך משרד החינוך.

תשובת נציג אגף תקציבים מעוררת תמיהה ומעידה על נוהל לא תקין ומעוות. מאשרים העברה שלא היתה בבסיס התקציב, מהרזרבה למשרד הביטחון, ובדרך לא דרך, על מנת לעקוף את הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, ההעברה המדוברת תגיע בסופו של דבר ליעדה דרך משרד החינוך. כך יוצא שסכום של 14 מליון ₪ שמקורו פוליטי/קואליציוני בין יש עתיד לבית היהודי, עובר מסלול עקלקל, מוזר וחסר הגיון כדי לעקוף הנחייה של היועץ משפטי לממשלה. לאן הגיעו נערי האוצר?

ח"כ ליצמן הוסיף ושאל: האם הסכום הזה הוא כסף קואליציוני לבית היהודי?

נציג אגף תקציבים ענה שאינו יודע והיו"ר אמר שלמיטב ידיעתו זה לא כסף קואליציוני.    

ח"כ עופר שלח (יש עתיד)  אמר: (אולי במטרה לפייס את ח"כ ליצמן, וח"כ גפני): אם התמיכות מיועדות גם למי שמשרת וגם למי שלומד, למה לא לתמוך גם בנח"ל החרדי, אחרת אין הצדקה להסדר הנוכחי והסדרים סקטוריאליים כמו שאמר ח"כ אלעזר שטרן, פוגעים בהם. ובנוסף הציע שזו תהיה ההעברה האחרונה לישיבות ההסדר.

היו"ר השיב כי  הוא יקבע דיון מיוחד בנושא גדוד נצח יהודה, גדוד הנח"ל החרדי, כדי לוודא שתומכים בו כראוי וכדי שלא יתוקצב על ידי תורם וכסף פרטי כפי המצב היום, אבל לא נתלה דבר בדבר, והוסיף כי למיטב ידיעתו לא מתוכננת העברה נוספת.

נערכה הצבעה וההעברה אושרה על חודו של קול, שכן ח"כ אלעזר שטרן חבר הקואליציה נמנע מהצבעה.

בעד הצביעו: היו"ר, ח"כ רובי ריבלין, ח"כ קרין אלהרר, ח"כ זבולון כלפה, ח"כ עופר שלח, ח"כ שמעון סלומון.

נגד הצביעו: ח"כ סתיו שפיר, ח"כ עומר בר לב, ח"כ ניצן הורוביץ, ח"כ יעקב ליצמן, ח"כ משה גפני.

לדעתי, ישנן שתי שאלות שיש לתת עליהן את הדעת בעקבות הדיון: הראשונה, כיצד מתוקצבים ומבוצעים הסכמים קואליציוניים והסדרים פוליטיים בתקציב המדינה, והשנייה, האם וכיצד מתבצע פיקוח פרלמנטרי על המקורות הכספיים של ההעברות התקציביות וסכומן המצטבר.

לשון אחרת: מה הוא המקור הכספי לסכום של 1,378,312 ₪ שהועבר אתמול, מהו המקור הכספי של כ- 3  מיליארד ₪ נוספים שהועברו בועדת הכספים מאז תחילת המושב ומהו הפיקוח הפרלמנטרי הנחוץ על ההיקפים המצטברים של ההעברות התקציביות, מקורם ויעודם.

קצת חומר למחשבה: כפי שעולה מבדיקתו של חובב ינאי, ראו כתבתו באתר שלנו, ההעברות התקציביות מהוות כ- 10% מתקציב המדינה, היינו כ-40 מיליארד ₪. מאז תחילת המושב אושרו העברות בסכום של  כ-4.4 מיליארד ₪. בבקשות האוצר פורטו 3 מקורות כספיים להעברות: סעיף רזרבה, סעיף הוצאות שונות ושינויים פנימיים בתקציבי המשרדים.

לפי אתר הסדנא לידע ציבורי, סעיף הרזרבה הכללי בתקציב המדינה הוא כ-7.3 מיליארד ₪ המהווים כ-2% מתקציב המדינה. בסעיף "הוצאות שונות" יש כ-5 מיליארד ₪. סה"כ בשני סעיפים אלו יש בתקציב המדינה כ-12.3 מיליארד ₪.

הסכומים של העברות פנימיות בתקציבי המשרדים שצוינו בבקשות עד כה הם נמוכים יחסית, ואין אנו יודעים מה יהיה הסכום הכולל שלהן בסוף השנה. יתרה מכך, איננו יודעים האם יש מגבלה על גובה ההעברות הפנימיות בתקציבי המשרדים, שהרי אין זה הגיוני שלאחר אישור תקציב המשרדים על ידי מליאת הכנסת, יבוצעו שינויים פנימיים בתקציביהם ללא הגבלה וללא אמות מידה ועקרונות שקופים וברורים.

אז נותרו שאלות ללא תשובות: כיצד מתכנן משרד האוצר למצוא מקור כספי לסך ההעברות השנתיות המסתכמות כאמור בכ-40 מיליארד ₪ בשנה? על פי אלו קריטריונים?

עינינו הרואות שיש צורך במעקב מתמיד אחר המקורות הכספיים של ההעברות התקציביות, במיוחד לאור התחושה שהפיקוח הפרלמנטרי לוקה בחסר בכל הנוגע לשקיפות ולחשיפת מידע רלוונטי במועד.

נכחו: היו"ר ניסן סלומיאנסקי, קארין אלהרר, אלעזר שטרן, סתיו שפיר, ניצן הורוביץ, עופר שלח, חאמד עמאר נכח בחלק מהדיון, רובי ריבלין, יעקב ליצמן, משה גפני, זבולון כלפה, שמעון סולומון, עומר ברלב (בחלק מהדיון), רוברט אילטוב (נכח בחלק מהדיון).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs