נוכחים: יפתח בריל, ליה נירגד, בועז רקוץ', דניאל דור, ורדה גיל, יונתן פלד, אוריאל רז, אילנה בן-עזרא
רשם: יפתח בריל
ריכוז החלטות
1. הצעת התקציב המתוקנת תוגש בימים הקרובים להצבעה בוועד, לאחר שרואה החשבון יוודא שלא נשמטו ממנה תשלומים שאנחנו מחויבים בהם.
2. יו"ר הוועד תפנה לחברת הוועד טליה גורודס, שנעדרת זמן רב מישיבות הוועד, ותבקש ממנה להתפטר.
3. תיקונים בקובץ הנהלים הכספיים שנידון בישיבה קודמת: (1) הסעיף הקובע שגיוס תרומות ייעשה רק בהתאם לסעיפי התקציב ינוסח מחדש כך: "כל גיוס תרומות ייעודיות ייעשה בתיאום עם המנכ"ל"; (2) הסעיף הקובע שבבקשת תרומה יש לבקש שלוש הצעות מחיר לא יוחזר לקובץ, אבל בסעיף נוהל בקשת שלוש הצעות מחיר יצוין שנוהל חל גם על הוצאות תקורה בקבלת תרומה.
4. הוועד מברך את הגזבר על העבודה הרבה שהושקעה בהכנת קובץ הנהלים הכספיים.
ליה – פותחת את הישיבה. שואלת מדוע נקבע שלא נצביע היום על התקציב.
יפתח – מסביר שהתקציב נשלח רק בערב שלפני הישיבה, והגזבר ראה אותו גם הוא רק בערב הקודם. ייתכן שיהיו תהיות שיעלו בישיבה וכדאי לברר אותן לפני ההצבעה. מלבד זה, הודענו מראש שלא נצביע על התקציב, ולכן לא ראוי שנצביע עליו ללא התראה.
דיון בהצעה לתקציב 2014
בועז – מתחיל להציג את התקציב שהוכן.
יונתן – מדוע קרן XXX [שם הקרן הושמט לבקשתה עד להכרעת הוועד המנהל באשר להיענות לבקשת החיסיון] הפסיקו את התמיכה?
בועז – הם החליטו שהשנה הם לא תורמים כלל לארגוני החברה האזרחית. (בועז ממשיך ומציג כמה קרנות נוספות, ואת הסיכויים לגייס מהן תרומות בזמן הקרוב. חלק מהפרטים שבועז רושם מושמטים מהפרוטוקול הזה שכן הם נוגעים לשיקולים של אנשי הקרנות).
– בחרתי להוריד את סעיף האגרות המשפטיות מ-6,400 ל-0. גם בשנה החולפת בלמתי את ההוצאות בתחום הזה ולא קידמתי במרץ את הרעיונות של ניצן להגשת בקשות כאלה. לדעתי לא כדאי במצבנו התקציבי להשקיע משאבים דווקא באפיק הזה.
יפתח – בכל זאת ייתכן מצב שבו נצטרך להוציא כספים בתחום הזה, אם לא על בג"צים – ודאי על אגרות חופש המידע. לכן כדאי להוסיף לאחד הסעיפים האחרים את גם את השימוש לבקשות חופש מידע, כדי שתהיה לנו גמישות להגיש בקשות כאלה.
ליה – מצטרפת לדברים.
בועז – אוסיף 1,500 שקלים לצורך זה, אבל לא יהיה תקצוב לעובדים. הטיפול בבקשות חופש ידע יהיה באחריות ניצן ובהתנדבות.
– קיבלנו תרומה גדולה מאזרחית פרטית שתשמש למימון סדנאות, ואנחנו נזכיר בסדנאות שהן קרויות על שמה.
ליה – צריך להזמין אותה לסדנה הראשונה שנערוך.
ורדה – שואלת על הסעיף שבו מתוקצבות סדנאות להכשרת משקיפים ומפגשי חשיפה לתורמים.
בועז – הכסף צבוע לפי בקשתה של התורמת, ולכן אין לנו אפשרות לנייד אותו לצרכים אחרים.
ורדה – אם כן, למעשה אין לנו כסף לאירועים שאינם סדנאות?
ליה – מסכימה שחסר לנו כסף לשימושים כמו מפגשי גיוס תורמים, מאחר שאי-אפשר לשלב את הפונקציות השונות האלה (הכשרה וגיוס כספים) באותו אירוע.
אוריאל – שואל אם אפשר בכל זאת להשתמש בכסף הזה, בהסכמת התורמת, לאירועים מסוג שונה כמו חשיפה לציבורים חדשים.
ליה – אין לזה צורה. התורמת התעניינה בסדנאות לעומק לפני שהעבירה את התרומה, ולא ראוי שנפנה אליה בשלב הזה ונבקש לשנות את ייעוד הכסף.
ורדה – מבקשת להעיר שקשה לה לאשר תקציב ללא תכנית עבודה, ובפרט – ללא ידיעה אילו פעילויות יופנו לעבודת שטח. אנחנו צריכים להשקיע בשנה הקרובה יותר משאבים בפעילות שטח.
בועז – תכניות העבודה יוכנו ויובאו בהמשך לאישור הוועד, אבל זה יוכל לקרות רק לאחר שהתקציב יאושר.
ליה – רוב רובו של התקציב מופנה ממילא למשכורות לעובדים. משהו כמו 10 אחוזים הם הוצאות אחרות. לכן, אם במסגרת הדיונים על תכניות העבודה מול בועז וסתיו (רכזת השטח והמתנדבים) עולה צורך לעשות סדנה בדימונה – הסדנה הזו תתוקצב מהסעיף התקציבי שמיועד לסדנאות.
יפתח – אבל ברור שאם נרצה לתקצב פעילויות שטח מסוגים חדשים, כמו למשל הכנת תכנות לימודים לבתי הספר, אין לנו אפשרות להקצות להן משאבים כרגע מבלי לבטל פעילויות מתוקצבות קיימות – מאחר שאין לנו מספיק כסף.
דניאל – חלק מהפעילויות הנוספות שנכנסנו אליהן, כמו למשל העבודה עם הקליניקות המשפטיות, נעשות באמצעות שיתופי פעולה בהתנדבות. (ליה מעירה: גם בעבודה מול המרכז הבינתחומי היינו צריכים להוסיף רבע משרה). להערכתי, ככל שנמשיך לעבוד במתכונת הקיימת, עם הרכזים הקיימים, ההבחנה בין שטח לבין פעילויות בכנסת תלך ותתעמעם.
בועז – אני לא מוסיף לתקציב סעיף של מפגשי חשיפה, אבל בתכנית העבודה של סתיו מפגשים כאלה יוכלו להשתלב. בשנה שעברה הסעיף התקציבי המקביל היה "מפגשי גיוס וסדנאות", וסעיף זה שימש למשל למפגש הארגוני ("החמשוש"). השנה, מאחר שתקציב הסדנאות צבוע, נצטרך למצוא למפגשים כאלה מימון מסעיפים תקציביים אחרים.
– אשר לסעיף ההחזרים למשקיפים, אני ממליץ להשאיר את הסעיף באותו גובה כמו בשנה החולפת. יש משקיפים שאינם מבקשים החזרים כיוון שהם רואים בהתנדבותם תרומה, אבל אנחנו מקלים על האחרים לקבל תרומות באמצעות קופה קטנה שנתנו לחובב (רכז המשקיפים).
– תקצבנו בהצעת התקציב ב-2,000 שקלים הוצאות נלוות לנסיעות לחו"ל (לא את הנסיעות עצמן), למקרה שיתעורר הצורך כמו בנסיעתי השנה לגיוס תרומות בארצות-הברית.
ורדה – מה כולל סעיף "פרסום ויח"צ"?
בועז – השנה זה שימש להדפסת חומרים כמו ספר העדויות וחומר למפגשים, למשל בכפר קרע.
– העלינו בהצעת התקציב את התקצוב לרואה החשבון במאה שקל + מע"מ לחודש. יש לציין כי המחיר שדורש רואה החשבון לא גבוה.
– ההוצאות הפיננסיות עולות השנה בעקבות העלאת התשלום לרואה החשבון. ההקצבה לאתר האינטרנט ירדה לאפס כיוון שהאתר כבר הוקם.
ורדה – מעירה שמלבד הבנייה יכולות להיות הוצאות שוטפות על האתר.
יפתח – ישנן הוצאות לאחסון האתר.
בועז – זה נכון. במחשבה שנייה, אני אוסיף 2,000 שקלים לצורך זה.
ליה – אפשר להוסיף את האחסון לאחד הסעיפים האחרים כמו משרדיות.
יפתח – ואז צריך לשנות את הכותרת של הסעיף הזה ולהוסיף גם הוצאות לאתר.
בועז – אני אוסיף את הסכום האמור לסעיף "משרדיות".
אוריאל – לדעתי הוצאות האתר נחשבות כ"רכוש קבוע" ולכן חייבות להופיע בסעיף נפרד.
(מוסכם שהערתו של אוריאל תיבדק על ידי בועז).
בועז – עלויות השכר בחציון הראשון: נוסף סעיף נוסף לרכזת מדיה חברתית ברבע משרה. הרכזת, סמדר שמואל, עשתה עד כה את מלאכתה בהתנדבות. היא מעוניינת להיות מתוגמלת על עבודתה רק במהלך העבודה של הכנסת, ולעבוד בהתנדבות בתקופת הפגרות.
ליה – אף על פי שסמדר ביקשה לעבוד רק בזמן עבודת הכנסת, אנחנו החלטנו בעבר שאנחנו נשאף להעסיק את העובדים שלנו במשכורת רצופה. לכן כדאי לא לראות בזה תקדים.
בועז – צריך להבהיר שסמדר לא תעבוד כמקבלת שכר, אלא כנותנת שירותים באותם חודשים שבהם היא תקבל תשלום.
ליה – זה עונה על השאלה.
יפתח – אם כך ראוי שבטבלה שבהצעת התקציב תהיה הבחנה בין עובדים שמקבלים שכר לבין עובדים שמקבלים תשלום כנותני שירותים.
בועז – אני אשנה את הרישום בטבלה.
ליה – בזמנו נאמר לנו שכאשר אנחנו מתכננים את התקציב, על מנת שנוכל להציג את עבודתנו לתורמים, צריך לקחת גם את עבודת המתנדבים ולתמחר גם אותה. האם לא ראוי לדחות את אישור התקציב ולהוסיף לו תמחור של עבודת המתנדבים?
בועז – זה נכון באופן עקרוני, אבל תמחור וירטואלי כזה לא צריך להיכנס לתקציב ולכן לא צריך לעכב את אישור התקציב. אפשר להכין אותו אחר כך.
ורדה – מבקשת לקבל בבוא הזמן גם צפי של תפוקות ומדדים, תקציב כספי בעין ונפח הפעילות.
ליה – זה אכן דרוש, אבל לא כחלק מגיבוש התקציב.
בועז – התקציב השנתי הצפוי – כולל רזרבות, וכולל העסקה של כל העובדים גם בחציון השני – יגיע לכשבע-מאות אלף שקלים. הסכום הזה בערך כפול מסך המשאבים שעומדים לרשותנו כרגע, לפני גיוס תרומות חדשות, ולכן זה יהיה יעד הגיוס שלנו. [התקציב הנידון כרגע כולל תקצוב של המשכורות לחצי שנה בלבד].
– הערות שרשמתי לעצמי מהישיבה הזו: לעדכן את הסעיפים האדמיניסטרטיביים בדברים כגון תוספת לאחסון אתר, הוצאות משרדיות וכו'. הוצאות השכר לא משתנות.
ליה – אנחנו רוצים לאשר את התקציב הזה אחרי שיוכנסו התיקונים ויינתן זמן לעיין בהם, אבל בלי לכנס ישיבת ועד מיוחדת. האם יש שאלות ובקשות הבהרה שמי מהנוכחים מבקש להפנות לבועז?
אוריאל – אני חוזר על מה שאמרתי בשנה שעברה. לדעתי רזרבה של 10 אחוזים, שמספיקה בערך לחודש פעילות, היא לא מספיקה. אנחנו מסתמכים על ההנחה שהקרנות יעבירו לנו את הכספים בתחילת השנה, אבל קרנות לא תמיד פועלות כך.
דניאל – לדעתי אין לנו כרגע כסף למימון הפעולות, ולכן אין מקום להגדיל את הרזרבה.
ליה – מבקשת לשמוע את דעתו של יונתן.
יונתן – אני מסכים עם דניאל. רזרבה היא דבר טוב, אבל היא לוקסוס. רזרבות יכולות לשמש לאיזון תנודות בפעילות, אבל לא למימון של כל הפעילות לחודשיים. הקרנות שתומכות בנו עושות את זה מתוך רצון טוב, ולמעשה לא הצלחנו למצוא השנה מקור חדש שהבטיח לנו כספים.
בועז – אני אומר מה הנחה אותי בשנה האחרונה. מהרבה בחינות, לאור הצמיחה והגדילה ההדרגתית של הצוות, אני לקחתי סיכון מחושב: ייצרנו עוד פעילות ביחס לפעילות הקודמת מתוך הנחה שהפעילות תמשוך משאבים. אם נראה בעוד רבעון שמאמצי גיוס המשאבים לא צולחים – ולהערכתי המאמצים יצליחו – נתחיל להוריד במשקל.
יונתן – אשר למצב שבו יש כסף רק לחצי שנה, אני לא נכנס להיסטריה. אני מנהל עמותות כבר 30 שנה, ופרט לשנתיים האחרונות, עוד לא היה מקרה שבו התחלתי את השנה עם יותר ממחצית התקציב. השנה קרה מקרה נדיר שיש לנו תקציב לכל השנה.
דניאל – ארגוני החברה האזרחית עובדים תמיד מתוך הנחה שהם בפיגור של כמה חודשים.
יפתח – אני מבקש שרואה החשבון יעבור על התקציב לפני שנצביע עליו, אם במקרה נשמטו כל מיני הוצאות שאנחנו מחויבים להן בחוק.
דניאל – מציע להחליט שרואה החשבון יקבל את התקציב לעיון אחרי שנצביע עליו.
ליה – למה אחרי שנצביע? נדחה את ההצבעה ביומיים וניתן לו זמן להציץ בתקציב לפני ההצבעה.
דניאל – הערה אחרונה בעניין התקציב. אני לא יכול לחייב את ברוך וניצן לעבור על התקציב, אבל הייתי רוצה שיעברו על המסמך היטב לפני שיצביעו.
בועז – מדווח שברוך כבר עבר על התקציב ואמר שהוא אחלה.
חברותה של טליה גורודס בוועד
ליה – טליה גורודס מכהנת היום כחברת ועד אבל לא הגיעה חודשים רבים לישיבות. פניות אליה ממני ומבועז לא נענו. נשאלת השאלה אם לבקש ממנה להתפטר, להדיח אותה (במקרה כזה אנחנו לא רשאים על פי התקנון לקבל חבר ועד אחר), או לחכות לאסיפה הכללית שתתקיים באזור יוני, לבחירות הבאות לוועד.
דניאל – זה עניין של אסתטיקה. החברות שלה בוועד לא משפיעה על שום דבר, אפילו לא על מספר החברים הדרוש לקוורום בהצבעה.
יונתן – זה משפיע על הקוורום כיוון שהוא נקבע באחוזים מחברי הוועד. הקוורום יקטן אם טליה לא תהיה חברת ועד.
בועז – אני חושב שהיינו בעבר סובלנים לדברים חמורים יותר. (בועז מקריא מתקנון העמותה את הסעיפים הנוגעים לפיטורים ולהחלפה של חבר ועד). מה שעולה מהתקנון הוא שבמקרה של התפטרות חבר ועד, חברי הוועד יוכלו למנות חבר ועד זמני מקרב חברי העמותה עד לכינוס האסיפה הכללית הבאה.
ליה – במקרה כזה כדאי לחשוב על העניין מחדש. אני מציעה כהצעת החלטה שאני אפנה לטליה ואבקש ממנה להתפטר מהוועד.
הצבעה: יו"ר הוועד תבקש מטליה גורודס להתפטר מהוועד. אושר פה אחד.
ליה – מבקשת מהנוכחים לחשוב על חברי עמותה אחרים שאפשר למנות כחברים זמניים במקום טליה.
דיון חוזר בכמה מסעיפי קובץ הנהלים הכספיים (לבקשת אוריאל)
אוריאל – בדיון בנהלים הכספיים, שהתקיים לפני שתי ישיבות, עלתה הטענה שהנהלים הכספיים מנחים רק את עבודתו של הגזבר. זה לא נכון, הנהלים נוגעים לפעילותו של כל מי שנוגע בכסף בעמותה.
– אחד הסעיפים שבוטלו קבע שגיוס כספים מתורם חייב להתבצע בהתאם לסעיפי התקציב שהוועד המנהל אישר. ביקשתם למחוק את הסעיף כיוון שהקובץ נוגע רק להתנהלות הגזבר, אבל הנימוק הזה מוטעה.
יפתח – הסעיף נשמע כאילו הוא נוגע רק לתרומות צבועות, לא לתרומות כלליות.
ליה – מציעה לשנות את נוסח הסעיף, ולאשר אותו, כך ש"כל גיוס תרומות ייעודיות ייעשה בתיאום עם המנכ"ל".
הצבעה: הצעת ליה התקבלה פה אחד.
– סעיף נוסף: בכתיבת בקשות לתרומות מומלץ להתייעץ עם הגזבר לפני בקשת התרומה.
הנוכחים – לא מבינים את הצורך בסעיף, זה עניין מובן מאליו. לא רוצים לאשר את הסעיף.
הסעיף לא מוחזר לקובץ.
– סעיף הקובע שבבקשות לקבלת תרומה יקוים הנוהל הנוגע לבקשת שלוש הצעות מחיר.
בועז – מסביר את משמעות הסעיף. בבקשת תרומה מאחת הקרנות היינו צריכים שירותים של עמותה אחרת, ולשלם לה הוצאות תקורה.
ורדה – סבורה שזה מיותר, כיוון שכבר יש לנו נוהל שלוש הצעות מחיר שחל גם במקרה הזה.
אוריאל – אני חושב שכדאי שלמגייסת הכספים יהיה סעיף מיוחד עבורה, כיוון שהיא לא תקרא את הקובץ כולו אלא רק את הסעיף שנוגע לה.
יפתח – מה בדיוק המשמעות של בקשת שלוש הצעות מחיר במקרה של הוצאות תקורה?
בועז – לעתים יש לנו אפשרות למצוא דרכים זולות יותר לגייס את התרומות, למשל באמצעות גוף אחר.
החלטה: לא להחזיר את הסעיף, אבל להוסיף לנוהל "שלוש הצעות מחיר" הוראה להחיל את הסעיף גם במקרה של הוצאות תקורה.
ליה – קובץ הנהלים הכספיים אושר. הוועד מברך את אוריאל על העבודה הרבה שהושקעה בהכנת קובץ הנהלים. מדווחת על מפגש עם הסטודנטים בקליניקה שלנו במרכז הבינתחומי. יש התלהבות גדולה בקרב הסטודנטים, פוטנציאל לשיתופי פעולה עם קליניקות אחרות במרכז. ייתכן שתהיה סדנה פנימית למשקיפים מהקליניקה בהמשך השנה.
הישיבה ננעלת.