עד כמה מילותיהם של חברי הכנסת, ובעיקר ראשי וועדות הכנסת, מהוות משמעות? רק בשבוע שעבר (ג') התקיים דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא פינוי תושבי גבעת עמל. כזכור, שכונת גבעת עמל ממוקמת בין רחובות תל אביב: פנקס, דרך נמיר במערב, ושכונות בבלי בצפון העיר. תושבי השכונה הם צאצאים של אלה שהקימו אותה, ומאז שנות הארבעים הם מתגוררים בשכונה – ללא זכויות בטאבו.
קבוצת תשובה-פלאזה, אשר בשליטת יצחק תשובה, מקימה בימים אלה את פרויקט המגורים שלה מול מגדלי יו – בקצה של שכונת בבלי, והיא אמורה לכלול 4 מגדלים ו-800 דירות. מעמדן של המשפחות במתחם גבעת עמל ב' לא ברור: מתגוררות שם עשרות משפחות, אולם רשויות העיר רואות במשפחות כפולשות. המשפחות, בתגובה, טוענות שהן התבקשו להחזיק בקרקע מיד עם קום המדינה.
"מבחינה אנושית וההתנהגות שלכם בקהילה, אתם יוצאים אפס", הדגישה רגב בדיון הוועדה בנובמבר האחרון בפני חברת "אלעד מגורים" , על פי כתבה שפורסמה בעיתון דה מרקר. "מדברים על 150 משפחות בלבד שצריכים להגיע עמן לפתרון מוסכם. הפתרון שאתה מביא, 250 אלף שקל – אני אומרת שאי אפשר לקנות בזה כלום. צריך לדבר ברמות שמקדמות את הדיון".
ח"כ איילת שקד, שיזמה את הדיון לפני חודשיים, סיפרה שבעקבות שיחות של ח"כים עם משטרת ישראל נדחה הפינוי שתוכנן לאותו היום (7.1.14). "התקשרתי כמה וכמה פעמים לנציגים של תשובה על-מנת להציע להם איזו שהיא הצעה. הם פשוט לא חזרו אלי". עוד הוסיפה ח"כ שקד ש"מכל העבודה שעשינו אנחנו חושבים שהיחידים שיכולים להוציא אותנו מהסבך הזה זאת עיריית תל אביב על ידי כך שהיא תתנה את היתרי הבנייה במתן פיצוי לתושבים".
מילה של יו"ר זה לא מילה
יושבת ראש וועדת הפנים והגנת הסביבה, מירי רגב, סיכמה את הדיון שהתקיים בשבוע שעבר במשפט אחד: "פינוי האזורים לא אומר לזרוק לרחוב אזרחים. אנחנו חייבים לעצור את היזמים בעניין גבעת עמל, אין דרך אחרת. לא יכול להיות שאנשים יהיו ברחוב".
ח"כ ניצן הורוביץ, שהשתף גם הוא בדיון, סיפר שפנה בנושא אל ח"כ דוד צור (לשעבר מפקד מחוז תל אביב במשטרה), אשר השיב לו: "יש לי שיקול דעת, יש סדרי עדיפויות במשטרה, יש כל מיני שיקולים של אלימות ושל כל מיני דברים (..) אני אמרתי לו שכל עוד יושבת ראש ועדת הפנים של הכנסת, שגם ממונה על המשטרה, מקיימת דיון שלישי, אנחנו מבקשים לדחות את הפעילות של המשטרה, לנסות למצות את העניין".
אך מסתבר שבוועדת הפנים, למילותיה של יו"ר הוועדה אין כל סמכות או השפעה אצל הגורמים הרלוונטיים – זוהי דוגמה נוספת מיני רבות לחולשתה של הכנסת בשנים האחרונות. "תושבים חתמו על הסכם פינוי ב-1.75 מיליון שקל", נכתב אתמול בכלכליסט, "בתום משא ומתן ארוך הכריזו נציגיו של יצחק תשובה על חתימת הסכם פינוי עם משפחת ציון שעמדה בלב המאבק בתקופה האחרונה. תושבי השכונה: "המו"מ כלל לחצים ואיומים".
בדף הפייסבוק של גבעת עמל, תחת הכותרת "כך נראה פינוי בהסכמה", נכתב אתמול כך:
"ככה נראה פינוי "בהסכמה" שנערך במדינה של יצחק תשובה ובחסותו.. ביתם של משפחת ציון, שחתמו בחמש בבוקר אחרי יותר מיממה בלי שינה, בשילוב מסע לחצים והפחדות ותחת לחץ רב, מול שוגון (פקד בכיר בצבאו של תשובה ובמשטרתנו לשעבר), על פינוי "בהסכמה" בתמורה לסכום זעום ועלוב שיאפשר להם לרכוש רכב מסחרי שבו הם יוכלו להתגורר ביחד. ביתם מוקף ברגעים אלו ממש בעשרות שוטרי יס"מ, כלבנים, חבלנים שוטרים ואפילו הליקופטר".
התמונות שהופיעו לצד הפוסט היו מטרידות לא פחות:
הבוקר (ד') צפוי להתקיים בנושא דיון נוסף בוועדת הפנים והגנת הסביבה. ואנחנו שואלים: עד כמה המילים של יו"ר ועדת הפנים מהוות חשיבות כלשהי עבור רשויות המדינה ואכיפת החוק? אם נניח בצד את ההיבט המוסרי של פינוי תושבים מבתיהם, האם רשויות האכיפה הפרו את החוק כאשר פינו אנשים מבתיהם, לפני הדיון הנוסף בנושא, וחרף דרישתה של יו"ר ועדת הפנים מירי רגב?
כולנו תקווה שבדיון הבוקר יתקבלו ההבהרות הדרושות בנושא.
One comment
Pingback: מגבעת עמל ועד נוחי דנקנר: גם שיתוף פעולה חוצה מפלגות לא עזר מול חולשתה של הכנסת בפיקוח | המשמר החברתי