היום (ג') התכנסה הוועדה לביקורת המדינה לדון בנושא שנגרר ונמשך כבר שנים – פינוי תושבי כפר שלם. התושבים זועקים, חברי הכנסת משתהים אל מול ההליך הבלתי נגמר, ובזמן זה עסוקים משרד השיכון ועיריית תל אביב בזריקת האחריות מאחד לשני. לכל זה מצטרפת פרשייה בעייתית במיוחד של ערבוב אינטרסים בין ניסים סלמן (הסגן הבכיר לראש רשות החברות) שמנסה לקדם את עו"ד עמידור, אחד המרוויחים הגדולים מהמצב. רגע לפני הפגרה – הבירוקרטיה הישראלית במיטבה.
את הדיון פתח יו"ר הוועדה (ח"כ אמנון כהן) באווירה מנומסת ובחלוקת תודות לכל הנוגעים בדבר. הוא סקר בקצרה את הדרך הארוכה שעברה הוועדה מאז התכנסה לראשונה לדון בנושא עם פרסום דו"ח מבקר המדינה לפני מספר שנים, וכן התייחס לתושבים שהוזנחו ולא קיבלו פתרון הולם. לסיכום הבטיח כי "לא ננוח ולא נעזוב את הנושא עד אשר ינוחו התושבים בביתם", ולאחר מכן פנה למשרדי הממשלה לשמוע על ההתקדמות בנושא.
נציגת משרד השיכון אמרה כי בדיון שנעשה לפני שבוע הוחלט להקים צוות שמורכב מנציגי משרדי הממשלה השונים, הצוות יגיע להסכמה מול עיריית תל אביב בדבר הקריטריונים המדויקים לפינוי התושבים.
אמירה זו עוררה סערה בקרב הנוכחים. ח"כ מיקי רוזנטל הגיב לדבר "מדוע עוד ועדה? אני משתומם נוכח התשובה, התושבים צריכים פתרון". על כך הוסיף מבקר המדינה כי "את התושבים לא מעניינות ועדות ופירוקים, הם צריכים פתרון – כאן, עכשיו, ומהר"
כאשר המשיכה הנציגה לטעון כי יש צורך לקבל תשובות מעיריית ת"א, הגיב מנכ"ל העירייה מנחם לייבה: "הסמכות היא בידי המדינה. מדובר באדמות מדינה, ולהעביר אלינו את האדמות לא יפתור את הבעיה. בשורה התחתונה: נא לקבוע קריטריונים ואפשר לעשות זאת מיידית! אנחנו כעירייה מוכנים תוך 180 יום לקבל אחריות ולפעול על פי מה שייקבע. כל ההכנסות קודש להמשך ההתפתחות העירונית"
נציג האוצר החזיר את הבעיה לעיריית תל אביב וטען כי "הפקידים שיושבים בירושלים אינם יכולים לקבל החלטה שרירותית. על המנכ"ל להפשיל שרוולים ולטפל בבעיה – ומה שהוא יגיד, הוועדה תמליץ לאשר". לאמירה זו הגיב המנכ"ל: "אני מציע למדינה לא לחשוש לדבר עם התושבים, הם לא נושכים. אני לא השליח שלך".
את משחק זריקת האחריות בין הממשלה לעירייה עצר ח"כ אטיאס ששימש בעבר כשר השיכון ואמר: "אני מופתע מכך שהדיון עוד מתקיים. אני מיניתי לפני מס' שנים ועדת משנה, המדינה הסכימה לוותר על רווחים, הוסכם אפילו על הקפאת ההליכים המשפטיים מול תושבי השכונה. רחל תורג'מן (שכיהנה בזמנו כיו"ר הדירקטוריון של חלמיש) ישבה עם התושבים והגיעה למשהו שהוא הרבה יותר מבוסרי, ההסדר היה כמעט גמור. הדבר יכול להיפטר ע"י התאמת הקריטריונים של 1996 להיום. הערה של מיקי רוזנטל: "ואז מישהו דאג שרחל תפוטר. בעיניי הדבר קשור, אך על זה אף אחד לא מדבר"
מבקר המדינה: "הדיון הזה הוא שיעור באזרחות – כיצד האזרח הקטן נשחק בגלגלי הבירוקרטיה, יש להביא את הדבר לידי סוף. יש עניינים לבדוק בחלמיש ואנחנו בתהליכי בדיקה שלהם, אך אי אפשר שכל רשות תצביע על רשות אחרת. מזכיר לי את הדיון על ניצולי השואה- האם מחכים שהאנשים האלו יחלפו מהעולם?"
ח"כ דב חנין הגיב בהלצה כי "נראה שהמערכת היחידה שעובדת פה היא ביקורת המדינה", והדגיש כי הפתרון הנכון והמתבקש הוא התאמת הקריטריונים שנקבעו ב-1996 להיום. זוהי משימה קלה, לטענתו, והקריטריונים הללו כבר עבדו והצליחו בעבר.
רחל תורג'מן, ששימשה בעבר כיו"ר דירקטוריון חברת חלמיש, וצברה יחסי אמון עם כל הצדדים תוך שהיא עובדת בהתנדבות ובמסירות שפכה אור על הדברים:
"העבודה ביני ובין התושבים כמעט הושלמה, אלא שאז התקרב מועד הבחירות והיועץ המשפטי הורה שלא לתת לאטיאס לחתום מחשש לשוחד בחירות וכך התהליך נעצר. בחרתי להתפטר כיוון שהרגשתי שאני במלחמה בלתי פוסקת, בעיקר מול מר סלמן (הסגן הבכיר לראש רשות החברות) שנאבק בעבודת הדירקטוריון לבירור הכשלים החמורים שהתגלו בחלמיש, מתוך רצון שהדברים לא ייצאו לאור. עבדתי בהתנדבות עבור מטרה שאני מאמינה כי היא חשובה, אך העבודה נקטעה לקראת סיום ממניעים שטרם התבררו".
בשלב זה החלו לעלות בוועדה האשמות כלפי עו"ד עמידור, ששימש גם כיועץ המשפטי של חברת חלמיש, ובו בזמן כתובע המרכזי של תושבי כפר שלם (ניגוד אינטרסים ברור). נטען כי במהלך מעורבותו הרוויח מיליוני שקלים, ועל אף שחברת חלמיש איננה מעוניינת עוד בשירותיו, הוא עדיין מחזיק בתיקים הרלוונטיים – כנראה בשל הלחץ שמפעיל ניסים סלמן להשאירו בתפקיד. הוא בתגובה הזמין את מבקר המדינה לעבור על הפירוט של משרדו ולברר לעומק האם יש במה להאשימו. הוא טוען שמעולם לא קיבל מכתב הדורש ממנו להעביר את התיקים הרלוונטיים לחברת חלמיש (על אף שהעסקתו הופסקה ב-2012), ובתגובה לאמירות הקשות שזרקו כלפיו כי הוא חוצפן וחוצה גבולות, ענה כי "אולי האמת שלי חצופה, אך זוהי האמת". כמו כן הוסיף שהקפאת תהליכים משפטיים אמורה להימשך עד חצי שנה, וכי לא ייתכן כי המשפטים מול תושבי כפר שלם בהקפאה כבר ארבע שנים. אין ספק שסיפורו של עו"ד עמידור, הרווחים שעשה וקשריו האישים עם סלמן טרם מוצו עד תום וכי מבקר המדינה עוד ייתן על כך את הדעת.
סיכום היו"ר
"ועדת המשנה שמונתה צריכה לאשר את הקריטריונים של חלמיש. אני מבקש בפעם הבאה שיגיעו השרים הרלוונטיים בעצמם, וכן רון חולדאי ושלא יישלחו נציגים. הדיון הבא יתקיים מיד עם תחילת המושב הבא, ואני מבקש עד אז להגיע עם תשובות ברורות, וכן לברר את הטענות מול סלמן. כמו כן אני מבקש להמשיך את הקפאת ההליכים המשפטיים מול התושבים".
נוכחים: ח"כ מיקי רוזנטל, ח"כ אריאל אטיאס, ח"כ דב חנין, ח"כ איתן כבל, משרד המשפטים, משרד האוצר, משרד השיכון והבינוי, רשות מקרקעי ישראל, שמואל גולן, מבקר המדינה (השופט בדימוס יוסף שפירא), מנכ"ל עיריית תל אביב, רחל תורג'מן.