ועדת הכספים התכנסה השבוע (ד') לדיון שהוקדש להצגת דו"ח הוועדה על ידי השר הממונה היום על רשות השידור. כזכור, הועדה בראשות רם לנדס הגישה לאחרונה לשר גלעד ארדן דו"ח בו המליצה לסגור את רשות השידור ולהקים תחתיה גוף שידור ציבורי חדש וכן לבטל את אגרת הרשות השידור, כך שהגוף החדש ימומן כולו על ידי תקציב המדינה.
>> לקריאה נוספת באתר העין השביעית: "מהפכה עם סימן שאלה גדול" – על דו"ח לנדס
הדו"ח עורר סערה ציבורית שכן עובדי רשות השידור מחו על כך שלא שיתפו אותם בדיוני הועדה, שאין צורך לבטל את שידורי קול ישראל הקיימים, על שזורקים אותם ממקום עבודתם ללא הבטחת זכויותיהם וכי הדו"ח סותר את ההסכם שנחתם עם העובדים לביצוע רפורמה ברשות השידור ולכן אין בו צורך.
עובדי רשות השידור פתחו בפעולות מחאה שונות, והגיעו השבוע, יום ד' 19.3.14, להשמיע דברים בשני דיונים שעסקו בדו"ח לנדס, בוועדת הכלכלה ובוועדת הכספים.
התנהלות הדיון: לבקשת היו"ר, הציג שר התקשורת את עיקרי הדו"ח ואמר כי הרדיו כלול בהמלצות הדו"ח שכן אין אבחנה בחוק בין שידורי רדיו לטלוויזיה, אך בתוצאות יש הבדל בין קול ישראל והטלוויזיה. (הערה: קצת תמוה שהדו"ח אינו מתייחס לשוני בולט הקיים בין הרדיו והטלוויזיה, לשוני האיכותי, התפקודי והמקצועי, שכן השוני מחייב טיפול המתאים לאופי השידורים בכלי התקשורת שונים אלה. לדוגמה, ייתכן שנחוץ לסגור את הטלוויזיה אבל לא נחוץ לסגור את קול ישראל. ואם יש צורך בתיקון חקיקה לצורך כך, הדו"ח צריך היה להצביע על תיקוני חקיקה נחוצים.)
השר המשיך ואמר כי יש היום לרשות השידור הכנסה שנתית של כ-700 מליון ₪ מהאגרה וכי זהו סכום שמחד אינו מספיק ומאידך היו ברבות השנים הסכמים פוליטיים שפטרו מאגרה אוכלוסיות שונות וקיימת בעיה בגבייה, ולכן הוחלט לבטל האגרה. (הערה: שימו לב לכך שלדעת השר, גימלאים וקשישים או ניצולי שואה הפטורים מתשלום אגרה, זכו לכך עקב "הסכמים פוליטיים".)
השר הוסיף ואמר כי לאור היות החברה בישראל מפוצלת יש חשיבות שיהיה שידור ציבורי חזק, עצמאי ורלוונטי, וכי את הרפורמה כתבה חברה שנשכרה על ידי רשות השידור ויש כאן ניגוד אינטרסים. על כך נשמעו קריאות מצד עובדי רשות השידור, כי נחתם הסכם מחייב לביצוע הרפורמה, והשר ענה כי בית המשפט העליון יקבע אם ההסכם מחייב את הממשלה או לא.
השר הוסיף כי הדור הצעיר אינו צופה בערוץ הראשון וכי מטרתו שהצפייה תגבר ותתחרה עם הערוצים המסחריים. וכן- בשבוע הבא השר יזמין את נציגות העובדים וישמע את עמדתם ולאחר מכן יופץ תזכיר חוק שענינו ישום דו"ח לנדס. לאחר אישור התזכיר בועדת שרים לחקיקה תונח הצעת חוק על שולחן הכנסת. לדבריו, המצב כיום כאוטי ועלול להגיע לידי קריסה. טירפוד הדו"ח לא יציל את השידור הציבורי והשר דווקא רוצה לחזק את השידור הציבורי כדי שיגבר על הערוצים המסחריים. עובדים שיאלצו לפרוש יקבלו תנאים הוגנים, אבל השר אינו יכול להתחייב בשם ההנהלה של הגוף החדש מי יעבוד בגוף החדש ומי לא. אין לשר ספק שברשות השידור יש עובדים מקצועיים וטובים, שיוכלו להשתלב בגוף החדש.
דברי השר נקטעו פעם אחר פעם על ידי קריאות ביניים מצד עובדי רשות השידור, היו"ר ניסה להסותם ולהרגיע, אך ללא הועיל. ח"כ זהבה גלאון פנתה ליו"ר ואמרה: תן להם להתבטא. הם מדברים מדם ליבם.
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) פנתה לשר ואמרה: במסיבת עיתונאים שערכת עם שר האוצר יאיר לפיד, אמר שר האוצר: "הוצאנו תעודת פטירה" ובהזדמנו אחרת אמר: "עד שאני לא אוריד להם את הפלאג, זה לא יגמר". כך מדברים על עובדים? ניכר היה שחברי הכנסת והשר נבוכו והשר אמר כי יאיר לפיד חזר בו מהאמירה על תעודת הפטירה.
ח"כ גלאון הוסיפה: אתה אומר שיש פוליטיזציה ברשות השידור ושאתה רוצה שתהיה רשות שידור עצמאית, אבל אתה מבטל את האגרה. אז מהיכן יבוא הכסף? מאוצר המדינה כמובן. וזה לא פוליטיזציה? ראש הממשלה בנימין נתניהו הרחיב מאד והעמיק את הפוליטיזציה ברשות השידור – העובדים אשמים בכך? השר ימנה את המנהלת להקמת הגוף החדש. זה לא פוליטיזציה? מה שאתה מציג לפנינו זו הצגה, זו פארסה. אני מציעה לבוא בדברים עם העובדים, להחזיר את האגרה ולדחות את ההצעה כפי שהובאה לכאן.
דבריה של ח"כ גלאון זכו לתשואות מצד העובדים.
יש לציין כי על אף שהעובדים קטעו את דברי השר בקריאות ביניים קולניות, צעקו ומחו כשדבריו לא נשאו חן בעיניהם וכן מחאו כפיים מידי פעם, היו"ר התנהג עימם בסלחנות ועדינות ולא הוציא אותם מהחדר.
נציג העובדים, ברוך מאיגוד עיתונאי ישראל, אמר: את רשות השידור צריך לתקן ואת המיתווה צריך לתקן. אפשר לתקן win-win, כלומר אם תדאג לעובדים תקבל שידור ציבורי טוב, אבל הדו"ח עלול להביא למצב של lose-lose. אין ממלכתיות בהצעה. לנו יש שליחות בעבודתנו וחובה לשמוע אותנו. אם מישהו לא טוב, זה יוצא מן הכלל. בדו"ח לא מצוינת צורת העסקה. אין בטחונות לעובדים. יש עלבון לאינטליגנציה. יש בדו"ח טבלה המשווה בין הרפורמה לבין דו"ח לנדס- אבל דו"ח לנדס לא עשה עבודה כמו הרפורמה. אילן לוין, הממונה על השכר באוצר, חתם על הרפורמה ועכשיו הוא יושב וכותב למה הרפורמה לא טובה. איפה ההיגיון? מה שדרוש הוא עצירה, בחינה ותיקון הדו"ח.
ח"כ אילן גילון (מרצ) פנה לשר גלעד ארדן ואמר: אני חושב שאתה אדם רציני ואני מעריך אותך. הדיון כאן הוא על אחריות וטובת הציבור ולצערי אתה לא מבין מה זה טובת הציבור. יש עכשיו אופנת יעילות. על פי עקרון היעילות, אני יכול להראות לך מיד הרבה מקומות שהם פחות יעילים מרשות השידור. מדינה זה לא ביזנס. האופן שאתה עושה את המהלך הוא לא טוב. למה תסגור ותפתח? תפתח ואחר כך תסגור. יש הסכם חתום עם העובדים. המהלך הוא לא לטובת הציבור. תחשוב פעם שנייה.
ח"כ רובי ריבלין (הליכוד ביתנו) אמר: נשמת אפה של הדמוקרטיה היא שידור ציבורי. הציבור משלם אגרה על מנת שיהיה לפניו כל החומר שצריך. זה שונה משידור ממלכתי-אינדוקטרינארי. רשת ב' של קול ישראל היא שידור ציבורי במיטבו. ביטול האגרה זה כאילו לומר: עכשיו יש קומיסר. יש צורך בשינויים מרחיקי לכת, ואני לא מאמין שהסכמים שנחתמו יקוימו על ידי הממשלה.
ח"כ חאמד עמר (הליכוד ביתנו), אמר: התנהלות הגבייה- ראינו מה קרה עם עורכי הדין. (צעקות מצד העובדים: לא אנחנו הבאנו את עורכי הדין). אחוז האזנה לרדיו בערבית הוא גבוה. הרבה שומעים. גם אני. אחוז הצפייה בטלוויזיה בערבית נמוך מאד והרמה נמוכה. אני מציע קודם לפתוח את רשות השידור לשינויים ואחר כך תסגור.
רינה חכמון, נציגת ועד עיתונאים ועורכים, אמרה: המנהלת שתוקם לפי הדו"ח רוצה את זכויות השידור ואת הארכיון של רשות השידור, אבל אלו נכסים של עם ישראל. הנדל"ן של רשות השידור יעבור לבעלי הון. תבדקו מי הם עורכי הדין שיטפלו בנדל"ן ותמצאו קשרי הון שלטון. ההסתה נגד רשות השידור היא פשע. אני גזלנית? אני עובדת ברשות השידור 40 שנה, יש לי שני תארים אקדמיים, הבאתי פרסים לרשות השידור. אני אוכלת חינם? לא מתנהגים ככה עם עובדים מסורים. אסור לסגור את רשות השידור. צריך לשנות ואפשר לשנות. 2000 עובדים הולכים הביתה. לנדס, אתה ישן טוב בלילה?
רם לנדס שתק לכל אורך הדיון.
ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ), אמר: מה שאנחנו רואים כאן זה את מחיר האכזריות. הרי קל לנגוע בציבור העובדים. במנהלים, אלה שאחראים למצב אליו הגענו, לא נוגעים. רק בעובדים. צריך לתקן ולא להרוס.
אמיר גילת, יו"ר רשות השידור, אמר: יש היום אינטרנט, מחשב וטלפונים חכמים שמספרם ילך ויגדל, ואי אפשר לגבות מהם אגרה. להרבה אנשים אין טלוויזיה והרבה זורקים את הטלוויזיה במיוחד הדור הצעיר. צריך למצוא פתרון.
נציג האגודה לזכות הציבור לדעת אמר: צריך אגרה וצריך שהיא תהיה דיפרנציאלית. המדינה צריכה לגבות את האגרה דרך אגרת הרכב. מספר כלי הרכב עולה כל שנה ויהיה כסף לרשות השידור.
בשלב זה החל במליאה דיון בנוכחות ראש הממשלה. חברי כנסת יצאו בזה אחר זה לכיוון המליאה והיו"ר אמר שצריך לסיים מיד את הישיבה.
באותו שלב נאלצתי גם אני לעזוב ואיני יודעת כיצד הסתיים הדיון ומה נאמר בסופו.
מילות סיכום: כבר שנים שמדברים על הצורך בתיקון מקיף ברשות השידור אבל מהות התיקון ואופן ביצועו נכשלים פעם אחר פעם בשלב הביצוע, לאור אזלת ידה של הממשלה ושל ראש הממשלה. נראה שלשר גלעד ארדן יש כוונות טובות, אבל כידוע, לפעמים הדרך לגיהינום רצופה בכוונות טובות. השר אמר שייפגש עם נציגות העובדים, אך האם יקשיב להם בלב פתוח ובנפש חפצה והאם יהיה לו האומץ לא לקבל את המלצות הדו"ח או לשנותו או לתקנו היכן שטובת הציבור דורשת זאת? אין לדעת. ההזדמנות הבאה של ארדן היא ניסוח תזכיר חוק שיובא לאישור ועדת השרים לחקיקה. נמתין להפצת תזכיר החוק ונמשיך לעקוב.
נוכחים: היו"ר ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), גילה גמליאל (הליכוד ביתנו), קרין אלהרר (יש עתיד), זבולון כלפה (הבית היהודי), סתיו שפיר (עבודה), שלי יחימוביץ (עבודה), חאמד עמר (הליכוד ביתנו), אראל מרגלית (עבודה), זהבה גלאון (מרצ), אלון גילון (מרצ), עיסאווי פריג' (מרצ), מיקי רוזנטל (עבודה), רובי ריבלין (עבודה), עופר שלח (יש עתיד), יצחק כהן (ש"ס), דב חנין (חד"ש), נחמן שי (עבודה)-הופיע באיחור.
כן נכחו שר התקשורת גלעד ארדן, רם לנדס יו"ר הועדה לבחינת המיתווה לבחינת השידור הציבורי בישראל שהכינה את הדו"ח וכן עובדי רשות השידור שמילאו עד אפס מקום את חדר הועדה, אשר הגיעו לדיון לאחר שהסתיימה הפגנה רבת משתתפים בגן הורדים מול בנין הכנסת, בה נשאו דברים עובדי קול ישראל והערוץ הראשון.