האם הבנקים יעצבו את מדיניות "החינוך הפיננסי" של משרד האוצר?
מתוך חוברת משרד האוצר לקידום חינוך פיננסי בישראל

האם הבנקים יעצבו את מדיניות "החינוך הפיננסי" של משרד האוצר?

ועדות: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; נוכחים: חיים כץ, יעקב מרגי, מיכל בירן, עדי קול, שולי מועלם

ועדת העבודה והרווחה דנה ביום שני האחרון בסעיף מהצעת החוק בעלת השם המבטיח "הצעת חוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות וניגודי העניינים בשוק ההון הישראלי", אשר עוסק בקידום חינוך פיננסי. בבסיס ההצעה הזו עומד הרעיון שהציבור לא מבין. הוא לא מבין כמה רווחים נעשים על חשבון קופות הפנסיה שלו, הוא לא מבין כמה עמלות כפולות הוא משלם, הוא לא מבין כמה הכספים שלו בסכנה, או כמה באמת יישאר לו בסוף. הוא גם לא יודע להתמקח בבנק, להשיג משכנתא הוגנת ובאופן כללי להתנהל כלכלית. הפיתרון? בואו נלמד אותו קצת על כלכלה. הגישה הבסיסית היא שהשיטה, בין אם נכונה או לא, היא המציאות, ועדיף לתת לאזרח לפחות את הכלים להתמודד עם המציאות המאוד מסובכת הזאת, בה בעלי אינטרסים מנהלים את כספיו במערכת כלכלית סבוכה ולא פשוטה להבנה.

בהקשר זה אמרה בדיון ח"כ מיכל בירן (העבודה) כי "כשאומרים חינוך פיננסי בשוק ההון בעצם זורקים את האחריות על האנשים. אם הם ידעו הם ידאגו לכספים שלהם, אבל האמת היא שזו בעיה של המדינה! כש-70 אחוז מכספי הפנסיה מושקעים בשוק ההון לאזרח אין באמת מה לעשות". בירן הוסיפה בהומור שהבחירה האמיתית של הציבור היא "להצביע אחרת או לעבור לשווייץ".

למרות שניתן להתווכח עקרונית על מי מוטלת האחריות, ברור לכל כי מאחורי הסעיף לחינוך פיננסי עומדת טובתו של הציבור, וכי יש חשיבות בהענקת הכלים הללו לציבור הישראלי. צעדים מסוימים כבר נעשו ונראים בשטח – בשנת 2011 הוקמה מחלקה רלוונטית באוצר שכבר החלה לפעול בתחומים שונים – ביניהם תכניות חינוכיות לקהלי יעד שונים, וכן אתר "האוצר שלי" שהושק השנה. כחלק מהחלטת הממשלה מ-2011 הוחלט גם על הקמתה של מועצה מייעצת ששר האוצר ימנה, שתעזור "ללוות את משרד האוצר בתהליך, בבניית האסטרטגיה, ובגיוס הגורמים הרלוונטיים מהשוק הפרטי".

>>> "חדשות לא טובות, אתם במינוס": מה מסתתר מאחורי החינוך הפיננסי של משרד האוצר

למה צריך מועצה ומי יהיו החברים בה? ובכן, כאן נמצא הוויכוח האמיתי. נציגי האוצר טענו בתוקף כי יש צורך שבמועצה יהיה ייצוג לחברות הפרטיות, לעובדי בנק ישראל ולשאר גופים פיננסיים. איגודי הבנקים, סוכני הביטוח, ורואי החשבון כמובן שלחו נציגים אשר נימקו מדוע נוכחותם במועצה היא קריטית. ח"כ חיים כץ, יושב ראש הוועדה, התלוצץ על כך באומרו ש"המועצה גדלה כל הזמן כאילו היא צמודה למדד, התחלנו מ-9, הגענו כבר ל-12, ולפי מה שזה נראה עוד נגיע ל-50".

ח"כ מרגי טען כי יש כאן ניגוד עניינים מובנה. "הרי גם ככה הציבור שבוי בקרטל של הגופים הפיננסים, אז סוף סוף כשקמה מועצה שנועדה לתת לאזרח כלים להילחם, גם זו נמצאת בידיים של בעלי האינטרסים? זו מועצה ציבורית ולא וועדה מייעצת. המבנה הנוכחי של המועצה מחזק את הגופים הפיננסים ולא עוזר לממש את תכליתו של החוק. הציבור צריך לקבל את הייצוג הנרחב במועצה". כץ הוסיף לדברים ואמר "לא נוח לי לא לקדם הצעת חוק שבאה לקדם חינוך פיננסי, אבל אני מרגיש שאנחנו עובדים לא נכון".

הוועדה נסגרה ללא החלטה.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs