אחרי ששנת 2013 נחשבה לשנה הפורייה ביותר מבחינת כמות העסקאות שנרשמו בה, השליש הראשון של השנה הנוכחית מורה על ירידות חדות בקצב רכישת הדירות שחלקן מיוחסות לתיקון טבעי של השוק, חלקן לציפיות שמקורן במדיניות הממשלה להוזיל דירות באמצעות "חוק מע"מ 0% ומבצעי מחיר מטרה" וחלקן ככל הנראה בקצה היכולת אליו הגיעו חלק גדול מרוכשי הדירות הפוטנציאלים.
ביום ד' האחרון (25/06/14) התכנסה ועדת הכלכלה לדיון מיוחד שערך כשעתיים בנושא "החשש מקיפאון בשוק הנדל"ן" – כל אחד מהמשתתפים הציג את עמדתו, אך כולם מסכימים שהקיפאון כבר כאן!!!
להלן יוצגו הדברים העיקריים שנאמרו על ידי חלק מהמשתתפים:
יו"ר הוועדה ח"כ ברוורמן אמר שמפריע לו שבתכניות החדשות "מחיר מטרה" "ומע"מ 0" נוצרה מערכת תמריצים מעוותת שמנוצלת בידי פוליטיקאים המבקשים לתפוס כותרות ורווח פוליטי לזמן קצר ו"אחריי המבול", הציבור ישלם את המחיר באבדן הכנסות בתקציב 2015, שלא יבוא על חשבון תקציב המדינה.
השמאי הממשלתי הראשי אמר כי לממשלה יכולת מוגבלת להשפיע על מחירי הדירות.
נשיא לשכת רו"ח טוען שהשוק בהמתנה עקב אי וודאות שגורמת נזק בלתי הפיך לענף ולאזרחים המשלמים מחיר אדיר על פופוליזם. הוא סבור כי האפקט של התכניות החדשות לא יהיה בטווח הקצר – לבנות דירה לוקח בממוצע 3 שנים, לא ידוע מה יהיה ההיצע, ובינתיים הביורוקרטיה עולה הרבה כסף על חשבון הרוכש. מנגד, הוא מצדד בתכנית "מחיר מטרה" וחושש "שתכנית מע"מ 0%" תייקר את מחיר הדירות.
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר אמר שנוצר מצב בעייתי – היקף המשכנתאות ממשיך להיות גבוה, אך כמות העסקאות פוחתת. ניתן להסביר זאת בכך שיותר ויותר רוכשי דירות נעזרים בהוריהם ובקרוביהם על מנת לקחת משכנתא, וב-25% מהעסקאות נלקחו 2 משכנתאות על אותה דירה.
ס. מנכ"ל מידע כנסים אמרה שזהו "הקפיטליזם החזירי" בהתגלמותו שלא מאפשר לרכוש דירה ללא משכנתא של 1.5 מליון ש"ח.
ס. מנהל אגף מידע וניתוח כלכלי במשרד השיכון אמר כי לא יכול להבטיח כי מחירי הדירות אכן יירדו בשנתיים הקרובות כפי שהבטיח שר השיכון, למרות הגידול בהיצע.
ס. ראש אגף התקציבים במשרד האוצר ציין כי הרחבת חוג הזכאים להטבת מע"מ 0%, אכן תגדיל את אבדן ההכנסות וזו אחת הבעיות שתקציב 2015 יצטרך להתמודד איתן. יש חשש לעלייה בביקושים, ושר האוצר מודע לקשיים, אבל יהיו כלים להתמודד איתן.
הממשלה נחושה בהחלטה למנוע עליית מחירים ומקווה שמימוש התכניות יביאו לירידה ב-2015.
יו"ר ארגון "ישראל יקרה לנו" הציע להטיל מס רכוש על דירות נטושות או ריקות שיהוו תמריץ למכירה או להשכרה – ח"כ כרמל שאמה הכהן (הליכוד ביתנו) הציע להרחיב את המיסוי על קרקעות ריקות.
נציג "עמותת ידיד" טען שהדיון בנושא ברובו פסיכולוגי והדברים כבר נאמרו בשנת 2009, כמו כן שבמשבר הדיור אין טיפול בבנקים, "בגוזרי הקופונים", בכונסי הנכסים וכו'.
ח"כ זנדברג הוסיפה שהדיון עוסק ברובו בנושא ביקוש/היצע ואין התייחסות לנושא התכנון.
נציגת רשות המיסים שהגיעה בדקות האחרונות של הדיון התייחסה לרעיון המיסוי על דירות ריקות/נטושות בכך שטיפול בהן הינו של הרשות המקומית – בעיריית ת"א למשל, ישנה הצעה להגדיל את תשלום הארנונה עליהן. הועלה בפניה גם נושא מס רכוש על קרקעות פרטיות שזמינות לבנייה.
התייחסה גם "להיטל הקובייה".
ספקולציות רבות נשמעות בנושא "מחירי הנדל"ן", שוק הנדל"ן בעמדת המתנה ורק ימים יגידו…
משתתפים נוספים: נציגי משרד הבינוי והשיכון,האוצר,רשות המיסים,שמאי ממשלתי ראשי,התאחדות בוני הארץ,לשכת שמאי מקרקעי ישראל,לשכת רואי החשבון,מרכז טאוב,עמותת ידיד, איגוד לשכות המסחר,יו"ר קבוצות הרכישה,יו"ר ארגון "ישראל יקרה לנו", לוביסטים-פוליסי, עיתונאים.