ההמולה התקשורתית של הימים האחרונים בעקבות המבצע הצבאי בעזה התחלפו באחת ברגע שהחל הדיון בוועדת החינוך. הדיון, שעסק בנושא ההקלות לסטודנטים בשל מבצע "צוק איתן", התנהל ברוגע ובאחדות דעים לאורך שולחן ועדת החינוך. מאחר והנפגעים הם סטודנטים וההשלכות הכלכליות של נושא זה הן זעומות איש לא התנגד להצעות שהועלו לאורך הדיון שנוהל בנמנום קל מצד הנוכחים באולם. יש לציין כי נושא זה הגיע לדיון בזכות "הכיכר המרכזית" שמקיימת פרויקטים בסגנון זה בפייסבוק וברשתות החברתיות.
כבר בתחילה היה ברור כי כל מוסד מסכים ועשה ככל הניתן בכדי להקל על תלמידיו ובמיוחד על הסטודנטים אשר נקראו לשירות מילואים בתקופה זו. בין פיהוק לכתיבת סטטוס בפייסבוק הסכימו רבים מהנוכחים כי ישנה הצדקה חוקית להקל על הסטודנטים. חוק מילואים, אמנת הסטודנטים ותקנות המל"ג מ-2012 בנושא זה הועלו שוב ושוב כחיזוק לטענות.
התותחים שרועמים בעזה והוויכוחים הרבים בציבור הישראלי בימים אלו נדמו כלא היו גם כאשר נציגי הסטודנטים, בעיקר ממוסדות הדרום, דיברו כולם על ייצוג של אנשים שנמצאים בחזית. אגודות הסטודנטים דרשו לתת דגש על – מועדים נוספים לבחינות, דחיית זמן עבודות וסמינריונים. כולם ציינו כי אין פגיעה אקדמאי בהצעותיהם אלא רק שינוי ביורוקרטי. נציגת הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית ציינה כי אצלם רכזי המילואים דואגים גם לבני ובנות זוג של המשרתים. נציג הסטודנטים מבן גוריון הציג את החשיבות של הנגשת והרחבת מערך תומך המילואים בשל ריבוי המשרתים (1,200 משרתים). נציגי המכללה הבין תחומית ובר אילן דיברו בטון דומה והדגישו את העזרה שיש להעניק לסטודנטים שגויסו לצבא.
ההקלות עשויות לפגוע בסל הזוטר
הקול השונה היחידי שנשמע בוועדה הגיע מנציגת הסגל הזוטר באוניברסיטת בן גוריון. היא הדגישה כי יש פה קושי ומעמסה על הסגל הזוטר ביותר. רבים מהם משרתים במילואים ואף סטודנטים בעצמם. לכתוב עוד מועד למבחן הוא ימי עבודה וצריך לקחת בחשבון את הזמן המצומצם של בדיקת הבחנים. יש פה גם פן כלכלי, היא קבעה, ביצוע ההקלות כמו הארכת זמן ועוד מועדים הוא מעמסה על הסגל הזוטר ויש לקחת זאת בחשבון. היא טענה כי לא תמיד חברי הסגל יכולים לקיים את ההקלות שהובטחו לסטודנטים וכי צריך להתחשב גם במרצים שהם לעיתים סטודנטים ואנשי מילואים בעצמם.
נציגת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג): אמרה כי תמיד היו ויהיו בעיות בנושא הזה. הכללים מ-2012, בזכות האגודה, הטו את ההנחיות לטובת הסטודנטים במילואים. יש אי וודאות גדולה אולם הם מתחייבים שלא יהיה מצב שסטודנט במילואים או זוגתו לא יסיימו את שנת הלימודים בגלל המלחמה. גם נציגת ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הסכימה וקבעה כי: "אתם הולמים בדלת פתוחה לרווחה, לא יהיה סטודנט שיפגע". הנציגה היחידה שהגיעה מהנהלת המוסדות להשכלה היא מנכ"לית מכללת אחווה שהביע את דעתה בהתאם לקונצנזוס בשולחן: "ניתן להעניק עוברים בינארים, הארכה, דחיה וכו'. הפתרונות שכולם מכירים". גם דבריה לא העירו את הנוכחים מהחלומות בהקיץ.
חברי הכנסת המעטים שנכחו הנהנו רובם בהסכמה ונראו רדומים למחצה. בועז טופורבסקי מ"יש עתיד" התעורר לרגע וקבע כי "יש הבדל בין להגיב לליזום לגבי המל"ג. צריך ביורוקרטיה טובה מהמל"ג", ושקע בחזרה בפלאפון החכם שלו. שמעון אוחיון הנהן בינו לבין עצמו, כנראה לאות הסכמה. יו"ר הוועדה, עמרם מצנע, שדווקא הביע עירנות-יתר, החל לסכם: "המטרה היא מזעור הפגיעה בסטודנטים…" ונקטע באמצע כשחבר הכנסת ויו"ר אגודת הסטודנטים לשעבר איציק שמולי נכנס לסוף הדיון. מצנע המשיך על אף ההפרעה: "יש שתי קטגוריות: מוסדות הדרום ששם כל הסטודנטים נפגעים מהתקופה. והקטגוריה של כל שאר הארץ מהמוסדות האחרים, שמגויסים או בני בנות זוג. אבל זה לא יום כיפור, מבצע, מערכה מלחמה זה טרמינולוגיה. הרוב לא מגוייס – ולא עושה מילואים בכלל. אפשר לטפל נקודתית בכל בעיה ובעיה". הדיון נחתם בקריאה למל"ג לקיים מפגש בנושא, לתמוך בכלל הסטודנטים והמרצים ולספק מענה לתנאי המציאות.
נוכחים, מלבד חברי הכנסת: יו"ר אגודת הסטודנטים בן גוריון, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללת ספיר, יו"ר אגודת הסטודנטים המכללה למנהל, מנכ"לית מכללת אחווה.
דיונים נוספים בנושא המבצע בעזה: