הפזורה הבדואית, מוסדות חינוך חרדים, דירות עמידר: לשליש מהאזרחים אין מיגון

ועדות: ועדת הפנים והגנת הסביבה; נוכחים: דב חנין, דוד צור, ישראל אייכלר, מנחם אליעזר מוזס, מרב מיכאלי, משולם נהרי, תמר זנדברג

הנושא בו דנה ועדת הפנים ביום ג' (29/07/14) אקטואלי מאד: פערי מיגון למתגוררים בבניינים ישנים ולפזורה הבדואית. היו"ר הוא ח"כ דוד צור הממלא את מקומה של ח"כ מירי רגב שנעדרה. ח"כ תמר זנדברג כועסת על כך שהישיבה נקבעה למועד המקביל לדיון במליאה ולהצבעות על חוק רשות השידור, אך בשל סיום המושב דוחסים דיונים חופפים…

ח"כ מרב מיכאלי וזנדברג מעלות את נושא חוסר המיגון ל-30 אחוז מהאוכלוסייה, בעקר החלשה-בפריפריה הגאוגרפית והחברתית, ומה עם הבדואים שמוגדרים כמתוגררים בשטחים פתוחים ונותרים ללא מיגון. אין להפלות בין דם לדם ויש לפתור זאת על ידי מיגוניות, הן טוענות. בחלק מישובי הפזורה הבדואית גם לא נשמעות אזעקות. אין לקבל את תגובת השר יאיר שמיר שחלק מהישובים האלו אינם חוקיים – הם אזרחי המדינה ויש לדאוג להם למיגון.

נציגת קרן אברהם מלינה על מחסור בשרותי הצלה בפזורה הבדואית ועל חוסר מיגון במרפאות שם.

ח"כ משולם נהרי מלין על העדר מקלטים לחלק נכבד של האוכלוסייה ומדגיש את מוסדות החינוך החרדי שאין בהם מקלטים. הוא מצטט את דוח מבקר המדינה משנת 2006 שפורסם לאחר מלחמת לבנון השנייה בו התריע המבקר על כישלון הערכות העורף, בין היתר בהעדר מקלטים, אך המלצותיו לא יושמו ולא תוקנו (אגב במשרד ראש הממשלה יש אגף נידח שאמור לעקוב אחר יישום המלצות המבקר, מדוע לא שומעים אותו?).

בית בבאר שבע שנפגע ברקטה במהלך מבצע צוק איתן (צילום: דובר צה"ל)

בית בבאר שבע שנפגע מרקטה במהלך מבצע צוק איתן (צילום: דובר צה"ל)

ח"כ מנחם מוזס שואל למה מאות כיתות בפזורה החרדית, המפוזרות בקרוונים באשדוד, אינן מוגנות ואין לתלמידים היכן להיות בעת האזעקות.

נציגי עמותות נכים העלו את חוסר הפתרון לנכים בעת האזעקות ואת החשש הכבד שלהם להיפגע. במיוחד אלו שגרים בדירות ישנות של עמידר. לא סופרים את הנכים, הם אומרים.

נציג פיקוד העורף מודה שאכן לכ-30 אחוז מהאזרחים אין מיגון אך מדגיש שמשנת 1992 כל אזרח אחראי על המיגון שלו, תשובה ממש לא רצינית לדעתי. לגבי הבדואים הוא אומר כי, פיקוד העורף מזהה את המצוקה שלהם (מה זה בדיוק?) אך מציין שהם לא משתפים פעולה – ביישובים שלא שומעים האזעקה הציעו להם להכריז על האזעקה דרך הרמקול של המסגדים אך הם לא הסכימו וכן הציעו להם כרוזיות וגם זאת לא רצו. כמו כן הם לא פועלים לפי הנחיות פיקוד העורף ביישובים שבהם כן נשמעות האזעקות, כמו במקרה בו נפצעו שתי הבנות הבדואיות שיצאו מחוץ למבנה.

 היו"ר דוד צור מסכם ואומר כי המדינה לא חייבת למגן כל מטר. תפיסת הביטחון היא התקפית ורק אחר כך הגנתית ומיגון אישי. לדעתי גישה זו מיושנת לאור המצב הנוכחי בו העורף נהפך לחזית. אך בכל זאת הוא מצהיר ומבקש לעשות סדר – לחדד ההנחיות ולהיערך לטפל באוכלוסיות החלשות – בדואים, חרדים ונכים. מעניין יהיה לעקוב אם הדברים הם רק בבחינת הצהרת כוונות או אם אכן ידאגו לאוכלוסיות אלו הלכה למעשה.

דיונים נוספים בנושא המבצע בעזה:

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs