אתמול (28/10/14) התכנסה הוועדה לזכויות הילד לדיון מעקב אחרי עבודת הוועדה הבינמשרדית לפיתוח מודל לסל שירותים עבור טיפול ושיקום קטינים הסובלים מהפרעות נפשיות בקהילה. מדובר בדיון המשך המלווה 6 שנים של דיונים בין המשרדים השונים (בריאות, רווחה וחינוך) לקביעת כללים להקמת מסגרת מוגנת לילדים הסובלים מתחלואה משולבת. זאת לאחר שיו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שלחה ב-10/12/13 מכתב לשלושת השרים הרלוונטיים וביקשה לקבל את המלצות הוועדה עד ינואר 2014.
אולם הוועדה היה מלא בנציגים של משרדי הממשלה (חינוך, בריאות, רווחה),
במהלך הדיון הסתבר שהוגש דו"ח של הוועדה הבינמשרדית עם המלצות מקצועיות אך ללא המלצות תקציביות, מנכ"לי משרדי הבריאות והרווחה נפגשו אך בעצם לא הגיעו להסכמות באשר לחלוקת האחריות והתקציבים בין המשרדים. חוסר ההסכמות בין שני המנכ"לים בא לידי ביטוי גם בהתבטאויות של נציגות שני המשרדים: ראשת שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות ולעומתה מנהלת השירות לילד ולנוער במשרד הרווחה.
מדובר על כ-5000 ילדים החולים במחלות נפש קשות ועוד מספר לא ידוע, אך שעולה על 5000 ילדים, שאינם מוגדרים בהגדרות פסיכיאטריות ברורות שהדוברים ציינו את החשש מלתת להם תווית כזו שעלולה לפגוע בעתידם. יחד עם זאת ציינה נציגת בט"ל (מנהלת תחום נכויות) שלא הייתה שותפה לוועדה ולא מכירה את המלצותיה, שלילדים בתחום בריאות הנפש לא קובעים אחוזי נכות ולכן למעשה הם מתקשים לקבל טיפול.
דברי יו"ר הוועדה: "….הגיע זמן לעשות סדר… צריך לתת שם אחר כדי לא לתייג את הילדים הללו שיש להם פוטנציאל שיקומי. החשיבה צריכה לבוא ממקום חדש ולא דרך הורדת הגיל של תחולת סל שיקום לנכי נפש… יש הצעת חוק פרטית ברקע. אנחנו מנסים ליצור תשתית חדשה, לתפור חליפה לכל ילד ולא לתפור את הילד לפי ההגדרות של החוק… העדר סל השירותים לילדים הללו ניכר במיוחד בפריפריה ואולי כדאי שנתחיל שם".
אבקסיס סיימה בכמה נקודות מרכזיות: "1. יש צורך בפלטפורמה חדשה. 2. יש צורך להוסיף שחקנים נוספים ומשמעותיים לוועדה כדי לייצר שת"פ רחב. 3. נמשיך בדיון המעקב ואנו רוצים לקבל לוח זמנים. 4. תפקידנו לאתר תקציב ייעודי. הוועדה היא הזרוע שלכם,אנחנו שליחים של הילדים".
התרשמות: יו"ר ועדה וחברי כנסת אכפתיים מאד, קואופרטיביים, עניינים, בקיאים בחומר עם רצון עז לקדם מהלך. ובכל זאת, הגוף המפקח על עבודת הממשלה מתגלה כנטול שיניים כשהממשלה גוררת רגליים במשך 6 שנים, מגלגלים אחריות ממשרד למשרד והאוכלוסייה המוחלשת מותשת וממשיכה להישחק!! אולי הגיע הזמן לחוק שירותי רווחה ובריאות מתכלל!
נוכחים: יו"ר אורלי לוי אבקסיס, שולי מועלם, אורית סטרוק, קארין אלהרר, יעקב מרגי. נעדרים: יעקב אשר, חנין זועבי, מוטי יוגב, משה מזרחי, פנינה תמנו שאטה (יתכן שהיתה החלפה של מוטי יוגב ע"י אורית סטרוק ושל פנינה שטה עם קארין אלהרר).