רשתות השיווק צופות "כאוס מוחלט" עם יישום חוק המזון
(צילום: wikimedia/ Bordeaux)

רשתות השיווק צופות "כאוס מוחלט" עם יישום חוק המזון

ועדה: ועדת הכלכלה

המשמר החברתי עוקב בקפידה אחר חוק המזון, שמטרתו העיקרית הינה לטפל ביוקר המחיה באמצעות ירידה לרזולוציות ולפרטים הקטנים בשוק המזון – ע"י הסדרה של מכלול היחסים בין ספקי המזון הגדולים, הרשתות הגדולות, והגנה על המכולות והעסקים הזעירים. בעיית מחירי המזון הנה בעיית כשל שוק, ריכוזיות מוגברת שכולנו מרגישים היום בדרך לסור השכונתי וברשתות הגדולות.

יש לומר כי טיפול ביוקר המחיה יאלץ לשלב תקנות ושינוי פרדיגמות במשרדי האוצר כמו לדוגמא- הורדת מכסים ופתיחת השוק. במישור החקיקה חוק המזון משלב אלמנטים שמטרתם הגברת התחרותיות. כמה דוגמאות:

  • איסור על סידור מדפים על ידי הספק (כך שלא יעמיד על המדף באופן שמשפר את סיכוייו למכור).
  • פרסום מחירי מוצרים באופן מקוון ופתיחת מסדי נתונים של הרשתות להשוואת באפליקציה.
  • הגבלת שטח המדף לספקים גדולים.
  • ענישה כבדה וקנסות לרשתות המפרות את הסעיפים השונים.

מבחינה משפטית – החוק אושר במלואו, יחול החל משנה הבאה – ינואר  2015.

הודות ליום המזון הבינלאומי נערך היום (04/11/14) דיון בנושא היערכות ליישום החוק (לא התרחש מאז חודש אוגוסט), וכנראה שזו ההזדמנות האחרונה להעלות על סדר היום את הבעיות הצפויות לנו בתחילת שנה הבאה. הממונה על ההגבלים העסקיים דייויד גילה פרסם רק אמש גילויי דעת והנחיות דוגמת "הנחיות לחישוב עלות מזון שולית"  והנחיות ל"חישוב שטח המדף", שני סעיפים שאמורים לסייע לספקים הקטנים במלחמה מול הרשתות.

הדיון נפתח בסקירה על שוק המזון על רקע חוסר היכולת של מדינת ישראל להתמודד עם יוקר המחירים, והמשיך עם הצעת פתרון של לקט ישראל. לקט ישראל הוא ארגון העוסק באיסוף שינוע ופיזור של מאות טונות עודפי המזון של המשק הישראל אשר אמורים היו להיות מושמדים עקב שמירה על רמות מחירים. הודות לעובדה כי הארגון פועל ללא כוונת רווח ועל בסיס מתנדבים חשף מנהל הארגון כי כל השקעה מחזירה את עצמה במינוף של 800% לנזקקים ודחק במשרדי הממשלה להעביר תקציב כמובטח.

המשך הדיון, בדומה לדיונים קודמים, נערך כדיאלוג בין עורכי הדין של רשתות המזון ונציגי ציבור בודדים.

בין הטענות שהועלו:

"סוגיות בחוק המזון נותרו פתוחים: ממצאים, החזרות, דרישה שטחי מדף. המון סוגיות מהותיות קטנות ולא נוכל להיערך לשנה הבאה" (עו"ד ערן המאירי, שופרסל)

"אין יכולת להיערך מבחינה טכנולוגית" (ראש ענף מחשוב קו-אופ)

"העובדה שבחוק לא סגור, גורמת לכך שהסכמי שכר לא נסגרו באף רשת ואנו צופים כאוס מוחלט בתחילת שנה הבאה שיפגע באזרחים עקב הנסיון לעמוד בחוק, ועליית מחירים כתוצאה ממנו" (רמי לוי, רשת רמי לוי)

הרשות להגנת הצרכן (הרשות לסחר הוגן) לא עושה את תפקידה לטובת הצרכן ולכן יש סיכוי סביר להניח שהיא לא תוכל להתמודד עם אכיפת החוק (מיקי, ישראל יקרה לנו).

לרוב הטענות יש אחיזה מסוימת במציאות. אכן צפוי כאוס "כמו בכל פעם שמתרחש שינוי מסדר גודל הזה במדיניות ממשלתית רגולטורית" (דויד גילה ראש הרשות להגבלים עסקיים), אולם במידה והרשתות יקצו משאבים להיערכות ודיון מהיר יתקיים בשבועות העוקבים, פרצות אלו יוכלו להיסגר. יעקוב אשר סיכם את דיון בצורך לקיים דיונים סופים להיערכות. נקווה שהדבר באמת יקרה.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs