השבוע (ג', 11.11.2014) קיימו ועדת החינוך וועדת הרווחה ישיבות לציון יום האָבדנות הבין-לאומי. שתי הישיבות היו הצהרתיות באופיין (ללא הצבעה) וחלק מהמשתתפים נכחו בשתיהן. בשתי הישיבות השתתף חבר הכנסת אברהם מיכאלי מש"ס. ניתנה הוקרה לח"כ מיכאלי על פעילותו בכנסת לקידום נושא "מניעת התאבדות" והוא דאג לאזכר את פועלו של הח"כ לשעבר רן כהן שהחל בקידום המודעות לנושא. בשתי הישיבות הוצגה מצגת סיכום שנת הפעילות של התכנית הלאומית למניעת התאבדות. התכנית הממשלתית הוקמה בדצמבר 2013 ביוזמתה של שרת הבריאות יעל גרמן ומשתתפים בה: משרד הבריאות, משרד הרווחה, משרד החינוך, משרד הקליטה והעלייה, המשרד לאזרחים ותיקים ומשרד הכלכלה. התכנית הוקצבה לשלוש שנים. המצגת הדגישה כי שיעור המתאבדים בפועל בישראל עומד על כ-500 נפשות בשנה, יותר ממספר הנפגעים בתאונות דרכים. האוכלוסיות בסיכון: צעירים, הקהילה הלהט"ב, גרושים, זקנים, עולים חדשים ואנשים הסובלים ממצוקה כלכלית. עלות האָבדנות למדינה היא כמיליון ש"ח באופן ישיר וכשניים וחצי מיליון שקלים בעלות עקיפה. האסטרטגיות שאומצו: הכשרת "שומרי סף" לאיתור מצוקה והפניית הסובלים לטיפול, טיפול מותאם וזמינות לנזקקים, טיפול במשפחות השכול וצמצום הנגישות לאמצעים מסוכנים.
בדיון בוועדת החינוך נכחו: יו"ר הועדה עמרם מצנע וח"כ מיכאלי ובתחילתו נכחה גם שרת הבריאות. הדיון נסב על תפקידה של מערכת החינוך בהגברת המודעות למניעת התאבדות.
הדיון התמקד בטיפול מניעתי בבני נוער כיוון שכ-130 מהם מתאבדים בשנה. הדיון נסב על הצפת הבעיה, על הכשרת מטפלים, על דאגה לרצף טיפולי ועל מודעות קהילתית. נטען כי ניתן למגר את התופעה ודוגמה לכך היא הטיפול בצה"ל בעת השירות הצבאי. עוד נטען כי יש לראות במנהלי בית ספר סוכני שינוי.
בדיון בוועדת הרווחה נכחו: היו"ר ח"כ שולי מועלם-רפאלי מ"הבית היהודי", ח"כ רינה פרנקל מ"יש עתיד", ח"כ אברהם מיכאלי מש"ס ובשאילתה נכחה גם ח"כ עליזה לביא מ"יש עתיד". נושא הדיון היה מעקב אחר יישום התכנית הלאומית למניעת התאבדות שמוביל משרד הבריאות.
שושי הרץ, מנהלת תחום מניעת התאבדות במשרד הבריאות, הציגה שוב את המצגת. ח"כ עליזה לביא ביקשה תשובות למקרה שסוקר בעיתונות ובו צעירה שהועברה לכלא "נווה תרצה" לאחר שלושה ניסיונות התאבדות כי לא נמצאה לה מסגרת מתאימה. לא ניתנו תשובות על-ידי המומחים שהוזמנו לדיון. ח"כ רינה פרנקל הדגישה את בעיית הגברים הגרושים. הוועדה שמעה כי אין לקבל את האמירות: "מי שרוצה להתאבד בסוף יצליח"; "מי שמדבר על התאבדות לא פועל". תכניות הפעולה של עמותות ושל משרד הרווחה מבוססות על התוואי שהוצג באסטרטגיה הכללית. נציגת השב"ס הציגה את הפעילות בבתי המעצר ובתי הסוהר: הכשרת סוהרים, בניית תאי השגחה ומניעת נגישות לאמצעי פגיעה, בעיקר תלייה. משנת 2010 הצטמצמו מקרי ההתאבדות בכלא, למרות מספרם הלא מועט העומד השנה על 15 מקרים. מנהלת מרכז המחקר והמידע בכנסת ציינה שמחקרים בעולם מוכיחים שקיימים אמצעים מוכחים למניעת התופעה כמו הגברת המודעות של רופאי משפחה (40% מהמתאבדים פונים לרופא משפחה לפני שהם פועלים) ומניעת נגישות לאמצעים מזיקים, כגון הקטנת גודל מכלי ה"אקמול".
היו"ר מועלם סיכמה את הדיון תוך שימת דגש על התרת חסמים ביורוקרטיים, כגון כלים משפטיים ועיכובים במכרזים.