לאן הולכים עשרות מיליוני השקלים המושקעים בקליטת עולים מצרפת?

לאן הולכים עשרות מיליוני השקלים המושקעים בקליטת עולים מצרפת?

ועדה: ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות; נוכחים: שמעון אוחיון, ישראל חסון, יואל רזבוזוב, יוני שטבון

ביום ב' ה-1.12.14 התכנסה ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות לדיון מהיר עקב בקשתו של ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי), על מנת לבחון את יישום החלטת הממשלה בנושא "צרפת תחילה"- תכנית ממשלתית שאמורה לטפל בבירוקרטיה של העולים מצרפת בעקבות התגברות הביקוש לעלייה מארץ הטריקולור. הנוכחים המרכזיים בדיון היו נציגיהם של ארגוני עלייה שונים מצרפת, שזעמו על הסחבת והבירוקרטיה של הטיפול הממשלתי בתכנית. חלק מהביקורת הופנתה כנגד הקריטריונים שקבע משרד הקליטה, התפורים למידותיו של ארגון "נפש בנפש" שמטפל בעלייה מצפון אמריקה, אך אינם תואמים את הארגונים המתעסקים עם העלייה מצרפת ומשאר מדינות אירופה.

בפתיחת דבריו מתח ח"כ יוני שטבון ביקורת על הפער בין הבטחות משרדי הממשלה השונים, כפי שהתבטאו בדיון הקודם שנערך בנושא, לבין הביצוע בפועל. בהמשך סקר ח"כ שטבון את פעילות הממשלה בנושא הקלת החסמים ועידוד העלייה (תוך טפיחת שכם עצמית לא מובטלת). שטבון הזכיר אף את הסעיף בהחלטת הממשלה הקובע כי "יוגדלו התמיכות הכספיות לארגונים מעודדי עלייה", "מהם הקריטריונים?" "וכיצד נקבעו התנאים?" דרש הח"כ לדעת. דיון הוועדה מוקדש לדבריו, לנושא הקליטה בפועל של העולים, ולנושא הפרויקטורים לענייניי עלייה שנמצאים בעיריות השונות.

אז לאן הולך הכסף באמת?

מנכ"ל משרד העלייה והקליטה עודד פורר הגיב על הדברים באמצעות פירוט נרחב של פעילות המשרד בנושא קליטת העולים מצרפת. בתכנית "צרפת תחילה" הוקצו לדבריו כ-17.5 מיליון שקל בפורמט ספציפי לקליטת יהודי צרפת, היעד שהוצב הוא של 4,500 עולים בשנה כאשר בפועל עלו הרבה יותר. לדבריו תהליך העלייה מרגע הגשת הבקשה הראשונית ועד שהעולים מחליטים לעלות על המטוס ולהיקלט בארץ, חולפת שנה בערך. אותם אלפי עולים שנקלטו בשנת 2014 החלו את התהליך כבר בתחילת 2013. לדבריו, גל העלייה הגדול בעקבות "צוק איתן" צפוי להגיע במהלך 2015. הרעיון המרכזי של התכנית הוא לקצר את התהליך לפחות מהצד הבירוקרטי ממשלתי. בהמשך מנה המנכ"ל את הסכומים שמקבלים הארגונים השונים מתקציב התמיכות של המשרד, כאשר כל ארגון מסתפק בכמה מאות אלפי שקלים. דבריו אלו עוררו כעס מצד נציגי הארגונים והערות כמו "כמה מקבלים בנפש לנפש?" נשמעו ברקע. בנוסף, הוא לא נמנע מהטלת האחריות על גורמים אחרים, כאשר הפנה אצבע מאשימה אל משרד השיכון שלא אישר הקצאת קרקעות באזור היישוב ניצן לטובת שיכונם של עולי צרפת במקום. "לא מספיק לדבר, צריך לבצע" טען המנכ"ל בהתייחסותו לשיתוף הפעולה הבין משרדי ולחוסר הפעילות לטענתו מצד משרדים אחרים.

האחראי בעיריית נתניה על קליטת העולים סיפר לחברי הוועדה שקרוב ל-3,000 עולים חדשים הגיעו רק השנה לעירו, מתוכם קרוב ל2,000 מצרפת לבדה. על אלפי העולים שהגיעו לנתניה בשנים האחרונות יש תקן לשלושה וחצי פרויקטורים בלבד. בנוסף, התלונן נציג העירייה כי על כל תלמיד באולפן הוא מקבל מהסוכנות היהודית כ-500 שקל בלבד!

כאן התפרץ לעברו נציג הסוכנות בדיון וטען שהסכומים שמוקצבים הם גבוהים בהרבה ובכלל אין סיבה להוציא כל כך הרבה כסף על האולפן כאשר מדובר על תקציבים ללוחות וגירים בלבד. נציגת משרד החינוך העירה מהצד כי ממזמן כבר לא מלמדים באולפנים עם לוחות וגירים ובכל מקרה את שעות האולפן משרד החינוך מתקצב.

כאשר טען נציג העירייה שהכסף הולך למימון טיולים, העיר מנכ"ל משרד הקליטה והעלייה שאת הטיולים ממן משרדו באופן מלא. בעקבות הדברים האלו העלה ח"כ שטבון את השאלה האם כספים מוסטים מנושאי עלייה לתחומים אחרים, אך נציג העירייה התחמק מלענות ישירות על כך.

מנהלת האגף לחינוך מבוגרים במשרד החינוך העירה כי מתוך 70 מיליוני השקל שמוקצים לעלייה, רק 12 מיליון שקל מגיעים מתקציב משרד הקליטה והעלייה וכל היתר מתקציב משרדה. גם התקציב שהגיע בשנת 2014 מהסכנות עבור האולפנים יגיע בשנת 2015 מתקציב משרד החינוך. בתגובה לדברים האלו שאל יו"ר הוועדה ח"כ ישראל חסון (קדימה) מדוע מעבירים את התמיכה מכיס א' לכיס ב'? גם שאלתו זו של ח"כ חסון נשארה מיותמת.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs