טענות נגד התועלת של תקנות שקיפות המחירים ברשתות המזון

ועדה: ועדת הכלכלה; נוכחים: דוד ביטן, עבד אלחכים חאג` יחיא, איתן כבל, איילת נחמיאס ורבין, טלי פלוסקוב, יעקב פרי

ועדת הכלכלה התכנסה אתמול (ד', 10/06/15) בכדי לדון בנושא יישום חוק קידום תחרות בענף המזון – תקנות שקיפות מחירים. היו"ר איתן כבל (המחנה הציוני) הדגיש שהדיון הוא מעקב ובקרה על יישום החוק ולא על טיבו וטבעו של החוק. הוא אמר כי אם מישהו מעוניין בביטול החוק הוא צריך לגייס חבר כנסת שיפעל בעניין, וזהו לא תחום עיסוקה של ועדת הכלכלה.

בדיון נכחו גם נציגי הרשות להגנת הצרכן שתפקידה ליישם את החוק, המועצה להגנת הצרכן, נציגי קמעונאים: רמי לוי, אושר עד, שופרסל, קשת טעמים, חצי חינם,קו אופ (חלקם מנכ"לים או בעלים או יועצים משפטיים), מפתחי אפליקציות, ונציגי רשות ההגבלים.

על פי ההגדרות, יש 20 חברות שצריכות לפרסם מחירים, ו-17 חברות כבר מעבירות חומרים.

כל הצדדים הציגו את הבעיות שמתעוררות ביישום התקנות:

קמעונאים הסבירו שהם אינם מדווחים כפי שהתקנות מחייבות משום שהם אינם מסוגלים לעמוד בכולן ולגבי חלק מהנתונים הם אינם מסוגלים לדווח כנדרש. לדוגמה: דיווחי המלאי אינם יכולים להיעשות on line כמתחייב, כי המלאי משתנה במהירות ואי אפשר לערוך ספירת מלאי כל הזמן. כמו כן הם משקיעים המון בדיווחים רבים לרגולטור, משקיעים זמן וכסף רב בפעילויות שמבחינתם הן פעולות סרק שמכבידות עליהם ומגדילות את ההוצאות.

מפתחי אפליקציות להשוואת מחירים, המשתמשים בנתונים הנאגרים ברשות להגנת הצרכן, אינם מחויבים לכללים כלשהם לגבי אופן השימוש בנתונים בהצגת המחירים באפליקציות שלהם, ויש חשש לעיוותים בהצגת הנתונים. אין בקרה על אופן הצגת הנתונים.

קשה מאוד להשתמש בנתונים הנאספים מהחברות משום שהם לא אחידים, יש בהם "זבל", ולא קיים נתיב תקשורת בין מפתחי האפליקציות לחברות המדווחות ולרשות.

שקיפות המחירים יוצרת סביבה של קרטל מחירים אוטומטי, בלי צורך לתאם מחירים, כי הרי כולם רואים את כולם ויכולים ליצור תיאומים פסיביים של מחירים. השקיפות אינה בהכרח מורידה מחירים.

שקיפות המחירים אינה יכולה להתייחס למבצעים ולמצבים של "1+1".

בעולם אין חוק מזון כמו בישראל. היה ניסיון לאכוף חוק דומה באוסטרליה וכעבור חצי שנה הוא בוטל כי לא הצליחו לתת מענה לכל הסוגיות שמנסים להתמודד איתן כעת בישראל.

יו"ר הוועדה סיכם שהיה דיון מעניין וענייני  והכריז שתוקם ועדת משנה אשר תעקוב אחרי יישום החוק. הוא הדגיש את מטרות החוק: שקיפות, תחרות, נגישות. המאגר צריך לאפשר תחרות ולא תאום, ולהיות נגיש.

רוב הנציגים הציגו את עמדתם, הדיון התנהל בצורה מכובדת. הסוגיה העיקרית היא שלא ברור איזו תועלת תצמח עם יישום החוק.

עדויות נוספות באותו עניין:

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs