מה באמת קורה בשירות הלאומי? קניית תקנים, חילופי משרדים, אפליה ממוסדת וניצול בנות שירות כמזכירות. השינוי לא נראה באופק
הוועדה לביקורת המדינה התכנסה השבוע (ג', 16/06/15) למעקב, על דו"ח מעקב, על דו"ח ביקורת של משרד מבקר המדינה, על השירות הלאומי; ולמרות הכותרת הזו, הדיון הצליח להנפיק אמירות קשות על גבול האבסורד בזכות ח"כ שפיר (המחנה הציוני), ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) שכלל אינם חברי הוועדה, וגופי החברה האזרחית שלא חסכו שבטם מהגופים המנהלים את השירות הלאומי.
דו"ח מבקר המדינה הצביע על רשימת ליקויים בהתנהלות השירות הלאומי: נדידה של מנהלת השירות הלאומי בין משרדים (שישה משרדים בשמונה שנים, בינתיים), ניגוד עניינים משום שהמנהלת משמשת גם כרגולטור, קניית תקנים על ידי עמותות פרטיות ללא הסדרה, השמת משרתים בתקני מזכירות בניגוד לנהלים, מגבלות ביקורת על עמותות שלא מוגדרות כ"גוף מבוקר" על ידי מבקר המדינה (מה שכמעט השתנה בדיון הנוכחי, אבל נדחה לדיון הבא שנקבע לעוד חודשיים) ועוד. הוועדה היא המקום המתאים לכנס את כל הגורמים המעורבים כדי לאפשר להם להיסגר על הפרטים, מה שקרה באופן חלקי. בדיון על גם דו"ח של האוצר שקבע שהעמותות המוכרות המפעילות את השירות גובות תעריף גבוה מדי לשירות. את הוועדה הקים בזמנו סגן שר האוצר מיקי לוי מיש עתיד, אך כעת משהיא הורחקה הממשלה הוקמה ועדה חדשה כדי להגיע למסקנות הפוכות ("המסקנות שלי מהבית הזה", נאמר בדיון, "זה שאם אתה רוצה למסמס משהו, אתה מקים ועדה").
המנהלת הנודדת
בדו"ח המבקר נחשף הצד המכוער של המשא־ומתן הקואליציוני. מנהלת השירות הלאומי באה לעולם ב־2007 בתוך משרד ראש הממשלה, משם היא נדדה אל משרד הרווחה, משם למדע וטכנולוגיה, משם אל משרד הכלכלה, וממנו למשרד לאזרחים ותיקים. שועלי אקטואליה פוליטית ודאי ניחשו שהמשרד הבא אליו היא עברה הוא משרד החקלאות. לטירונים הפוליטיים נסביר, שהנדידה הזו היא לפי משרדים שבראשם עומד שר מהבית היהודי, מפלגה שהחליטה שהשירות הלאומי הוא פרויקט מגזרי שלה (8,500 מתוך 15,000 מהמשרתים הן בנות דתיות). הבעיה בנדידה הזו היא כי כל שר לוקח את הזמן לגבש את עמדתו בנושא, והמנהלת צריכה לעבור למקום חדש ולא מוכר. אף אחד לא צריך להתפלא שכבר למעלה מחמש שנים שלא מקודם חוק השירות הלאומי בכנסת, כי כל פעם יש מי שמעכב אותו. ככה החיבוק של הבית היהודי הפך לחיבוק דב, בדומה למה שהיא עשתה עם מנהלת סלע לסיוע לתושבי גוש קטיף. (חידה: לאיזה מגזר שייכים ראשי מנהלת השירות הלאומי ומנהלת סלע? לא שחלילה אנחנו רומזים לשחיתות בבית היהודי…).
אפליה ממוסדת
ח"כ שפיר סיפרה שהגיעו אליה פניות רבות בנוגע לאפליית ערבים בשירות ("לא יהודים" התעקש ראש המנהלת, "כדי לא לפגוע בדרוזים"). את דבריה של שפיר הדף מכול וכול ראש המנהלת, שר שלום ג'רבי, שקרא באופן שאינו משתמע לשני פנים: "אין אפליה!". לאחר מכן ניתנה זכות הדיבור לנציג הנוער העובד והלומד המפנה ערבים לשירות לאומי, שטען כי משרד החינוך סיפק בעבר הדרכה של 14 יום שווה בשווה ליהודים וערבים, אך החל מלפני שנתיים ביטל אותה לערבים. ההדרכה חשובה כי נותנת כלים לאותם משרתים בני 18 המתחילים לעבוד בבתי הספר והגנים של המשרד. נציג משרד החינוך הסביר שהוא מפעיל באופן ישיר את היהודים, אבל החל מלפני שנתיים עבר כל השירות של הערבים לאחריות המנהלת, ועל כן אין זה מתפקידו לספק הדרכה. ראש המנהלת חזר שוב "אין אפליה!", ואח"כ הוסיף שייתכן שיש תקצוב שונה בין יהודים ללא יהודים, אבל לא מדובר באפליה, ושאין זה באחריותו.
פינת הציטוט המצחיק
קשה להאמין שמי שתואר כנציג משרד הביטחון היה נציג אמיתי ולא קריקטורה שצוירה על ידי תכנית סאטירה או עיתון נשכני, והעדות הזו תנסה לצייר אותו פחות מגוחך מאיך שהוא היה. לפי התקנות, אסור להעסיק את משרתי השירות הלאומי במשרות פקידותיות, שכן הם אמורים להיות כוח עזר ולא תחליף לכוח עבודה. לפי הטענות שעלו בחלל הוועדה, משרד הביטחון מעסיק רבות מבנות השירות בו בעבודות פקידותיות, ולנציג משרד הביטחון ניתנה זכות התגובה.
לאחר שהילל את פעולותיהן של בנות השירות והסביר שהן פועלות בליבת העשייה של המשרד ("הן לא חופרות את עצמותיו של אלי כהן אבל הן לא עושות עבודת מזכירות"), ולאחר שהגה בווריאציות שונות את צמד המלים "שירות משמעותי", הוא החליט לתת דוגמה לכך שהעבודה אינה מזכירותית. הדוגמה שיתקה את כולם מרוב מבוכה: "משרד הביטחון הוא גורם משמעותי במשק ומתעסק עם ספקים רבים. הוא עובד כל הזמן עם עשרות אלפי, אם לא מאות אלפי חשבוניות, ובנות השירות עוזרות למיין ולסדר ולהתעסק עם הכמות הזו". לאחר מכן הוסיף את החשיבות בהעסקת משרתים בשירות לאומי: "צריך להגיד את האמת, זה הרבה יותר זול".
בזמן שדיבר על "שירות משמעותי", נחמץ מעט לבי לנוכח מי שנראתה כפקידה שלו, שהגיע עמו לדיון, ובמשך שעתיים חיכתה בעיניים כלות שיסתיים כבר. בשאר הזמן, הסתכלה בטלפון הנייד שלה. למקרה שהיינו צריכים תזכורת לחשיבות שירות לאומי אזרחי מוצלח.
נוכחים נוספים: יוסי הירש (משרד מבקר המדינה), שר שלום ג'רבי (רשות השירות הלאומי אזרחי), נציגי משרדי ממשלה המפעילים בני שירות, נציגי הגופים המוכרים להפעלת השירות הלאומי, הפורום לקידום השירות הלאומי, קרן ההזדמנות לקידום השירות הלאומי.