ועדת הכספים התכנסה ביום ד' האחרון (16/06/15) לדון בערעור שהוגש על ידי ח"כ מיקי לוי וח"כ שרון גל בנוגע לביטול קריטריון מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי לסבסוד מעונות יום, קריטריון שהתווסף על פי החלטת הממשלה הקודמת, וביוזמת "יש עתיד". הדבר המעניין ביותר בדיון הוועדה היה לשמוע מדוע זו התכנסה. גפני ביקש לנהל את הדיון בסוגיה דווקא בוועדת הכספים כדי שיוכל להביע את עמדתו הנחרצת בנושא. תוצאות הדיון היו ברורות מראש, כמו גם העובדה שלא יחול שינוי לגבי הקריטריון, לפחות לא בממשלה הקרובה. נראה שהעובדה הייתה ברורה לכל הצדדים הנוגעים בדבר, ובכל זאת הם הראו נכונות לדבר. כך לדוגמא ח"כ גל, אשר הגיש את הבקשה לדיון, הציג את טענותיו, בכניעות, ולבסוף סיים את דבריו ואמר "אני מבין ש(המצב) לא ישתנה, זה חלק מההסכם הקואליציוני". ח"כ גפני לא נשאר חייב והוסיף גם הוא: "לא יהיו מסקנות היום".
הנוכחים בדיון נשארו נאמנים לקריקטורה המפלגתית שלהם. ש"ס ויהדות התורה הגנו על ביטול הסעיף, בטענה כי אין למנוע סבסוד מאישה או מילד רק על פי מדד התעסוקה של הבעל, מכיוון שזה אינו סוציאלי. ח"כ מרגלית מהמחנה הציוני תמך דווקא בעמדת ש"ס, בשל הנטייה הסוציאלית שבמתן סבסוד על פי דרגת הכנסה וללא "אפלייה" על פי מספר העובדים במשפחה. נציג הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, דאג להראות את קרבתו לדת ולחרדים ותקף בצורה עקבית וילדותית את מיקי לוי מיש עתיד, בטענה כי הוא לא מכבד את הדת וכי "הקמפיין האנטי חרדי מיצה את עצמו. ירדתם מ-19 ל-11 (מנדטים), בעזרת השם תרדו גם יותר". לוי הבטיח בתגובה שיש עתיד עוד יחליפו את הליכוד, ואכן הצטייר בדבריו כאנטי חרדי. כך לדוגמא הציג לוי את הירידה המשמעותית במספר האברכים בכולל כהישג, דבר שהכעיס מאוד את שאר הח"כים הנוכחים. גל, על אף שהגיש את הבקשה לדיון, נזהר שלא לפגוע ברגשות הדת או הנוכחים בדיון.
האווירה הייתה מתוחה אך מבודחת. גפני התנהל לאורך הישיבה כולה כאילו זו מתקפה מאורגנת של מיקי לוי על הציבור החרדי. בשלב כלשהו עיקר המאמצים התרכזו בלגרום ללוי להפסיק לדבר. כשזוהר ביקש להגיב לדבריו של לוי, גפני הציע לו לא לפנות אליו, כי אז הוא ייענה.
לוי ניסה לרכז את הדיון כשהציג עובדות על שילוב חרדים במעגל התעסוקה ומחקרים על כך שכששני הזוגות עובדים, הסיכוי לצאת ממעגל העוני עולה: "הדרישה לבטל את הקריטריון תפגע בשילובם של המגזרים במעגל התעסוקה, דבר שיביא לפגיעה בצמיחה". הוא הגיע חמוש בנתונים שהראו עלייה חדה באחוז האבות העובדים מאז יישום הקריטריון, כמו גם ירידה במספר הלומדים בכוללים מ-17,000 תלמידים ל-11,000. אולם ב-2015 יישום הקריטריון כלל דרישה מאבות לעבוד 10 שעות שבועיות בלבד על מנת לקבל את הסבסוד. מי שלא עבד, נקנס. על פי הקריטריון, רק ב-2018 צפוי היה להידרש מהאב לעבוד משרה מלאה. עובדה זו, בשילוב עם כך שהנתונים שלוי הציג יכלו להתפרש כתוצר של גידול טבעי באוכלוסיה ושינויים טכניים בספירה, הובילה לזלול בנתונים ובלוי עצמו. ח"כ וקנין מלמל לעצמו "שטחיות", בעוד שזוהר הגיב ללוי בענייניות שאפיינה אותו לאורך כל הישיבה: "את העולם הבא שלכם כבר איבדתם, לפחות את העולם הזה… אם תקרא קצת ספרי קודש תבין שאתה במצב על הפנים לגבי העולם הבא שלך".
ח"כ אייכלר מצדו תקף את החוק, ועל הדרך גם את פאינה קירשנבאום, כשתיאר אותו כ"שיטה סובייטית דוגמטית לחינוך העם". לטענתו, הדיון "פסול מבחינה דמוקרטית ואזרחית, שלא לדבר על העניין היהודי".
העדפה מתקנת
לאחר שסיימו את הדיון ה"שולי" לגבי ביטול או יישום הקריטריון, בו כל צד הציג את עמדותיו מבלי כוונה לשנות אותן, הדיון הוסט למה שהפך להיות הנושא המרכזי – קיפוח האוכלוסיה החרדית בקבלה לעבודה, והצורך בהקמת צוות, בשילוב משרד התמ"ת והכלכלה, לפתרון הנושא ולשילוב חרדים בעבודה. כל הח"כים הנוכחים ביקשו להיות חברים באותו צוות. ח"כ וקנין: "אתם מדברים הרבה על שהציבור החרדי יצאה לתעסוקה. האמינו לי, הציבור הזה עבד, ורוצה לעבוד. אבל זה הציבור הכי מקופח במדינת ישראל". ח"כ מרגלית, לאחר שנטש את מקומו במהלך הישיבה ופנה להסתובב בין היושבים בחדר ולאסוף מידע, סיבוב שהסתיים לצידו של וקנין שהסביר לו כי כל מה שלוי מתאר הוא "זיבולי סבתות", נחלץ גם הוא להגנת האוכלוסייה החרדית: "היא רוצה לצאת לעבוד. אין שאלה… על כל משרה שנפתחת לאוכלוסייה החרדית יש עשרה קופצים ('יותר', מעיר גפני). אל תיקחו להם את הסבסוד… לוקחים כסף מאלו שיש להם ונותנים טיפה לאלו שמנסים להיכנס לעבודה".
גפני: "אף ממשלה לא עשתה כלום בלשלב חרדים בעבודה. רק לעצבן. מה נעשה בשביל אדם חרדי ובשביל אישה חרדית?… מה שנעשה בעניין של המעונות, אין לכם מושג כמה זה מרגיז. אנחנו כמו קיפוד, אם אנחנו בטוחים שרוצים לחסל אותנו תרבותית או רוחנית, כל הקוצים עומדים".
גפני הוסיף ושיתף בכך שכבר שנים שהוא מנסה להעביר חוק אפליה מתקנת עבור החרדים. הפעם החוק יעבור, הוא הבטיח, כי כך נקבע בהסכם הקואליציוני. יש למה לצפות.
>>> עדות נוספת מאותו דיון | גפני הפתיע בדיון: נפעל יחד עם משרד הכלכלה לעידוד יציאת חרדים לעבודה