* מזל חברה בצוות אגוד הסורופטימיסטיות בישראל, פרי שיתוף שיתוף פעולה בין ארגון הנשים הבינלאומי לבין המשמר החברתי.
ביום שני האחרון (22/06/15) השתתפתי כמשקיפה בדיון שנערך בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, בנושא "מעקב אחר יישום בינוי מעונות יום". הדיון נוהל על ידי יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת). בדיון השתתפו חברי כנסת ונציגים של משרדי ממשלה – הכלכלה, האוצר, הרווחה, נציגי המרכז לשלטון מקומי, רשויות מקומיות, נציגות מאירגוני נשים כגון אמונה, ויצו, נעמת ושדולת הנשים, נציגי עמותות ערביות כגון מרכז מוסאוא וסיכוי – העמותה לקידום שוויון אזרחי, אל טופולא מנצרת, ובעלי עניין אחרים.
בדיון הוזכר, שהפיקוח על מסגרות הטיפול והחינוך לילדים בגיל הרך נמצא באחריות אגף מעונות יום ומשפחתונים במשרד הכלכלה. הדרישה למעונות יום גדלה בהתמדה בשיעור של 3% ל-4% לשנה. אולם למרות התקציבים שיועדו לבניית מעונות יום בעקבות דו"ח ועדת טרכטנברג (תקצוב בניית כ -30,000 מעונות במימון ציבורי), הבינוי לא התקדם כלל בשל חסמים שנבעו מהקריטריונים של משרד הכלכלה.
יו"ר הוועדה ביקשה להבין מדוע יש סחבת במשרד הכלכלה למרות החלטת ממשלה להקצות תקציבים. עוד ביקשה לדעת מדוע לא הוצגו נתונים עדכניים בפני מרכז המידע והמחקר בכנסת, וזאת למרות פניות רב אליהם. תומא סלימאן ביקשה גם לקבל מידע מעודכן לשנתיים האחרונות על מספר מעונות היום והמשפחתונים הפועלים, ועל מספר הילדים הנמצאים במסגרות שבפיקוח המשרד וזאת תוך שבוע ימים. "צריך לזכור שאחת המטרות היא לעודד נשים להשתלב בשוק התעסוקה, בעיקר על ידי סבסוד מסגרות חינוכיות לילדים בגיל הרך לאימהות עובדות" אמרה. כמו כן, ביקשה לדעת מה קורה בנושא זה במגזר הערבי.
ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) התבטאה בחריפות באמרה "משרד הכלכלה נרדם בשמירה. יש חבלה בעבודת חברי הכנסת הפועלים בנדון. לא יתכן שלמרות כל הדיונים שהוקדשו לעניין, שום דבר לא קורה בפועל". היא קראה לשר הכלכלה החדש לחשוף את הנתונים הנדרשים ולתת מענה הולם לסוגיה.
נציגי הרשויות המקומיות ואירגוני הנשים הצביעו על שורה של קשיים שלא מצליחים להתגבר עליהם מול משרד הכלכלה, ומשום כך לא מצליחים לקבל לקבל אישורים ותקציבים. בין החסמים שהוזכרו: פרוצדורה ארוכה וביורוקרטיה מסורבלת שנקבעה על ידי משרד הכלכלה; חסם התכנון הוא החסם המרכזי בקשיים בהם נתקלים הרשויות המקומיות בהגשת בקשות לקבלת תקצוב להקמת מעונות יום על פי המדיניות החדשה של משרד הכלכלה; חסמים נוספים נובעים מבעיית הפשרת קרקעות לצורכי ציבור וכן מחסך בכלים מקצועיים וחוסר ידע של הרשויות בנוגע לאופן הגשת הבקשות.
אף יישוב ערבי מבין המתוקצבים למעונות יום
ח"כ חיים ילין (יש עתיד) ציין שניתן לבנות מעון תוך זמן קצר ונתן כדוגמה התהליך שעבר במועצה האזורית אשכול. לדעתו צריך להעביר את אחריות בינוי המעונות למשרד החינוך, מאחר ומתוקף חוק חינוך חובה, משרד החינוך חייב לזרז תהליכים. עמדה זאת נתמכה גם על ידי ח"כ יוסי יונה.
ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) הצטרף לדיון וציין שאישית הוא מחוייב לנושא. "זה מסע בלתי נגמר שכרוך בהרבה תסכולים. המדינה עשתה כמה צעדים אך אין תכנית אב שמתייחסת לחינוך לגיל הרך בכללותו ובכל פעם צצות בעיות ממקום אחר, שמונעות מהילדים לקבל את מה שהם צריכים. דרושה גישה אינטגרטיבית שתכלול לא רק מבנים, אלא גם פיקוח, הכשרת מורים מתאימים, קביעת סטנדרטים פדגוגיים, בריאותיים, חברתיים, שוק תעסוקה לנשים וכו'. שתהיה הבנה מערכתית – זה לא רק עניין של תקציב". עוד הוסיף שהוא פועל להקמת רשות לגיל הרך שתתייחס לכל ההיבטים שהזכיר.
ח"כ רחל עזריה (כולנו) ציינה שצריך לעבור לשיטה שמאפשרת הרחבת רשת המשפחתונים, וכן לחשוב על מנגנון של תיקצוב גדול יותר למסגרות חינוכיות אלו ולפיקוח עליהן כי "לא יתכן שעניין יציאת נשים לעבודה יהיה פונקציה של קרקעות הנדרשים לבינוי המעונות".
לפי דברי נציגי הסקטור הערבי, המצב בסקטור זה חמור עוד יותר מסקטורים אחרים, בפועל לא הצליח אף יישוב ערבי לקבל תקצוב לבינוי מעונות יום בשנת 2014 וכל הבקשות שהוגשו התמקדו בשלב התכנון. מסתבר שעל מנת לקבל אישור ממשרד הכלכלה לבניית מעון יום, יש להוציא היתר בנייה, אולם לא ניתן להוציא אותו ללא תכנית מפורטת שמבוססת על תכנית מתאר בתוקף, דבר שקיים רק במעט יישובים ערבים.
נציג מרכז המידע והמחקר בכנסת, ציין שבשל תהליך בינוי המעונות, ומאחר שאין היצע מספיק של מסגרות חינוכיות מסוג זה, החליט משרד האוצר בשנה שעברה, בשיתוף משרד הכלכלה, על שינוי אופן התקצוב של בנית מעונות יום. נמסר שהוחלט על מנגנון שכולל "מעבר מנוהל של מבחן תמיכה למסלול תקצוב מקוצר". אך למרות זאת, לא הורגשה התקדמות.
יו"ר הוועדה סיכמה את הדיון, בדרישה חוזרת ממשרד הכלכלה לספק כל המידע הקשור להקצאת המשאבים, לתת תשובות לבעלי עניין, לפעול בשקיפות לגבי תהליך קבלת ההחלטות. כמו כן, העירה שהגיע הזמן שמשרד הכלכלה יעשה את הסינכרון המתבקש עם הרשויות המקומיות וייסע בידם בכל התהליכים. היא פנתה בבקשה לקיים פגישה מיוחדת בנושא עם שר הכלכלה, וזאת על מנת להקים ועדה שתשקול מחדש את הקריטריונים ולמנוע חסמים מיותרים.
עד כאן מדיוני הוועדה.
התרשמתי מאופן הניהול הענייני של הישיבה על ידי היו"ר וממחויבותם של חברי הכנסת שהצטרפו לדיון, אף שחלקם הגיעו לזמן קצר בלבד. תהיתי כיצד דווקא חברי הוועדה לקידום מעמד האישה (פרט לח"כ עליזה לביא) לא טרחו להגיע ולהשמיע את דעתם באשר לסחבת ביישום בינוי מעונות יום. אחרי הכל, המרוויחות העיקריות מיישום הבינוי אמורות להיות נשים והן זקוקת למערכות תמך.