ועדת חוקה: טענות לאי תקינות מכרזים בשירות הציבורי

ועדת חוקה: טענות לאי תקינות מכרזים בשירות הציבורי

ועדה: ועדת החוקה, חוק ומשפט; נוכחים: מירב בן-ארי, יואב בן-צור, ענת ברקו, מאיר כהן, עליזה לביא, אורי מקלב, רויטל סויד, ניסן סלומינסקי, מיכל רוזין; נעדרים: מייקל אורן, בני בגין, יעל גרמן, אוסאמה סעדי, נורית קורן

על רקע הביקורת הציבורית שגאתה בשבועות האחרונים בנושא, התכנסה בבוקר יום שני (22/06/15) ועדת חוקה, חוק ומשפט בכדי לדון בטענות לאי תקינות בניהול המכרזים למשרות בשירות המדינה.

קדמו לדיון שורה של פרסומים המגוללים סיפוריהם של מועמדים מתוסכלים רבים שקיוו להשתלב במגזר הציבורי, ועברו הליכי גיוס ארוכים ומייגעים שנסתיימו פעם אחר פעם במפח נפש.  בין הטענות:  ביטולי מכרזים, היעדר שקיפות בתהליך, סחבת ביורוקרטית, שיעורי תחלופה וניידות נמוכים, מכרזים תפורים למידותיו של מועמד ספציפי, מכרזים עבור משרות שכבר מאוישות, והיעדר תחרות אמיתית. בין המשתתפים בדיון היה גם יובל אבידני, צעיר בן 28 שתהליכי מועמדות חוזרים ונשנים שעבר עמדו בלב החשיפה של דה-מרקר בנושא.

יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי מהבית היהודי אמר: "הליך בחירת מועמד שנמשך מעל שנה, גורם לשירות המדינה לאבד אנשים טובים שמרימים ידיים ומוותרים. בנוסף, מאיישים משרות בממלאי מקום וכך זוכה ממלא המקום לעדיפות". סלומינסקי הציע להקים מאגר של מתמודדים שנבחנו ונמצאו כשירים לשירות הציבורי.

בדיון השתתף נציב שירות המדינה, עו"ד משה דיין שדחה את מרבית הטענות והדגיש את המהפכה שעברה הנציבות במספר היבטים. "לא באתי להתנצל, באתי להראות מהפכה", הדגיש בפתח דבריו. בהמשך, הציג את האתגרים עימם התמודדה הנציבות לאורך השנה, שכללו העלאת פורטל לכלל יחידות הממשלה (בהם כ-70 משרדים ויחידות סמך) שיצרה פקק במערכת, כאשר לאלו התווסף גם מבצע צוק איתן בקיץ. "אפשר לראות מגמת שיפור אדירה. אז מי שרוצה לשפוט את הבניין במהלך שיפוץ ולהגיד שיש הרבה אבק- שיגיד", אמר דיין. אף הקשיים, הנציבות לטענתו עברה מקצה שיפורים במספר נושאים: רפורמה בהליכי המיון והגיוס, פרסום כלל המשרות באינטרנט, הבטחת שוויון הזדמנויות, גיבוש תורת תקן, מענה והתייחסות לפניות המועמדים בכל ערוצי התקשורת, שקיפות ועדכון בתוצאות האבחון והמועמדות של כל פונה, וכן מהפכה גדולה בבחינות שעברו לידי מכוני מיון חיצוניים.

דיין הכיר בכך כי יש עדיין מה לתקן ולשפר, וכי נתוני 2015 אינם מקור לגאווה, אולם ציין כי בשנה האחרונה פורסמו 6,500 מכרזים אליהם ניגשו 180,000 מועמדים, וכי הגשת המועמדות כיום נעשית בהליך מקוון המונע תקלות וחוסך זמן רב.

דבריו של דיין לא הניחו את דעתם של חברי הכנסת שהשתתפו בדיון, וטענו מנגד שיש תחושה שהכל מכור מראש (ח"כ ענת ברקו, ליכוד), שיש בעיית שקיפות וחוסר יעילות בטיפול בבקשות המועמדות (ח"כ רויטל סויד, המחנה הציוני), וכי למי שאינו מקושר אין סיכוי לזכות במכרז, לפחות לא בדרגות הבכירות (ח"כ יואב בן צור, ש"ס).

יו"ר ועדת החוקה ח"כ סלומינסקי ביקש בסוף הדיון מנציב שירות המדינה לקחת בחשבון את כל השאלות והטענות שעלו בדיון ולהסיק מסקנות שיביאו לשיפור ברמת השירות והשקיפות בטיפול בהליכי מועמדות למכרזים בשירות המדינה.

בסיכום הדברים, נראה כי ישנו פער רב בין מגמות השיפור בהם התפאר הנציב דיין, ובין טענות המשתתפים בדיון והתחושה הציבורית הרווחת. בצד אלו, ראוי להזכיר את בדיקת מבקר המדינה שנפתחה בנושא (ולא הייתה חלק מדיון זה), אשר צפויה להתייחס לאי סדרים הן במכרזים והן בהליכי מינוי בתוך הנציבות עצמה ובמטה הרפורמה. בסיום הדיון הודיע דוברו ח"כ סלומינסקי כי בשונה מהצהרתו כי יכנס שוב את הוועדה בעוד כשנה לדיון נוסף בנושא, הוא צפוי לעשות זאת עוד קודם לכן.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs