חידה לוגית בוועדה לביקורת המדינה: אם משוחחים על הרכב צוות קנדל ומפרסמים את סיכומי ישיבותיו, איך יכול להיות שהוא לא היה קיים?
ח"כ קארין אלהרר כינסה הבוקר (30/06/15) את הוועדה לביקורת המדינה בהתראה קצרה יחסית, בכדי לדון בתהליך קבלת ההחלטות בנוגע לגז הטבעי ולשמוע את חוות דעת מבקר המדינה בנושא. "הייתה תחושה שבמסווה של שיקולי ביטחון ומדיניות חוץ", אמרה בפתח הדיון, "ממשלת ישראל ביקשה למנוע מאזרחים להיות שותפים לדיון שאמור להיות הכי גלוי והכי פתוח".
מכיוון שמתווה ההסכם צפוי היה להתפרסם בצהרי אותו היום, ומכיוון שמנכ"ל משרד מבקר המדינה, מר אלי מרזל, שנכח בדיון, סרב לפרט מה נכתב בדו"ח המבקר, מכיוון שעוד לא פורסמה טיוטה שלו ועל כן המבוקרים לא הספיקו להגיב, לא היה תוכן ממשי ומחדש לדון בו. ובכל זאת, ככל שיותר גורמים שישבו בדיון דיברו, כך התברר עד כמה חשיפת המתווה לא תסיר לחלוטין את מעטה החשאיות מדיוני הגז. מרזל עצמו רמז לגבי מסקנות הדו"ח כשאמר כי "עולים ליקויים בנושאים מהותיים שנוגעים להסדרה".
את המשא ומתן אל מול חברת דלק ונובל אנרג'י ניהל, על פי הדיווחים, צוות בשם צוות קנדל (בראשות יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה). על אף הדיווחים הרבים אודות אותו צוות, לשכתו של נתניהו המשיכה להכחיש את קיומו. אותה הכחשה הפכה למגוחכת במהלך הדיון, כשהתפתחה שיחה בנוגע לשאלה מי היו חברים באותו צוות. יו"ר רשות החשמל אורית פרקש, לדוגמא, העידה כי היא לא נקראה לשבת בצוות, בעוד נציגה ממשרד הממונה על ההגבלים העסקיים סיפרה כי הממונה השתתף בדיונים עד חודש פברואר. שיחה זו, בה לקח חלק גם הסגן לתכנון כלכלי ואסטרטגי ברשות הגז הטבעי, קונסטנטין בלוז, לא מנעה מאותו קונסטנטין בלוז להכחיש שנייה אחר כך את עצם קיומו של הצוות. אלהרר ניסתה להוכיח אותו. "כרגע נוהל דיון ברור בהשתתפותך על הצוות", אמרה. בלוז לא התבלבל, ותגובתו התמציתית והמשכנעת לדברים הייתה: "לא".
ח"כ סתיו שפיר העירה בתגובה כי לפני חודש הוצגו דו"חות בהם נכתב מספר פעמים שהצוות, שלא ברור מיהו ומה תפקידו, סרב להעביר מידע לוועדת הכספים. "עד לרגע זה אתם מכחישים את קיומו של הצוות, לא מפרסמים פרוטוקולים, לא נותנים לוח זמנים נורמלי. מצב הזוי, אנחנו יושבים פה ואף אחד לא מבין מה מתרחש!".
כאשר אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, הצטרף לדיון, הכחשת קיומו של הצוות הפכה לקטנה שבבעיות. אדירי ניסה להרגיע את הרוחות כשהודיע כי בצהריים יפורסמו סיכומים של כלל הישיבות שנערכו [פורסמו כאן]. המילה "סיכום" הדליקה נורות אדומות בדיון, וכך התברר שהישיבות שנוהלו כלל לא הוקלטו וכי לא נכתב פרוטוקול שמי מפורט. לא ברור האם אי הקלטה של ישיבה ממשלתית היא בכלל פעולה חוקית, מה שהוביל את ח"כ תמר זנדברג להעלות את ההשערה (הלא לגמרי מופרכת) לפיה בחרו שלא לאשש את דבר קיומו של הצוות כדי שלא יחויבו להקליט את הדיונים. בתגובה, הגן אדירי על עמדת משרד האוצר והצדיק את העובדה שלא מקליטים: "אם ישבו שלושה פקידים בחדר ואנחנו רוצים שינהלו דיון פתוח, לא צריך להקליט. שום גוף לא יכול לעבוד כשהכל מוקלט".
עוד על הגז שלנו:
One comment
Pingback: 10 העדויות הנצפות של הקיץ | המשמר החברתי