ועדת החינוך והתרבות התכנסה אתמול (7/7/15) לדון באכיפת חוק צער בעלי-חיים בבתי מטבחיים ביוזמת איציק שמולי (המחנה הציוני) ונורית קורן (הליכוד) ובניהול היו"ר יעקב מרגי (ש"ס).
תחקיר טלוויזיוני על בית המטבחים דבאח מביא לשולחן הכנסת דיון נוסף על אכיפת החוק של צער בעלי חיים בנושאי כשרות, פליליים ומוסר
בהמתנה לתחילת הדיון מורגש המתח המלחמתי באוויר. זו אכן היתה ישיבה מותחת מתחילתה ועד סופה. לוחמי זכויות בעלי חיים ובכירים במשרד החקלאות רגילים לחלוק את אותו שולחן עגול בוועדת החינוך כבר שנים. בדומה לדיונים קודמים בנושא, הפיקוח במשקים אשר באחריות משרד החקלאות מתגלה כבעייתי וכמנוגד אינטרסים.
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב מרגי אמר בפתח דבריו כי דרושה תוצרת מבית המטבחיים לקיום יומיומי אך שניתן לעשות זאת בצורה מכובדת, ושכיהודים אנחנו מחויבים להתיחס לסוגיה של צער בעלי חיים לא פחות מלצערם של בני אדם. הסתירה שניתן לזהות בדבריו היא שנמצאת בבסיס פעילות ההסברה של ארגוני זכויות בעלי חיים.
בין יושבי השולחן היו מנהלי משחטת דבאח, המייצרת כ- 50% מהבשר הטרי בישראל. ח"כ איציק שמולי יזם את הדיון בוועדה כתגובה לתחקיר שצולם במצלמה נסתרת בתוך משחטה על ידי עמותת אנונימוס למען זכויות בעלי חיים ופורסם בתקשורת. הוא פותח את הדיון בנאום נוקב:
"בחודשים ובשבועות האחרונים אנחנו חושבים שמדי שבוע אנחנו רואים את הרף הכי גבוה של הסדיסטיות והרוע. פעם דבאח, זוגלובק, 'אדום אדום'. גם אנשים שצורכים בשר מסתכלים על התמונות האלה ופשוט מתביישים. זוגלובק ודבאח צריכים להתבייש! כמה רוע צריך כדי לקחת תרנגולת ולשחק איתה כדורגל או להטביע אותה בתוך פח אשפה? כמה רוע, כשעגל לכוד ועובד לוקח שוקר, שלא הביא אותו מהבית, ותוקע אותו בעגל 15 פעם. זה לא עובד סורר – זו תרבות. המנהלים צריכים לשאת בעונש. וקיימת גם אחריות על הצרכנים. תאכלו מה שאתם רוצים, אבל לכל מוצר בשוק יש בחירה, ואני קורא כאן לצרכנים בישראל שינהגו בתבונה ויבחרו את המוצרים שלהם לא רק על פי תג המחיר. הצרכנים צריכים להחרים חברות שמתנהגות ככה לבעלי חיים. רק ככה המנהלים מבינים. אני לא מבין כלום ביהדות אבל מהמעט שהתייעצתי זה לא עובר כשרות. הנושאים האלה כמעט אף פעם לא מקבלים את ההתייחסות הראויה להם למרות שזו פגיעה במוסר של החברה הישראלית. אני מניח שבזכות הארגונים יבואו לצערי עוד הרבה תחקירים. וגם המנהלים של זוגלובק לפני שנה וחצי ישבו כאן ואמרו חטאנו, פשענו, נתקן. ואתמול בטלוויזיה ראינו התעללות גדולה יותר בדיוק שם. אנחנו מתכוונים לפעול למען אחריות פלילית לשם כך."
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), בדומה לח"כ שמולי, מסתכל על הבעיה באופן רציף ולא כמחדל בלעדי למשחטת דבאח. " הסוגיה היא קשה ומאוד כואבת. אני רוצה לדבר על שאלת הרצף המדאיג שאנחנו נמצאים בו, מתוך לקחים של העבר, שבו 'אדום אדום' ושאר המשקים אמרו שיסיקו מסקנות. אני רואה את הבעיה נובעת מהרציונל העמוק של המשחטות, הלוקחות בעלי חיים והופכת אותם למוצרים. יש התעללות מושרשת במקום כזה, עד כמה שבתרבות שלנו קשה להבין את זה. אבל אנחנו נמצאים בחברה שרוב בני האדם צורכים בשר. המנגנונים שעובדים נגד הרציונל הפנימי של כל מערכת המשחטות צריכים להיות מאוד מאוד חזקים. ואנחנו כחברי כנסת מהאופוזיציה ומהקואליציה נדאג לזה."
בניגוד לחנין, ח"כ רועי פולקמן (כולנו), מסכים עם היו"ר שעבודת המשקים של בעלי החיים הוא צורך של המציאות: "יצא לי לעבוד בחקלאות בקיבוץ בו מגדלים ביצים וחולבים פרות וגיליתי שתעשיות הביצים והחלב זה יותר גרוע משחיטה. זה העולם המודרני. עדיין אין שום הצדקה למה שראינו בתחקיר. בעלי החיים נתפסים כגורם ייצור. ברגע שהפיקוח יושב על משרד החקלאות –זה תקלה. בואו נגדיל את הפיקוח – שתהיה יחידת פיקוח משטרתית בתוך משרד החקלאות. למה נראה שרוב התחקירים מגיעים מהארגונים ולא מפיקוח?"
רונן בר, עיתונאי ופעיל בעמותת אנונימוס: "בל נשלה את עצמנו שמדובר בעובד סורר. זה גם לא עניין של זוגלובק או של דבאח. עשינו תחקירים בכל כך הרבה מקומות ובאף אחד מהם לא שמרו על החוק. חשוב שתהיה שקיפות לציבור ומצלמות. רוב הסבל של בעלי החיים נמצא בחסות החוק, כמו שחותכים מקור של עופות בחוק. אתם יודעים כמה תרנגולים מתים בתנאים המזעזעים של הכלובים, עוד לפני ששוחטים אותם ,בשנה? 18 מיליון. הצרכן שמגיע לסופר ורואה את התרנגולת המחייכת הזאת יש לו זכות לראות איך זה הגיע אליו. זו שקיפות בסיסית."
ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני): "הבעיה היא המינון והאיזון. יש סתירה בהיותך מגדל בעלי חיים שאוכל אותם אחר כך. כל שיפור בתנאים של בעלי החיים זה יותר כסף, והכשרות גם היא עולה הרבה כסף. רוב העם הוא לא צמחוני, ורוב העם הוא לא הזוי, ורוצים לאכול."
(יש מצב שהוא קרא לפעילי הזכויות היושבים מולו הזויים!)
ח"כ שמולי מתפרץ לדבריו של ברושי: "רוב העם ראה אתמול את התחקיר והזדעזע. אף אחד לא חינך אותך להיות צמחוני. זה לא הנושא של הדיון!"
ח"כ ברושי ממשיך: "יש יוזמות לחקיקה שהיו בקדנציה הקודמת סכנה למשרד החקלאות. צריך להפריד בין הרוב הכללי ששומר על הבעלי החיים לבין הארועים האלה שאני מסכים ושותף להתנגדות אליהם. צריך לראות שלא נותנים יותר מדי כוח לגורמים קיצוניים שעושים נזק למשרד החקלאות."
נדב בר און, נציג ממשרד החקלאות: "חשוב לא לחיות באשליה שמשרד החקלאות לא עובד על זה עד שמגיעה החקירה. יש נוהל ברור של פיקוח במשחטות ובבתי מטבחיים. קיימים רופאים וטרינריים ופקחים שמדווחים ומתלוננים על התנהגות לא כחוק. אנחנו מטפלים בזה נקודתית ולא מדווחים לתקשורת. זה מגיע גם לוועדה ולדין. התקיימו 21 שימועים, שאחד מהם הביא לסגירה של בית מטבחיים בבאר שבע."
ח"כ שמולי מגיב לו: "כשאתה מסתכל על דבאח ועל זוגלובק אתה יכול לראות שמדובר על תרבות. איפה היה הפיקוח כשזה קרה?"
היו"ר מרגי מביא עדות מעניינת מנסיונותיו בבתי מטבחיים: "אנחנו מכירים את האוירה בבית מטבחיים. כל המתח הזה בלסיים את העבודה, בלבדוק. סביבת העבודה היא לא נוחה, היא רטובה ויש בה הרבה רעש. אולי צריך לשנות את התפיסה ולהביא לסביבת עבודה נוחה. הייתי אחראי בבית מטבחיים ואיני יכול לשכוח את המבט הזה של העגל. מאותו היום לא ביקרתי בבית מטבחיים."
נציג הרופאים הווטרינריים: "באירועים האלה אני מתבייש פעמים, כישראלי וכרופא. הבעיה היא שמי שמטפל בזה, העובדים, הם אנשים קשיי יום שמתחלפים כל ההזמן. הרופאים המפקחים מועסקים במפעל אבל אין קשר בין המפעל לרופא. המערכת עובדת בשלוש רמות והתחושה בשטח שאין גיבוי לרופאים. התחושה במערכת שאין מספיק חמלה. טבלאות האקסל רחוקות ממה שקורה בשטח. המצב הזה שלא חושפים לציבור מפעלים ציבוריים וכתבי אישום, זה סימן שיש להם מה להסתיר."
נציג דבאח: "פגיעה בבעלי חיים נתפסת בעינינו כבלתי מוסרית. גם אצלנו בדת זה מושרש, ומאבותינו. אלה היו כמה עובדים זוטרים, עשבים שוטים שכשלו, ועם קבלת הממצאים נקטנו נגדם הליכים משמעתיים. ערכנו בדיקה מקיפה עם השירותים הווטרינריים ואנחנו מקדמים תוכנית כוללת לשינוי בנושא. מה שמנחה אותי לעתיד זה מה שאני חושב, ומה שמנחה אותי זה המוסר שלי ולא מצלמות."
עו"ד יוסי וולפסון מארגון תנו לחיות לחיות: "היה פה דיון מרשים, אך אנחנו לא אנשים של דיונים, אנחנו אנשי שטח. אני חושב שיש חשיבות מאוד גדולה לראות את הסרטון (הסרטון ברקע מוקרן מוכן להפעלה – ג.ק). אני חושב שהאנשים שבמשרד החקלאות לא ראו אותו. אחד הדברים המהותיים הוא הנוהל הווטרינרי…" פה היו"ר עצר אותו בתקיפות בטענה שהוא חייב לסכם ושאין זמן לראות את הסרטון. הארגונים למען זכויות בעלי החיים אמנם קיבלו המון תודות מכולם אך לא דיברו יותר מארבע דקות בדיון.
נקודות מסכמות :
- מנהלי דבאח טענו שהוציאו את השוקרים החשמליים ממפעלם ושיקיימו הדרכה ומיון לעובדים המועמדים לעבוד אצלם.
- היו"ר מרגי טען שיתקיים דיון המשך בקרוב בו הוא רוצה ששר החקלאות יציג את החזון שלו בנושא.
- גורמים במשרד להגנת הסביבה ובמשרד החקלאות יקדמו חקיקה בנושא חרף אי ההסכמה ביניהם בסעיפי החוק שהביאה לעיכוב עד כה.
- הח"כ איציק שמולי מתכוון לפעול למען ענישה פלילית למנהלי המשקים שעוברים על החוק.
- שר החקלאות אורי אריאל,שלא היה נוכח בדיון, קיבל מחמאות רבות מהיו"ר ומהח"כים על התייחסותו הרצינית לנושא ועל תוכניותיו לטיפול בכך מאז שנכנס למשרד החקלאות.
אם זה נשמע לכם מוכר זה כי ניגוד האינטרסים של משרד החקלאות האמון על חוק צער בעלי חיים הוא חדשות ישנות