נושאים רבים הונחו על שולחן ועדות הכנסת לדיון בשבועות החולפים. נושאים כאובים, נושאים שזקוקים לטיפול עומק. אבל… התמונה העולה מהדיונים השונים היא של קטר שמוציא הרבה קיטור, צפירות וצפצופים אך תקוע במקומו. למרות המאמצים והדיונים החוזרים ונשנים – דבר לא משתנה. כמאמר קהלת: "מַה שֶּׁהָיָה הוּא שֶׁיִּהְיֶה וּמַה שֶּׁנַּעֲשָׂה הוּא שֶׁיֵּעָשֶׂה וְאֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ" (קהלת א, ט).
בפנימיות משרד הרווחה – אין חדש. הזנחה רבתי, ובמילותיהם של הנערים והנערות שרואיינו על-ידי תחקירני ערוץ 10: "זוועה", "גיהינום" "מפוצצים במכות אחד את השני" והמדריכים אדישים. זו התמונה. האם מדובר בבעיה שהתעוררה לא מכבר? לא ולא. בישיבת ועדת העבודה והרווחה בתחילת יולי 2015 הזכיר ח"כ איציק שמולי לנוכחים שכבר ב- 2011 נכתב דו"ח דומה על אותן בעיות וכבר אז הועלו טענות קשות מאוד על האופן בו מטופלים הקטינים בפנימיות, ולגבי אנשי צוות ללא הכשרה מתאימה. מנכ"ל משרד הרווחה הודה בישיבה זו כי בארבע השנים האחרונות במקום לטפל טיפול כירורגי, "נתנו אופטלגין בלבד". התוצאה: מה שהיה הוא שהווה, ואין חדש תחת שמי הכנסת.
בדיון בוועדת החינוך ב 7.7.15 נטען כי אין אכיפה מספקת של משרד החקלאות בבתי המטבחיים כפי שהתגלה בתחקיר של ערוץ 10. אבל דיון דומה כבר נערך בנובמבר 2013, גם הוא בתגובה לתחקיר ערוץ 10 במפעל של זוגלובק, וגם אז כמו היום דובר על ניגוד האינטרסים שקיים בין פיקוח ואכיפת התקנות לבין פרנסת התעשייה החקלאית. אין חדש…
משקיפנו יהונתן רובנס מדווח מוועדת הפנים ואיכות הסביבה על הדיון בנושא זיהום האוויר באזור מפרץ חיפה. "התאריך הוא הראשון ביולי שנת 2015, אבל נדמה שהדיון הזה יכול היה להתקיים בכל מועד אחר בשנים האחרונות. ואולי אכן התקיים". ואכן הצדק אתו. כבר דיווחנו בשנה שעברה על בעיות הזיהום במפרץ חיפה, ב- 4.7.14 וב- 31.8.14. ואם מסקרן אתכם לדעת למה הקרון הזה כל-כך תקוע כדאי לקרוא גם בין השורות של הדיווחים הללו של משקיפינו.
אולי בנושא הדיור קרה משהו? חלילה. משקיפנו מיכאל שיזף מדווח מוועדת החינוך: שיעור מעונות הסטודנטים בישראל נמוך יחסית לעולם – אך תכנית בנייה ממשלתית מתעכבת שנים. אז יש תכנית אבל שוב הקרון הארור הזה תקוע. והתקיעות הזו משפיעה לא רק על מחסור במעונות לסטודנטים אלא על שוק הדירות להשכרה כולו. ואם בתחום הדיור עסקינן – ועדת השרים לענייני חקיקה הצליחה לעכב ולדחות שתי הצעות חוק בתחום הדיור הציבורי רק במהלך השבוע החולף. כדאי לזכור שוועדת השרים לענייני חקיקה הינה מנגנון מעכב חוקים מאוד יעיל, וכנראה שיש לה תרומה לא מבוטלת לקטר החוקים שתקוע ולא זז ממקומו.
בשלב זה בוודאי לא תופתעו שגם בוועדה לביקורת המדינה לא דווח על פריצת דרך בתחום מיצוי הזכויות בביטוח לאומי. להיפך: דו"ח המבקר מ- 2014 מצביע על כמיליארד שקל שלא הגיעו לאזרחים זכאים ומפרט את החסמים המביאים לאי מיצוי זכויות. המבקר מציין כי כבר משנת 2008 החל מינהל המחקר והתכנון בבט"ל לבצע מחקרים על היקף התופעה של אי-מיצוי הזכויות, אך תוצאות – אין. וכך, נעשות הרבה פעולות, נכתבים הרבה דו"חות ונערכים מחקרים רבים, מתקיימות ישיבות בוועדת מבקר המדינה בכנסת ומי יודע היכן עוד – אך מה שהיה הוא שהווה וכנראה גם הוא שיהיה בעתיד הנראה לעין.
עוד דוגמה של קטר תקוע (וגם די שקוע ואולי גם סטלן ישנוני) – מצאנו בוועדת העבודה הרווחה והבריאות שעסקה בנושא אסדרת הקנאביס הרפואי בישראל. גם שם היו החלטות, עוד מזמנה של שרת הבריאות היוצאת יעל גרמן, אך הם לא יוצאות לפועל. והסיבה? סיבות רבות: החלטה תמוהה שהתקבלה במשרד הבריאות ללא שקיפות למנות את חברת שראל להיות החברה היחידה שתפעל בענף ותסדיר אותו ונתנה לה לצורך זה פטור ממכרז; מגדלי הקנאביס אשר הגישו עתירה לבג"ץ נגד המדינה על החלטתה; בג"ץ שהורה למדינה לשקול אם יש מקום לחוקק חוק בכנסת להסדרת הנושא, ולא בהחלטת ממשלה כפי שזה נעשה וגם קורטוב לא מבוטל של שמרנות של הממסד בכלל והממסד הרפואי בפרט, מלווה בחשדנות ובחששות מפני "זליגה" של הסם לשוק הסטלנים. האם למישהו שם בכלל איכפת מהנוסעים – אותם חולים שסובלים וממתינים שסוף סוף יוסדר הענף ויימצא מזור לכאביהם ולסבלם?
אבל ציפתה לנו גם הפתעה קטנה בוועדת הכלכלה שדנה ב- 30.6.15 בפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב. סוף סוף הפרויקט יצא לדרך אחרי תלאות ועיכובים ובזבוז משאבים כפי שדווח בעבר על-ידי חובב ינאי שהשקיף בוועדת הכספים באפריל 2014, וקודם לכן על-ידי סמדר שמואל שהשקיפה בוועדה לביקורת המדינה. אולי בכל זאת יש תקווה כי קטר החוקים שלנו מסוגל לנוע?