תקציר: ביום שני (20/07/15) דנה ועדת הכלכלה בהצעה לדיון מהיר של הח"כים מיקי לוי ואראל מרגלית בנושא התייקרות הבשר האחרונה בשל המחלוקת בין היבואנים לבין הרבנות. לקראת חגי תשרי צפוי מחסור חמור בבשר בקר קפוא והיבואנים, כמובן, מיהרו להעלות את המחירים באופן דרסטי (הם הרי למדו בקורס מבוא לכלכלה על נקודת האיזון בין הביקוש להיצע). סיבת המחסור הינה מאבק בין היבואנים לרבנות הראשית על הסדרי השחיטה בארגנטינה, מאבק שבגללו לא היתה שחיטה במועד. מטרת הדיון הייתה לברר לעומק כיצד נוצר המחסור ומה ניתן לעשות על מנת למנוע את עליית המחירים.
פרולוג – הרקע
היבואנים תארו את ההחמרה המתמשכת של דרישות הרבנות. בעבר הרחוק מאוד התאפשרה שחיטה בהשגחת הרבנות המקומית. בהמשך דרשה הרבנות לשלוח שוחטים ומשגיחים מישראל. במשך השנים גדל הצוות מחמישה ל-15 איש. לפני שנה החליטה הרבנות להקשיח את התנאים להשגחה על בשר – בין השאר דרשה ששלושת הבכירים בכל צוות יבחרו על ידי הרבנות למרות שהם מועסקים על ידי היבואנים. התוצאה הייתה שנבחרו אנשים שאינם מכירים את התנאים הספציפיים בכל מפעל, מה שגרם להפסקת הפעילות.
מאידך, נציגי הרבנות טענו שבמצב הקיים הצוות כולו מועסק על ידי היבואנים ואנשים עובדים אצל אותו מעסיק שנים רבות. במצב הזה קיים ניגוד עניינים בין דרישות הכשרות לבין האינטרס של היבואן שלא תהיינה הרבה פסילות. לאחרונה הוכנסה מערכת ממוחשבת לבקרה על כמות הפסילות והסתבר כי הצוותים הקבועים של היבואנים היו מוציאים אחוזי טרפות נמוכים מאוד בהשוואה למקובל בשחיטה בדרך כלל. לכן עלתה הדרישה ששלושת הבכירים בכל צוות יוחלפו מדי שנה ויקבעו על ידי הרבנות.
מערכה ראשונה – השמצות הדדיות
היבואנים טענו שהרבנות אשמה במחסור. היא כל הזמן הולכת ומחמירה את הדרישות, מה שכמובן הולך ומייקר את הבשר. והדרישה החדשה היא בכלל בלתי אפשרית מכיוון שכך נבחרו אנשים שאינם מכירים את התנאים הספציפיים בכל מפעל, וכך אי אפשר היה לשחוט. מאידך נציגי הרבנות טענו שהיבואנים הפסיקו את השחיטה כדי ללחוץ על הרבנות, בתקווה שהחשש למחסור יביא את הרבנות לוותר על דרישותיה. מישהו אף השתמש באמירה "שביתה איטלקית".
מערכה שניה – מתפשרים וביחד תוקפים את המשפטנים
בהמשך הסתבר שהיבואנים והרבנות להסכמות שהיו מאפשרות לשלוח את השוחטים בזמן. ביחד הם תקפו את משרד המשפטים שלא הסכים לפשרה ולכן הוא אשם במחסור. הסתבר שהיבואנים הגישו עתירה לבג"ץ נגד הרבנות, ומשרד המשפטים – המייצג את הרבנות בבג"ץ – לא הסכים ל ה פשרה.
מאידך, נציג משרד המשפטים הסביר שהפשרה אינה מקובלת עליהם היות שבמסגרתה ניגוד העניינים בין היבואן לצוות השוחטים שלו עדיין קיים. לכן היא סותרת הטענות שבגינן הרבנות הצדיקה מלכתחילה את הקריטריונים החדשים.
מערכה שלישית – דאוס אקס מכינה
התברר כי מדינת ישראל מחזיקה מלאי חרום של בשר קפוא. יתכן ששחרור המלאי ימנע את החוסר ואת עליית המחירים.
אפילוג
בסיכום הדיון דרש היו"ר מהגורמים המוסמכים לבחון את האפשרות לשימוש במלאי החירום, וכן לבדוק את המלאי במחסני היבואנים. היו"ר גם הודיע כי ייפגש עם שר הכלכלה ויבחן אתו את הדרכים למניעת התייקרות הבשר, כולל שימוש במלאי החירום.
למעקב: מה יקרה למחירי הבשר, האם באמת קיים מלאי חירום והאם ישוחרר.
מוזמנים: עודד פלוד – מנכ"ל המשרד לשירותי דת וגם מנכ"ל בפועל של הרבנות הראשית; אליהו הבלין – היועץ ההלכתי לרב הראשי, עו"ד עמיחי פילברג – ממחלקת שחיטת חו"ל ברבנות הראשית, אוגי פז – משרד המשפטים, איציק בן דור – סמנכ"ל סחר חוץ במשרד החקלאות, העתונאי צבי לביא, יבואני בשר: אופיר ווגלטר – מנהל חברת אורכאד פודס, קובי גולדשמידט, זוהר כהן, צחי ליפקה – מחברת "טיב טעם".