כיל ממשיכה לעכב, הציבור ממשיך להפסיד

כיל ממשיכה לעכב, הציבור ממשיך להפסיד

ועדה: ועדת הכספים; נוכחים: דוד ביטן, באסל גטאס, משה גפני, מיקי זוהר, תמר זנדברג, אחמד טיבי, יוסי יונה, שלי יחימוביץ`, מיקי לוי, בצלאל סמוטריץ, רחל עזריה, מיקי רוזנטל

ביום ראשון, ה-18.10 התקיים דיון נוסף בנוגע למיסוי משאבי טבע. זה היה לכאורה דיון כללי, בפועל מדובר על כי"ל ששלחה נציגים רבים אסרטיבים מאוד שהתנגדו וניסו לתקן כל סעיף שהקריאו ודנו בו. היו"ר אף אמר כי הוא מניח שכי"ל תעתור לבג"ץ ותערער על החוק למיסוי רווחים ממשאבי טבע לאחר שיעבור בכנסת.

מדובר בדיון מקצועי בנושא מיסוי המתנהל בין נציגי הממשלה מרשות המיסים, ממשרדים אחרים ומזכירות הוועדה. אחרי דיון ארוך, לא מסכימים על כלום ומחליטים לאפשר לאנשי המקצוע לדבר עוד פעם עם נציגי כי"ל לקראת המשך הדיון ביום ד'. גם אז סביר להניח ששוב לא יהיו הסכמות ובסופו של דבר יצביעו חברי הוועדה על סעיפי חוק שאינם מקובלים על כי"ל.

בעקבות ייעוץ מקצועי שקיבלנו במשמר האזרחי שאלתי את אחת מנציגות רשות המיסים שהשתתפה בדיון "מדוע הצעת החוק מציעה להפחית את התשואה על ההשקעות ולא את התשואה על ההון? על פי דיווחי כי"ל ההגנה על ההשקעות  ולא על ההון תהיה שווה לכי"ל בין 260-420 מליון שח בשנה, תלוי בגובה רווחי הייתר."

התשובה: "הממשלה רוצה לעודד השקעות בנגב ובים המלח", אולי לא מדובר רק ברצון לגבות כמה שיותר מס ולפגוע בקיומה של כי"ל? היתכן כי בניגוד להצהרות מנהלי כי"ל וראש וועד העובדים הולכת הממשלה לקראת החברה והעובדים?

ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), שהפגין ידע רב, אמר בתחילת הדיון כי משנת 2000 הרוויחה כי"ל עשרות מיליארדי שקלים ושילמה בסך הכל עשרים אחוזי מס על תמלוגים ומס חברות והיא תאלץ להתחיל לשלם בעקבות החוק.

שתי הנקודות העקרוניות  שעליהן התנהל עיקר הוויכוח היא שיטת חישוב הפחת על הרכוש הקבוע. שליש מהנכסים הפעילים כבר הפחתו לחלוטין. כפי שאמר נציב מס הכנסה כי"ל מבקשת לקבוע עבורה כללי משחק חדשים ולאפשר לה לשנות את החלטתה בעבר לקבוע את ערך הנכסים לפי השווי בספרים. זה לא מקובל על נציגי הממשלה.

הנקודה השניה היא ההצעה למסות כל משאב טבע בנפרד. נציגי רשות המיסים והממשלה עומדים על כך שתהיה הפרדה בין החברות בכי"ל. יישום שתי נקודות אלו בחוק יעלו יגדיל את הכנסות המדינה באופן משמעותי!

ח"כ נוסף שהפגין ידע רב הוא באסל גטאס (הרשימה המשותפת) שביקש מנציגי הממשלה להיות יצירתיים ובמקום חוק כל כך מסובך לקבוע כי המס יהיה אחוז מהמחזור הכספי. יו"ר הוועדה שהביע את הערכתו לידע המקצועי של המציע ביקש מנציגי רשות המיסים לבדוק את ההצעה ולערוך עליה ניתוחי רגישות.

נקודה נוספת שהועלתה בדיון על ידי חברי הכנסת היא מה המחיר שצריכה לשלם כי"ל על הפגיעה בים המלח ובאזור. נזקים לערכי טבע שחייבים לשקם.

אין ספק שעוד יהיו דיונים רבים על כך.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs