ביום ג' ה-3/11/15 נערך בוועדת הכלכלה דיון על הסדרת מעמדה החוקי של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים. את הדיון ניהל ח"כ רועי פולקמן שיחד עם ח"כ אראל מרגלית יזם את החוק.
הצעת החוק נועדה לסייע לפעילותם של בתי עסק קטנים ובינוניים על ידי הסרת חסמים שמעכבים את התפתחותם, זאת באמצעות הסדרת מעמדה החוקי של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת. הסוכנות אמורה לייצג את האינטרסים של עסקים קטנים ובינוניים בפני כל גורם – ציבורי, ממשלתי ופרטי, לתאם בין כל משרדי הממשלה והרשויות, ולרכז את הסיוע המוצע לעסקים קטנים ובינוניים. הסוכנות הוקמה כבר בדצמבר 2009 אך בפועל השפעתה שולית.
חשוב לציין כי החוק מגדיר לראשונה עסק קטן או בינוני. עסקים שנכללים בהגדרה הם כאלה שמעסיקים עד 100 עובדים או מנהלים מחזור עסקאות שנתי של עד 100 מליון ש"ח. שר הכלכלה יוכל לשנות את ההגדרה או להחריג ממנה עסקים בהתייעצות עם האוצר.
הצעת חוק העסקים הקטנים והבינוניים
98.5% מהעסקים בישראל – עסקים קטנים
החוק הקיים מכשיל את בעלי העסקים ומקשה עליהם מאחר שהוא מציב בפניהם תנאים בלתי אפשריים לקבלת מימון ואשראי, ערמות של בירוקרטיה מוסדית, ובנוסף אף אינו מספק רשת ביטחון סוציאלית במקרה של כישלון ופשיטת רגל.
במשך רוב הדיון הודו הדוברים לפולקמן על העיסוק המבורך בנושא החשוב. נראה שיוזמי החוק מונעים מאכפתיות ורצון לקדם את הנושא, אך הם נוטים לשכוח את בעלי העסקים הזעירים – החנויות הקטנות. לטענת ח"כ מרגלית "המשק כולו מוטה לטובת חברות הענק" אולם החוק שהוא עצמו יזם יגרום למתן אשראי ומימון לעסקים שבכל מקרה מקבלים אותו – כאלה שמגלגלים מיליוני שקלים בשנה.
בחמש השנים האחרונות עלו הצעות חוק רבות בנוגע לעסקים קטנים ובינוניים וכולן נפלו בקריאה טרומית. ח"כ יעקב פרי העלה בעיה נוספת בחוק באומרו: "שוב עולה חוק ארגוני, איפה הפרקטיקה?" – החוק נותן לסוכנות רק סמכויות ייעוץ (שקיימות ממילא) כאשר לצורך שינוי המצב נדרשת לסוכנות היכולת להתערב ולהטיל סנקציות. עו"ד רן גזית הוסיף כי כדי שהסוכנות תצליח, על הממשלה להקצות לה יותר תקציבים.
הקצאת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים
ועדת הכלכלה מסרבת להצביע על הצעת החוק לעידוד עסקים קטנים ובינוניים