הציבור ישלם פעמיים: יקנה במחיר מופרז את גולן טלקום, ואז ישלם  הרבה יותר על הסלולר

הציבור ישלם פעמיים: יקנה במחיר מופרז את גולן טלקום, ואז ישלם הרבה יותר על הסלולר

ועדה: ועדת הכלכלה; נוכחים: מיכל בירן, זהבה גלאון, עבד אלחכים חאג` יחיא, מנואל טרכטנברג, איתן כבל, אלי כהן, עליזה לביא, רועי פולקמן, עיסאווי פריג`

 מה יעלה בגורל התחרות בענף הסלולאר? עד שהצרכן הגיע למצב שההוצאות שלו עומדות עד מאה ש"ח בממוצע לחבילת סלולאר האם עכשיו הוא צפוי לשלם יותר. גולן טלקום מכרה  בשיאה חבילות שמחירן היה נמוך בהרבה ממאה ש"ח ובהתאם ירדו המחירים של כל הענף. מישהו זוכר שפעם היינו משלמים על זה סכומים של אלף ש"ח ויותר? כמה זה יעלה לציבור עכשיו, לאור עסקת המכירה של גולן טלקום?

 

מימוש העסקה-העלאה ודאית במחיר לצרכן

ועדת הכלכלה זומנה בתאריך 10/11/15 לדיון דחוף בעניין העסקה המתגבשת לרכישת גולן טלקום ע"י חברת סלקום. מלבד המנכ"ל החדש של משרד התקשורת שלמה פילבר, שאינו רואה כל בעיה בעסקה, כל שאר המשתתפים, ובהם חברי הכנסת שנכחו בדיון, נציגת משרד האוצר ונציגי המועצה הישראלית לצרכנות והתנועה לאיכות השלטון, רואים במימוש העסקה תחילתו של מסלול ודאי לעליית מחירים זוחלת, אך משמעותית, במחירי התקשורת הסלולארית במדינה.

מהלך הישיבה

בפתיחת הישיבה הביע יו"ר הועדה, חבר הכנסת איתן כבל (המחנה הציוני)  כעס רב על כך שמנהלי גולן טלקום וסלקום לא הגיעו לדיון למרות שהוזמנו. כבל המשיך ואמר "גולן לא עמד בשום התחייבות וזה היה ברור שהוא בא לעשות סיבוב". היו"ר הקריא מכתב שקיבל ממיכאל גולן לקראת הדיון בו הוא מודיע כי התחייבויות אחרות מונעות ממנו להגיע. הפסקה הראשונה במכתב בה מתהדר מיכאל גולן בהיותו עולה חדש וציוני, גורמת לפרצי צחוק והערות ציניות מצד מרבית הנוכחים. המשך המכתב כולל הסטת האשמה ל..ציבור הישראלי שלא מוכן שהחברה תפרוש מערך אנטנות חדש, ולמשרד התקשורת שאינו מאשר את הסכם שיתוף הרשתות המוצע עם סלקום. בהמשך המכתב טוען גולן כי המכירה לטלקום היה צעד הכרחי ואין סיבה שתפגע בתחרות בשוק, כפי שברוב מדינות אירופה יש שלוש חברות ויש תחרות.

לסיום דבריו העביר ח"כ כבל את הכדור לידיו של ראש הממשלה, המשמש בין היתר גם כשר התקשורת, באמרו כי חייבים לעשות את הכל כדי לעצור את המכירה לסלקום.

איתן כבל

חבר הכנסת איתן כבל: "החוסכים קונים את גולן דרך סלקום כדי לדפוק את עצמם במחירים".

עמדת משרד התקשורת

כאמור, מנכ״ל משרד התקשורת שלמה פילבר, שקיבל את רשות הדיבור לאחר מכן, לא רואה כל בעיה בעסקה, אך אינו רוצה להביע עמדה החלטית כל עוד ראש הממשלה לא שב לארץ ונתן דעתו על הנושא. מנכ"ל משרד התקשורת טוען כי הבעיה המדאיגה באמת היא לא המחיר אלה ההדרדרות בתשתיות ובטכנולוגיה. משרד התקשורת מחוייב לתחרות ולירידת במחירים, וזה יבוא כתוצאה  מרפורמות ורגולציה ולא בגלל עוד שני מפעילים.

דבריו אלו אינם מפתיעים בהתחשב בדברים שאמר כאשר נכנס לא מזמן לתפקידו: "חברות הסלולר מוכרות קו סלולר ב־35 שקל לחודש. המחיר הזה אינו כלכלי. מחירי ה־ OECD הם סביב ה-86 שקל ואנחנו צריכים לכוון לשם". ובציטוט נוסף, "איני רואה בעיה עם זה שסלקום, פרטנר או בזק יקנו את גולן טלקום אם הן רוצות. השוק ימשיך להיות תחרותי גם עם ארבעה שחקנים מרכזיים ובצדם שחקני נישה עם מחירים רציונאליים, שיאפשרו רווחיות סבירה והשקעה בתשתית"

יש אופוזיציה

חברת הכנסת זהבה גלאון מבקשת לא לאשר את המיזוג, בהצביעה על האבסורד בכך שבגלל הפירמידה מרובת השכבות במבנה הבעלות של סלקום, אדוארדו אדלשטיין, בעל השליטה בחברה, מחזיק בעצם בכשישה אחוזים מסלקום. כל השאר מוחזק ע"י הציבור. הציבור, משלם על הרכישה. התוצאה תהיה העלאת מחירים שכולנו נסבול ממנה. "מדברים על מיזוג אך סלקום קונים בשביל חיסול התחרות" הוסיפה ואמרה.

חבר הכנסת מנואל טרכטנברג, מציג כדרכו טיעונים סדורים כנגד העסקה. קנית גולן ע"י סלקום היא תופעת לוואי לעניין הגז כי אין לנו ממונה על ההגבלים וכשיהיה, הוא יוחלש מאוד בגלל עניין הגז. גולן היה השחקן שמשנה את הכללים ולכן יצר תחרות. לא צריך לחכות לשובו של שר התקשורת כי זו החלטה רגולטורית מקצועית ולא החלטה פוליטית. הסמכות ניתנה לרגולטורים והם הוחלפו ולכן בעצם הפוליטיקאים יחליטו. לטענתו, המחירים לא יעלו בבת אחת אלה עליה משמעותית זוחלת לאורך זמן – ככה פועלים אוליגופולים. לסיום מבקש טרכטנברג לא לעשות דמוניזציה למיכאל גולן, הוא איש עסקים וברור שירצה לממש רווחים כאשר הדבר אפשרי. הבעיה היא הרגולציה והיא נובעת מהכך שהדרג הפוליטי לא נותן להם לפעול על פי החוק לטובת הציבור.

מנואל טרכטנברג

מה אומר משרד האוצר על העסקה?

משרד האוצר בראשות משה כחלון, האיש שהכניס את התחרות לשוק כשר התקשורת, מתנגד כצפוי לעסקה. כפי שהסבירה נציגת האוצר, המשרד מתנגד לכל מיזוג וחושבים שזה יפגע בתחרות באופן מהותי והאזרחים יראו עליית מחירים. יש אלטרנטיבה כמו הסכם שיתוף רשתות. בצדק ההסכם לא אושר, אבל אפשר לעשות הסכם אמיתי. חלופה שניה שיהיה שחקן חדש שיקנה את גולן.

לשאלת היו"ר כבל "מה האוצר מתכונן לעשות?" השיבה כי המשרד לא יאפשר להעביר את התדר שגולן קיבל כחלק מהרשיון. עסקה כזו היא פגיעה בתנאי המכרז ולכן הנושא יבדק ויופעל כל הכח החוקי של משרד האוצר.

רמי לוי והסלולאר

רמי לוי, הבעלים של רמי  לוי תקשורת הוא המפעיל היחידי שנכח בדיון. רמי לוי הוא ופעיל וירטואלי, ולטענתו גולן גם הוא בעצם מפעיל וירטואלי במסווה של מפעיל אמיתי. רמי לוי מבקש שהרגולטור ישמור על המפעילים הווירטואליים האמיתיים. לשאלת היו"ר האם קניית גולן תגרום לעליית מחירים השיב: הוא חייב 650 מליון שקל וגם אם לא ימכור הוא צריך להעלות את המחירים.

חברי הכנסת מתנגדים לעסקה

כל חברי הכנסת שדיברו בהמשך, מהאופוזיציה כמו גם מהקואליציה, תקפו את ההסכם המוצע בתקיפות .

עליזה לביא: "מפסיקים להיות פרייארים זו הסיסמא של גולן. זו חברה צינית שניצלה את עצימת העין הרגולטורית. אין שר תקשורת, אין ממונה על ההגבלים, "מרכיבים אותו עכשיו במפעל". ראש הממשלה לא מעודד תחרות בעניין בזק ויבחר ממונה על פי הדרך שלו, התפקיד של הועדה לעצור את המכירה".

0128__w475h390q80

עליזה לביא: "זו חברה צינית שניצלה את עצימת העין הרגולטורית."

עיסאווי פריג': "גולן הוא שובב ומגיע לו עונש, אבל זה לא הסיפור. אדלשטיין ואילוביץ (הבעלים של בזק) הם הסיפור עם פירמידות ענקיות. הדאגה היא מה קורה בחוק ההסדרים וכל הרפורמות הכלולות בו. מוכרים לנו סיסמאות של רפורמות, אבל התחרות היא מחולל הפלא של הורדת המחירים, ולאור השיעור של גולן טלקום צריך לבחון כל רפורמה שמוכרים לנו".

רועי פולקמן: "זה שובל של הפירמידות. מי קונה? לדיסקונט השקעות חוב של 5 מיליארד שקלים. כל הכסף מהעסקה ילך להחזר חובות של פירמידות ולא לתשתיות".

מיכל בירן: "הכתובת הייתה על הקיר, גולן עשה ספין, הוא לא באמת התכוון להקים תשתית והוא באמת עשה סיבוב. מקווה שהחברות לא יעשו צעדים לפגוע בעובדים".

אלי כהן: "איך אפשר להסביר את הקניה של גולן, שהיא חברה עם רווח שנתי קטן ביותר, בסכום עתק של מיליארד ומאתיים מליון שקל. ההסבר הוא פשוט, עליה של עשרה שקלים בחודש למנוי מעלה את הרווח לחברות הסלולאר במיליארד שקלים. המטרה היא לא רכישה לגיטימית אלה העלאת מחירים".

איתן כבל: "הציבור לא הולך לשלם על החזירות הזאת".

סוף דבר (בנתיים)

לסיכום, נציג הרשות להגבלים עסקיים ניסה להרגיע את המשתתפים באמרו: "יש ממונה ויש רשות והעסקה תבדק". לא בטוח שמישהו באמת נרגע.

הדיון, שהיה ברובו ענייני ומסודר, העיבו חילופי דברים בוטים בין חברת הכנסת מיכל בירן ורמי לוי. חברת הכנסת בירן, ללא שום קשר לנושא הדיון, התייחסה לתנאי העבודה הגרועים לכאורה של העובדים בחברות שבשליטת רמי לוי. רמי לוי, כמקובל בארצנו, לא נשאר חייב ופתח בסדרה של צעקות, כשמה שניתן היה לשמוע זה בעיקר "את שקרנית". התפרצויות כאלו חוזרות על עצמן לעיתים תכופות וכמובן שאינן מוסיפות כבוד לכנסת. נשיאות הכנסת חייבת לתת את הדעת בדחיפות כיצד עוצרים את הדבר. אני ממליץ על סנקציות חמורות כלפי המעורבים.

 

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs