אודיסאה של פגיעה בנשים גרושות כדי "להגן" על קופות הפנסיה

אודיסאה של פגיעה בנשים גרושות כדי "להגן" על קופות הפנסיה

ועדה: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; נוכחים: אלי אלאלוף, זהבה גלאון, סופה לנדבר, מרב מיכאלי, טלי פלוסקוב

ב-28/12 נערכה סופסוף ישיבה בנוגע לחלוקת חסכון פנסיוני בין בני זוג גרושים. הדיון היה דיון טכני ועסק בשאלה האם להעלות את החוק לקריאה ראשונה (דעת כל המשתתפים,למעט האוצר) או לחכות עד לקבלת הצעת החוק הממשלתית (עמדת האוצר).

היו"ר סיכם כי הוועדה תקדם את העברת החוק, ולא תחכה להצעת הממשלה-זאת לאור העיכוב המתמשך, ואי עמידת האוצר בלוחות הזמנים להם התחייב.

בנוסף דנה הוועדה במתן תוקף רטרואקטיבי לחוק למשך 3 שנים-כך שנשים שהתגרשו בתקופה זו יוכלו לתבוע את זכויותיהן, זאת מול הצעת האוצר לתוקף של שנה אחת. הוועדה סיכמה כי תמליץ על מתן תוקף רטרואקטיבי לתקופה של שנתיים.

מאחורי הדיון היבש והטכני מסתתרת סאגה של פגיעה בזכויות אוכלוסיה מוחלשת (גרושות/גרושים) וברית בלתי קדושה בין משרד האוצר וקרנות הפנסיה שמטרתה לדאוג לרווחי קרנות הפנסיה על חשבון החלש.

כשאשה מתגרשת היא מאבדת את זכויותיה כשארה, כלומר-אם עד מות גרושה היא קיבלה את חלקה בהון שצבר, כולל פנסיה, הרי שאם פטירתו היא אינה זכאית לחלקה היחסי בקצבת השארים מהפנסיה שצבר גרושה (אלמנה זכאית להמשך תשלום פנסיה בהיקף 60% מתשלום הפנסיה). מצב זה משפר את רווחי חברות הביטוח מכיוון שחלק גדול מהגרושים אינם מתחתנים מחדש.

הנושא הועלה ע"י "גרנית" ו"נעמת" לפני חמש עשרה שנים (כן,קראתם נכון) ונתקל מאז בסחבת חוזרת ונשנית. סמחבת שכל מטרתה להתיש את הארגונים או לחילופין לדחות ככל האפשר את תחילת יישום החוק. בלט בהתנגדותו לחוק ובתקיעת מקלות בגלגלים בכל צומת אפשרית משרד האוצר, תוך שהוא מגלה התעלמות מוחלטת לסבל הנשים.

ביולי 2014 חוקק חוק הקובע שלנשים יש חלק יחסי בפנסיה. יישום החוק היה צריך להתחיל בפברואר 2015 אלא שמשרד האוצר לא דאג להתקין  תקנות שיקבעו כיצד ליישם את החוק (מפתיע!!) וכך נתקלו הנשים שפנו לצה"ל, משרדי ממשלה,קרנות פנסיה ואפילו לבתי המשפט במבוכה, סחבת ותשובות לא ברורות ולא יכלו לממש את זכותן.

ביולי 2015  סוכם בדיון בוועדת הרווחה עם הגופים הרלוונטיים ובראשם האוצר שהתקנות ייכתבו עד אוקטובר. חודש אוקטובר חלף עבר לו וכעת מבטיח נציג האוצר כי ישתדל שהתקנות יותקנו עד מרץ 2016-ועל סמך הבטחה זו מנסה לעצור את תהליך החקיקה שמטרתו לתקן חוק מסובך ובלתי ישים.

ממש מצער למצוא כזאת אטימות ואדישות ביחס לאוכלוסיה המתמודדת עם קשיים רבים ואינה נהנית מקשרי הון-שלטון כמו קרנות הפנסיה. קרן אור באפילה הינם חברי הכנסת שדחפו ודוחפים את החוק, למרות ניסינות ההתשה: ח"כ אלי אלאלוף,זהבה גלאון, מירב מיכאלי , יצחק הרצוג,יעקב מרגי וחיים אורון (לשעבר).

נכחו בנוסף נציגי : עמותת "גרנות"(ארגון למען נשים גרושות ופרודות), נעמת ,לשכת עורכי הדין ומשרד האוצר.

 

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs