חידת הפגיעה בבדואים: התעללות ביוקרטית או חלמאות ?
נכתב ע"י: יקי מואב
5 בינואר 2016
תגיות: בדואים, קיום בכבוד
ועדה: ועדת הפנים והגנת הסביבה; נוכחים: בני בגין, מסעוד גנאים, אחמד טיבי, אורי מקלב, בצלאל סמוטריץ, עאידה תומא סלימאן
ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה בתחילת דצמבר בשלילת תעודות זהות ורישיון לישיבת קבע בקרב האזרחים הבדואים בנגב.נושא חשוב שנעלם מעינו של הציבור ועלה רק בעקבות הצעה לדיון מהיר של חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן.
שלילת אזרחות
הנושא שנידון, ע"פ בקשתה של ח"כ תומא-סלימאן הינו שלילת אזרחות מבדואים בנגב, נושא כה ביזארי עד שאין לשומע ברירה אלא לתהות האם זו מדיניות מכוונת שבאה להזכיר לבדואים שהשלטון יכול לעולל רע? חלמאות ביוקרטית? סתם התעללות? ע"פ ההסבר שנתנה לוועדה מנהלת לשכת משרד הפנים בבאר שבע הבעייה נוצרה עקב טעות של המדינה ברישום אזרחים לפני התאריך הקובע, 14 יולי 1952-שבו מי שהתפקד עד אז נרשם כאזרח .
בעקבות "טעות" זו,שמהותה לא פורטה מקיים משרד הפנים נוהל על פיו כל פעם שמגיע אזרח בדואי למשרד הפנים כדי לקבל שרות (עדכון רישום, הוצאת דרכון ועוד) נבדקת אזרחותו לא רק ברישומי המחשב אלא מבוצעת בדיקה ידנית בתיקי הוריו וסביו-ואם מתגלה כי מי מהם קיבל אזרחות בטעות הרי שאזרחותו ואזרחות צאצאיו מתבטלת-גם אם שרתו בצה"ל, הצביעו בבחירות וקיבלו דרכון. כדי לקבל אזרחות עליו\עליה להגיש בקשה והמשרד מטפל בה בנוהל מזורז.
פעם אזרח פעם תושב
נוהל זה מוביל למצבים אבסורדיים בו אזרח ישראלי ששירת בצה"ל והצביע בבחירות מוצא עצמו לפתע במעמד תושב בעוד הוריו וחלק ממשפחתו כן מקבלים אזרחות. האבסורד שבמצב זה מתחדד אל מול נוהלי קבלת האזרחות התקפים במדינת ישראל ולפיהם לא ניתן לשלול אזרחותו של תושב, גם אם הוכח ששיקר בבקשת האזרחות אם חלפו למעלה משלוש שנים מיום קבלת האזרחות-אלא במקרים חריגים ולאחר קבלת אישור בית המשפט.
היועץ המשפטי של ועדת הפנים,אגב, הביע בדיון את דעתו כי נוהל זה אינו חוקי.
הגדרת אזרחים אלו כתושבים משאירה אותם חסרי אזרחות, הם אינם רשאים לקבל דרכון –והם נדרשים\שות ע"י הביטוח הלאומי לשלם דמי לידה עבור אשפוז היולדת.
אין נתון כמה נפגעים יש
אין נתון ברור על מספר הנפגעים אולם מדובר במספרים של מאות. הוועדה ביקשה את התייחסות היעוץ המשפטי של משרד הפנים לפני שתגבש עמדתה ולא נשאר אלא לקוות כי עיוות מחפיר זה יתוקן.
נכחו בנוסף נציגי :האגודה לזכויות האזרח,עמותות "קרן אברהם" ו"אם תרצו",ועדת ההיגוי לערביי הנגב,לשכת עורכי הדין ומשרד הפנים.
בדואים קיום בכבוד 2016-01-05