ספקיות הגז הביתי מריחות מחוסר שקיפות

ספקיות הגז הביתי מריחות מחוסר שקיפות

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה ישיבה מיוחדת ביום שני 4/1 בכדי לדון בנושא:  גזל דמי השימוש הקבועים בגין שירות גז ביתי, ובגובה דמי השימוש הקבועים בגין שירותי גז ביתי.

 

במדינת ישראל התושבים משתמשים בשירותי הגז עבור צריכה ביתית יותר משירות החשמל או כל שירות אחר, שוק הגז הביתי הנאמד בכ- 2.5 מיליארד ש"ח, כאשר ארבע חברות חולשות על 90% מהשוק, שוק של 2.5 מיליארד ₪ ויותר , על פי נתוני הממ"מ מרווח השיווק על בלון גז עומד על כ- 90% מחיר בלון גז בשנת 2013 עמד על כ- 154 ₪, ועלות הגפ"מ בשער בזן עמדה על כ- 40 ₪, ובמסגרת צריכת שירותי הגז, הצרכן משלם עבור הצריכה ועבור דמי שימוש קבועים. הצרכן משלם דמי השימוש הקבועים קרוב ל-40 ₪, כאשר התשלום הכולל עבור צריכת הגז עומד בממוצע על כ- 60 ₪. כלומר, התשלום עבור דמי שימוש קבועים עשוי להגיע ל- 50% מסך התשלום הכולל ואף יותר לפעמים, ובמקרים רבים הצרכן נדרש לשלם מידי חודש עשרות שקלים כדמי שימוש קבועים גם אם לא נעשה שימוש כלל במערכת הגז הביתי, עקב שהות הצרכן בחו"ל או נעדר מביתו תקופה ארוכה מכל סיבה אחרת.

 

קיימת בשוק הגז האפשרות של ניידות על פי חוק בין החברות, אבל אם הצרכן מבקש מחברת הגז לנתק אותו או להקפיא את חשבונו הוא נתקל  בהתנגדות ותירוצים המקשים עליו לקבל את מבוקשו, ואם זכה שיינתקו אותו משירות הגז הם גובים ממינו דמי שירות כהגדרתם לחיוב, כאשר בפועל מדובר בדמי ניתוק שאסור לגבות על פי חוק מכל לקוח מבקש להתנתק מכל חברת גז הוא לקוח שלה, ואחד הדברים שהצרכן מקבל הוא הצעת מחיר נמוכה מאוד מהמחיר שגובים בחברה אחרת אליה הצרכן רוצה לעבור כאשר מבקש להתנתק ולעבור לחברה אחרת, סוג של תחבולה זמנית ובהדרגה אחרי שנשאר מעלים את המחיר ושבים על השירות הכושל כפי שהיה מקודם והצרכן ממשיך לשלם על זה שהוא תמים ומנוצל וגם כבקשת חברת הגז שגוזלת את כספו ולוקחת מעל הנדרש בפועל.

 

היו"ר כבל פתח את הדיון ואמר כי אחת מהצעות החוק הראשונות שהגיש כחבר כנסת צעיר ביקש בה  לטפל בנושא הזה של דמי השימוש, אך היא סורסה לדבריו על ידי המדינה, בדיון נשמעו טענות קשות על גובה דמי השימוש, על כך שלא ניתן לדעת מה המחיר שגובות החברות למ"ק גז וכן על השונות במחיר שמקבלים צרכנים בין חברה לחברה ואפילו צרכנים המשלמים לאותה חברה ומתגוררים באותו בניין, בעקבות זאת הבהיר היו"ר כבל כי "מדובר בכשל חמור שהוועדה תשים לו סוף".  

 

מר רון קיסרי, מהתאחדות התעשיינים בישראל דיבר בשם ארבעת החברות הגדולות (סופרגז, פזגז, אמישראגז ודור גז), וטען בדיון כי "המחיר שגובות חברות הגז הגדולות כולל בתוכו דמי שירות ואחריות בבית הלקוח, ועבור כל קריאה ושירות מקבל הצרכן תוך 24 שעות, דמי בדיקת תקינות שנתית למערכות גז בכל מקום מספקים גז, ודמי החלפת צובר גז כל 15 שנה".

 

מר נחום יהושע הכלכלן הראשי במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, אמר כי יש הצדקה לגבות דמי שימוש קבועים, והוסיף כי זה לא סוד שיש בעיית תחרות בשוק, עם זאת הוא הוסיף כי תתבצע בחינה מחודשת, עוד הוא הזכיר את מנוע השוואת המחירים שהמשרד השיק באוגוסט וציין כי המשרד הפיץ תזכיר חוק לפיו יוקנו לו סמכויות להטיל עיצומים כספיים בדין פגיעה בתחרות, ואמר: "אנחנו הולכים לטפל בכל אחד מהכשלים התחרותיים שזיהינו".

 

היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי לפחות מבחינת הצרכן שוק הגז הוא חולה. הוא הוסיף ואמר: "אני לא מבין איך היועצת המשפטית של הוועדה, או כל צרכן אחר, לא מצליח לדעת כמה הוא משלם על מ"ק גז. צריך להיות איינשטיין בשביל זה? זה נשמע לי מופרך ומביך – זו תחרות דרדלה". כמוכן הוסיף ואמר: "נעשה סדר בסיפור הזה שנקרא דמי שימוש קבועים אחת ולתמיד", ועוד אמר היו"ר כבל: "כי הוועדה תקדם את הצעת החוק ואף תקיים דיון נוסף סביב מחיר הגז", כמוכן הבהיר ואמר: "החברות יצטרכו לתת תשובות, לא סיפורים, למה יש הבדלים לא רק מחברה לחברה אלא אפילו מדייר לדייר, נשים סוף לסיפורי הגפ"ם".

 

במדינת ישראל במיוחד בשנים האחרונות, רבים מאזרחי המדינה מתקשים להתקיים בכבוד. עקב המצב הכלכלי הקשה ויוקר המחיה, במיוחד מבוגרים ונכים שמתקיימים מגמלאות הביטוח לאומי. הצריכה לגז ביתי היא  חיונית.

על כן פניתי בדיון ליו"ר הוועדה ולנציגי חברות הגז וביקשתי להתחיל לעשות  לטובת האזרח ולתת תמורה בעד כל שקל שמקבלים מהצרכן. הדגשתי בפני נציג התאחדות התעשיינים בישראל "שאין כל קיום לכל הדברים שאמר בפני הוועדה שחברות הגז מבצעות ומספקות עבור הצרכנים ולשם כך גובות דמי שירות, אף קבעתי עובדות והצהרתי נכונות לספק מידע כחוק לכל דורש הוכחה לדבריי שלא מקבלים הצרכנים דבר מעשרות הדברים שאמר ושיבח והדגיש שחברות הגז עושות למען הצרכנים". ביקשתי מחברי הכנסת כשליחי העם לחייב את חברות הגז לבצע בדיקות בטיחות ותקינות למערכות הגז בכל בית. לחייב אותם לגבות מחיר הוגן כחוק ולעשות כל דבר נדרש מהם לטובת הצרכן במיוחד אספקת גז לכל אזרח מבקש בכל מקום על ידי נציגי חברות הגז בישראל, ולא על ידי סוכני משנה המספקים בלוני גז ללא בדיקת תקינות וגובים מחירים כפולים לפעמים ולא נותנים קבלות עבור כל סכום לוקחים מהצרכן.  

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs