33% מבני הנוער שעובדים דיווחו כי חשו מושפלים ומנוצלים

33% מבני הנוער שעובדים דיווחו כי חשו מושפלים ומנוצלים

ועדה: ועדה מיוחדת לפניות הציבור; נוכחים: מיכל בירן, אורי מקלב, רויטל סויד, יפעת שאשא ביטון

 הוועדה לזכויות הילד קיימה ב-25/1 דיון בנוגע לתעסוקת בני-נוער. מדבור בדיון ראשון בסדרה של דיונים בנושא האכיפה על תקנות וזכויות עובדים של בני נוער. המצב המדאיג ביותר של הפרת זכויות עובדים הוא כלפי בני נוער מאוכלוסיות מוחלשות, בינהם אף מקרה מוות של נער בדואי משאיפת גזים רעילים במקום בו עבד.

 

 לאורך כל הדיון ניתן היה לראות את כוונותיה הטובות והכנות של יושבת הראש ח"כ שאשא ביטון אך עם זאת תחושת החשש והדאגה אל הנוער המשיכו ללוות את לבי לאור רצונה להעלות מחדש את חוק הורדת גיל העסקת נוער לגיל 13 ,בחופשת הקיץ.

נכחו בדיון נציגי משרד הכלכלה,שפקחיו ממונים על אכיפה זו. נציג משרג החינוך, נציגת השלטון המקומי, נציגת המשטרה ונציגים מתנועת הנוער העובד והלומד, שמהדיון עלה הרושם שהם המפקחים והמטפלים האמיתים בשטח לאור חוסר הפיקוח מצד משרד הכלכלה.  בנוסף הופיעו גם נציגי מוצעת התלמידים הארצית.

הדיון נפתח בדבריה של יושבת הראש, שבצורה די ברורה חשפה שרצונה לקדם מחדש את חוק הורדת גיל העסקה. על אף שנדחה על ידי הכנסת ונמצא בתקופת הקפאה של חצי שנה. היור המשיכה בביקורת על מבקריה החכים של נוחכים בדיון עצמו ורמזה שהתנהלותם נגועה בפופוליזם.אחריה נתן נציג משרד הכלכלה סריקה כללית ולטעמי קצת שיטחית על מצב האכיפה של חוקי העבודה בתחום הנוער. בעת דבריו חשתי שמשרד הכלכלה כנראה ממגבלות תקציב' לא מבצע עבודתו נאמנה. לפי הנציג ישנם רק 200 פקחים הפזורים בארץ  ואחראים על פיקוח ואכיפת חוקי עבודה של כלל ציבור העובדים בשוק הישראלי.

לדבריו בחודשי הקיץ הדגש  של פקחים אלו מופנה להעסקת נוער. בקיץ האחרון נפתחו 162 תיקים כנגד מעסיקים אשר עברו על חוקים אלו. אחריו דיברו נציגי הנוער העובד והלומד שכמו שכבר ציינתי עשו עלי את הרושם שהם אלו הדואגים באמת לזכויותהם של העובדים הצעירים. לפי הנתונים שהם אספו והציגו בפנינו רק 5% מכלל הנוער מודעים לזכויותיהם כעובדים. 42% מהנוער העובד הודה שעקב עבודתו לימודיו נפגעו. 80% מהעובדים הצעירים לא קיבלו את תוספת השכר על שעות נוספות כמתבקש בחוק. 50% דיווחו שבסיום העבודה הם חזרו לביתם בדרך לא דרך ולא כמו שמורה החוק על המעסיק לדאוג שבסיום העבודה יהיה לנער העובד דרך ראויה לשוב לביתו.

עוד הועלו מקרים חמורים, בהם נפגעו בני נוער המגיעים מאוכלוסיות מוחלשות לדוגמא סיפור מותו של הנער העובד הבדואי שמת בעת עבודתו ברפת מנשימת גזים רעילים. לפי נתוניהם כ-220 אלף בני נוער מועסקים כיום בשוק העבודה הישראלי, וישנם עוד 120 אלף בני נוער המחפשים עבודה ולא מוצאים. נתונים אלו מצביעים על רמת הביקוש הגבוה לעבודה בקרב הנוער ומתוכם נוצר הרושם שאלו שמחזיקים במשרה מפחדים לאבד אותה הלא ישנם 120 אלף "מובטלים" שרק מחכים להחליפם.

משם נלקחה רשות הדיבור אל נציג משרד החינוך שהודה שבינו לבין משרד הכלכלה אין שתפ בנושא ולרוב שהוא עוסק בנושא הוא פונה אל האחראים בתנועת הנוער העובד והלומד. או הוסיף שישנם גורמים שלדבריו טוענים שישנה "עבדות מודרנית" בתחום זה ואצל נוער המיעוטים זוהי אף סוג של "אנרכיה". ממנו המשיך נציג מועצת התלמידים שאמר שרבים מהעבדים בקרב הנוער מפחדים להתלונן על ניצול מחשש לפיטריהם או התנכלויות מצד מעסיקיהם.
חשוב לציין שנציגת המשטרה העלתה את הטענה שכאשר הנוער עובד הוא נמנע מוונדליזם ואלימות בעת חופשת הקיץ.

לסיכום אומר שישנם דברים חיובים בהעסקת נוער וחינוך לעבודה מגיל צעיר.  אך מתמונת המצב שעלתה בדיון אנחנו רחוקים מזה. למען הגילוי הנאות אציין שעל אף חששותי נראה שהח"כ שאשא ביטון חדורת מטרה לשיפור מצב האכיפה של החוקים ולשיפור מעמד הפועל הצעיר.

אאחל לה בהצלחה ונקווה שתצליח אך עד שזה לא קורה השטח לא מוכן לחוק הורדת גיל העסקה וחוק זה יכול ליצור מצב בו רבים ימשיכו לעבוד תחת ניצול ויש בחוק זה משהו היכול להמשיך להנציח ואף להעמיק את הפערים החברתים בינינו מהחשש שלימודיהם של בני הנוער יפגעו .

ח"כ שאשא ביטון לאורך כל הדיון ,ח"כ רויטל סויד נכנסה ב 12:10 יצאה ב 12:30 ,ח"כ אורי מקלב נכנס ב 12:30 יצא 12:50 וח"כ מיכל בירן נכנסה 13:05 ויצאה ב 13:20.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs