הדיון התנהל ב-20 באוקטובר 2015 ועסק בהחלת סמכויות מבקר המדינה על הקרן הקיימת לישראל.
ברקע – זלזול הח"כים בוועדה לביקורת המדינה
הדיון התקיים מיד אחרי דיון על מסקנות המבקר על האגף לסיוע משפטי, אשר היה דיון משקף של הוועדה ללא נוכחות חברי כנסת. בסיקור הדיון הקודם ציטטנו חברה אחרת במשמר החברתי, ענת אייל, אשר לאחר דיון מ-29 ביוני 2014, כתבה: "לצערי אני חוששת שהוועדה לביקורת המדינה כלל לא מעניינת את הח"כים. שתי סיבות אפשריות לכך הן: 1. הוועדה לא דנה בהצעות חוק 2. ישנה הרגשה שהוועדה ממילא לא חשובה ועל כן הח"כים לא מרגישים צורך להגיע. תפקיד ועדה זו לדון ביישום של החלטות ודוחות מבקר המדינה ולברר מה הם הקשיים העומדים בדרך ליישומם. התייחסות הח"כים, לדעתי, היא תעודת עניות לכנסת, לאופוזיציה ולקואליציה."
ובדיון הזה – מהפך בגישה!
יו"ר הוועדה זימנה דיון דחוף בהתראה קצרה בגלל חשיבות הנושא ובגלל טיוטת דוח שהוציא המבקר ועדיין לא פורסם מכיוון שבימים אלו (אוקטובר 2015, כאמור) נשלח לקק"ל. לדברי המבקר, הדוח עתיד להתפרסם רק בעוד ארבעה חודשים. (סוף פברואר 2016)
התנהל דיון סוער וצעקני בנוכחות חברי הוועדה ומחליפים. במהלך הדיון עלתה אצלי תובנה חשובה – מרבית חברי הוועדה לא סומכים על מבקר המדינה, כמו גם על דברי היועץ המשפטי של הוועדה. הם גם לא סומכים על מנכ"ל קק"ל שנכח בדיון ואמר שימליץ לדירקטוריון קק"ל להסכים לביקורת מבקר המדינה. לא פחות מכך, חברי הוועדה גם לא ממש מכירים את ההיסטוריה של קק"ל ובטוחים כי רק יהודים תרמו לקק"ל, תוך התעלמות מכך שקק"ל קיבלה אחרי הקמת המדינה אדמות של ערבים נפקדים.
חברי הקואליציה התלוננו על ההתראה הקצרה לדיון וביקשו לדחותו במספר חודשים מהנימוקים שלהלן:
- הם בעד הכפפת קק"ל למבקר רק אם יתברר שלא ייגרם בכך נזק כלכלי לארגון, ובתנאי שהארגון יוכל להמשיך לא להיות כפוף לדין הישראלי הדורש שוויון; בעניין זה הם מבקשים לקבל חוות דעת מנומקת בכתב מהיועץ המשפטי של הוועדה לפני דיון בוועדה.
- הם בעד מתן אפשרות ליו"ר החדש להביע את דעתו בנושא.
ח"כ נחמן שי אמר שהביקורת חיונית מכיוון שבקופת קק"ל 4-5 מיליארד ₪. ח"כ סמוטריץ' טען לעומתו כי חברי האופוזיציה רוצים לסרס את קק"ל וכלל לא מעוניינים בשקיפות. הוא חיפש טיעונים משפטיים וגרס כי יהיה זה נזק לקק"ל כמפעל ציוני אם היא תיכנס תחת הדין המנהלי של מדינת ישראל, מה שלטענתו יקרה אם תהפוך לגוף מבוקר. ח"כ דב חנין אמר כי המתנגדים מזיקים לקק"ל והביקורת רק תעזור לארגון.
גם מנכ"ל קק"ל, מאיר שפיגלר, תמך בהחלת הביקורת על קק"ל ואמר כי הוא בעד ביקורת של מבקר המדינה, בעיקר אם ביקורת זו תבוא במקום חמשת הגופים המבקרים את הארגון כיום. הוא גם הוסיף כי כל הדו"חות הכספיים של קק"ל מופיעים באתר הארגון.
4.NFL Sale – Buy cheap NFL jerseys online at our website.
ח"כ חזן אמר כי תפקיד חברי הוועדה לא להמר על עתיד קרקעות העם היהודי, וכי יש חשש שהקרקעות יעברו לידי "זרים".
היחידים שהצביעו בעד הכפפת קק"ל לביקורת המדינה היו אנשי האופוזיציה נחמן שי (במקום דני עטר), דב חנין (במקום אוסאמה סעדי) וקארין אלהרר. הקואליציה (שלה היה רוב בוועדה) דאגה שיהיו מספיק מתנגדים: עודד פורר, אורן חזן, אברהם נגוסה, דוד ביטן, בצלאל סמוטריץ', שולי מועלם-רפאלי (במקום ינון מגל), מירב בן-ארי.