על רקע תופעות של הברחת בשר, דגים וביצים ממקורות לא חוקיים, ולקראת הצריכה המוגברת של מוצרי המזון האלה בתקופת הפסח, ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה שני דיונים מיוחדים ביום שלישי (5 באפריל 2016) כדי להגדיל את מכסות ייצור הביצים והחלב.
בישראל צורכים מוצרי בשר, חלב וביצים יותר מכל מוצר מזון אחר, וקיימת בעיה רצינית בנושא שיווק המוצרים הללו במיוחד בימי החגים. לקראת כל חג, סוחרי בשר, דגים, חלב וביצים מתחילים בתחרויות שמיטיבות עמם יותר מאשר עם הצרכנים, והאינטרס הכספי מתחיל לעשות את שלו. לעתים המצב מגיע לכך שבמקומות מסוימים משווקים בשר וביצים ממקורות לא חוקיים שאינם ראויים למאכל בני אדם. דוגמה לכך ראינו בתחילת החודש בתקשורת, כאשר נתפסו כמויות גדולות של בשר מקולקל שהגיע לארץ מחו"ל. לפני כן נתפסו כמויות גדולות של ביצים שהוברחו מחו"ל עם כמויות גדולה של סלמונלה – חיידק המסכן חיי אדם.
בעיה נוספת שגורמת לסוחרי מוצרי בשר וביצים להשתולל בשוק ולשווק מוצרים ממקורות לא נאמנים ומסוכנים בחלקם לבריאות הציבור, היא הגבלת חקלאי הארץ בעלי הרפתות ולולי העופות במכסות של ייצור חלב וביצים. הכמות שנקבעה להם על ידי משרד החקלאות לא ממש עונה לגודל הצריכה בשוק, ומכאן מתחיל האלתור וניצול השוק לרעה. לפני שנתיים בחג הפסח לא נשארו ביצים על המדפים ברשתות השיווק. כך גם היה בחג השבועות עם מוצרי חלב.
הדיון שהתקיים היום בוועדת הכלכלה בא לסיים את המחלוקות ולתת פתרון ומענה בנושא הגדלת המכסות של הביצים והחלב כדי למנוע מחסור והברחת מוצרים. אחרי התדיינות בוועדה נערכה הצבעה שבה אושר פה אחד התיקון בנושאי תקנות משק החלב ומחסות ייצור ביצי מאכל. שני התיקונים על הפרק היו: תקנות המועצה לענף הלול (כללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת 2016) התשע"ו-2016, ותקנות תכנון משק החלב (מדיניות הפיתוח לשנת 2016 בענף הבקר) (הוראת שעה), התשע"ו-2016.
שמואל לויט, מנכ״ל מועצת הלול, אמר בדיון שקדם להצבעה דברים חשובים: ״לא צפוי שום מחסור בביצים״. הוא הדגיש, כי משווקים לא מייבאים ביצים מחו״ל לא בגלל חשש מסלמונלה אלא בגלל שהם חושבים שאין צורך בכך. באשר לעופות, אמר לויט כי "יש כמות שיא של פטמים ולא יהיה מחסור בפסח״.
דבר מעניין נוסף בנושא הביצים הגיע מנציג המגדלים יוסי אדוני, שהעלה בעיה נוספת באשר לביצים המיובאות מחו"ל. לדבריו, "המגדלים בארץ מאכילים את התרנגולות במזון כשר לפסח מראש״, בעוד בחו"ל משתמשים בשומן חזיר וקיים חשש שהן לא כשרות.
סמנכ"ל משרד החקלאות, אורי צוק בר, התייחס לכך ואמר כי משרד החקלאות לא עוסק בכשרות. לדבריו, לביצים המיובאים יש כשרות ויש משרד המטפל בנושא זה. כוונתו למשרד לענייני דת.
עוד אושרו התקנות שנועדו להסדיר את חלוקת תוספת מכסות ייצור החלב הגולמי בשנת 2016 של 60 מיליון ליטר, ליצרנים קיימים וחדשים. לפי ההצעה שאושרה, 42% מתוספת המכסות תחולק למגזר המושבי ו-58% למגזר הקיבוצי.
כפעיל חברתי שנים רבות, כמו רבים מאזרחי המדינה, אני בעד תמיכה בכל דרך אפשרית במגדלי העופות בארץ – בין אם עבור מוצרי בשר או עבור ביצי מאכל, ובעד התמיכה בכל דרך אפשרית במגדלי בקר בארץ עבור בשר למאכל או עבור חלב, וכן טוב ועדיף לסייע במתן פרנסה בכבוד לרבים מאזרחי המדינה העוסקים בתחומים הללו, מאשר לפרנס אזרחים ממדינות זרות מהם נייבא לארץ בשר, ביצים וחלב.
מנגד, חובת המדינה לפקח על מגדלי העופות על ידי יחידת האכיפה של משרד החקלאות בין בלולים או בבתי אריזה של הביצים, בכדי שיבינו שהם לא חופשיים לעשות כרצונם ואזרחי המדינה לא הפקר. חובת המדינה לפקח על סחר המזון שלא ייעשה בצורה פיראטית ממקורות לא ידועים, כפי שקרה פעמים רבות מדי לאחרונה. יש למגר גם את התופעה שנחשפה לאחרונה בתקשורת של אלימות קשה שבה נוהגים חלק מבעלי משקי החלב והבשר כלפי בעלי החיים.
מי שאין לו רחמנות על בעלי חיים אין לו רחמנות על בני אדם. חובה להשגיח ולפקוח עין על גידול הפרות בכל רפת, והטיפול בהן שייעשה כנדרש ולטובה, בין אם גידול הפרות מיועד להספקת בשר או עבור חלב.
השתתפו בדיון: יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), ח"כ איתן ברושי, ח"כ עמר בר-לב, ח"כ רועי פולקמן, ח"כ חיים ילין, נציגי מגדלי עופות ובקר ונציגי משרד החקלאות ומשרד האוצר.