נציג הרשות להגבלים עסקיים הסביר בוועדה לביקורת המדינה את ההחלטה לבטל קנסות על מונופולים שיגבו מחיר מופרז מצרכנים, בכך שברשות מעדיפים לעודד תחרות ולא לפקח על מחירים. נשמע מוזר? כשמתחשבים בכך שהממונה החדשה ייעצה בעבר לתנובה, פתאום הכל מסתדר
מה קורה ברשות להגבלים עסקיים? עד לא מזמן היה הגוף הזה על ראש שמחתנו, כשמתווה הגז היה על המוקד ויחד איתו הממונה דייויד גילה. אז גילה עזב, מיכל הלפרין החליפה אותו והדבר העלה לפחות שני נושאים על סדר היום – שני נושאים שהטרידו את ח"כ זהבה גלאון (מרצ), שהחליטה לזמן דיון פגרה בוועדה לביקורת המדינה ביום רביעי (4 במאי 2016). הדיון עשוי בעתיד להוביל גם לבדיקה של המבקר את הרשות להגבלים עסקיים, אך בינתיים הוחלט שזה לא יקרה.
אלה שתי הסוגיות שעלו בישיבת הוועדה: 1. החלטת הממונה הנכנסת לבחון את האפשרות לביטול מתן קנסות על מונופולים שגובים מחיר מופרז מצרכנים. 2. ניגוד עניינים שיש לממונה הנכנסת מול תנובה, שאותה ייצגה בעבר.
העניין הראשון הוא גילוי דעת שפרסם הממונה הקודם ב-2014, ועוסק באיסור על קביעת מחיר מופרז על ידי מונופול – גילוי דעת שעכשיו הוחלט ברשות לבחון אותו מחדש. למעשה, טענו שתי הח"כיות שנכחו בדיון – גלאון ויו"ר הוועדה קארין אלהרר – הרשות הפסיקה במכוון ליישם את החלטתו של גילה מיד כשעזב את התפקיד. עוד הן טענו, כי הבחינה מחדש היא בעצם ביטול של גילוי הדעת.
הביקורת שלהן הופנתה כלפי אורי שוורץ, היועמ"ש של הרשות ומי שהחליף את גילה באופן זמני עד מינויה של הלפרין. שוורץ היה גם הנציג הבכיר מטעם הרשות בדיון הוועדה. שוורץ אישר שהוא אכן לא מאמין בדוקטרינת המחיר המופרז של גילה (וכמוהו, אגב, גם הכלכלן הראשי של הרשות), ושהוא חושב שהרשות צריכה להתמקד בעידוד תחרות ולא בפיקוח על מחירים. במצב עניינים זה, הוא לא חושב שהרשות צריכה ליישם מדיניות שתיכף תוחלף.
עו"ד רנן גרשט, המייצג תביעות ייצוגיות בנושא נגד תנובה, הכניס פרספקטיבה מעניינת נוספת לדיון ואמר כי לפי סעיף 29(א) לחוק ההגבלים העסקיים, חייבת הרשות לעסוק בכל מקרה במחירי מונופול מופרזים, והיא לא יכולה להחליט שלא לעסוק בזה. אנשי הרשות, שבוודאי כבר שמעו את הטיעון הזה בבית המשפט, לא התרשמו מכך, ואמרו שהדבר נמצא בסמכותם.
בסוגיה השנייה שעלתה לדיון – ניגוד העניינים של הלפרין בעיסוקיה הקשורים לתנובה – הציג עו״ד גרשט נתון שלפיו מתוך תשע תביעות בבית משפט על מחיר מופרז, שש מתנהלות נגד תנובה. הממונה הנכנסת, כאמור, ייצגה בעבר את תנובה.
אלהרר וגלאון, וכמוהן גם נציג מבקר המדינה, צבי ורטיקובסקי, סברו כי יש כאן לפחות חשש לניגוד עניינים שעל הרשות לבחון. תגובת אנשי הרשות היתה כי הבדיקות שלהם מלמדות שאין בולטות לתנובה בתחום של מחיר מופרז. אבל את שתי חברות הכנסת ואת נציג משרד המבקר תשובותיהם לא סיפקו.
היו"ר אלהרר החליטה עוד לא קבעה חקירה של מבקר המדינה, אלא הסתפקה בדרישה מאנשי הרשות לבחון מחדש את שני העניינים ולהחזיר תשובה לוועדה בתוך שלושה שבועות.