אחרי שהכנסת כבר אישרה אותה בקריאה טרומית, הכל היה מוכן לקראת אישור סופי של הצעת החוק שנותנת לראשונה מענק לידה גם לנשים שבוחרות ללדת בבית. אלא שאז יו״ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח״כ אלי אלאלוף מכולנו, החליט שהוא רוצה דיון נוסף
הדיון נפתח בסקופ אדיר ממקור ראשון: ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, נולד בבית הוריו ולא בבית חולים.
הדיון, שעסק בהצ"ח לידה בבית, מראש לא נועד להיות סוער. ההצעה עברה בקריאה טרומית במארס האחרון, שבוע לפני שהח"כים יצאו לפגרת הפסח, ברוב של 44 בעד ואפס מתנגדים. זה חוק שכולם ירצו להיות בעדו: הוא גם מתקן אי שוויון בחלוקת קצבאות, וגם מחזק את חירותן האזרחית של נשים שרוצות ללדת בצורה שונה מהרוב.
הצעת החוק היא פשוטה למדי: כיום, נשים שיולדות בביתן לא זכאיות למענק לידה בסך כ-1,700 שקל מהביטוח הלאומי, כפי שמקבלות נשים שילדו בחדר לידה של מוסד רפואי מוכר. כך היה מאז שנחקק חוק הביטוח הלאומי לפני 21 שנים. לפי ההצעה, גם מי שיולדת בבית תקבל את מענק הלידה הזה. ההצעה גם מצווה על שר הבריאות לקבוע סטנדרט באישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות כיצד תיערך לידה בבית. את ההצעה מקדמת ח"כ תמר זנדברג ממרצ, והיא מתבססת על הטענה שלידה בבית אינה מסוכנת יותר מלידה בבית חולים.
נציגת משרד הבריאות שבאה לדיון ציינה שח"כ זנדברג עמדה עמם בקשר ושהם תומכים בהצעתה. לדידה, כבר יש למשרד כללים ללידה בבית, ושלאחר אישור החוק הם יהפכו לתקנותיו.
הכל נראה מוכן וערוך לוועדה לאשר את ההצעה לקריאה ראשונה בדרכה להפוך לחוק, עד שדווקא זה שנולד בבית, יו"ר הוועדה, החל להקשות. הוא לא הקשה, חלילה, על הצורך להשוות את מענק הלידה; כולם מסכימים שנדרש שוויון. אך הוא הביע דאגה מעניין בטיחות היולדת והתינוק. ראשית, תהה, איך יידעו מי יפקח על הלידה הביתית? מסתבר שיש כבר היום פנקס מיילדות בישראל, וכמובן רק מי שרשומה בו כחוק תוכל ליילד. נציגת ארגון המיילדות שישבה בדיון – עמותה שאינה ממשלתית – הציעה שהארגון שלה יהיה זה שיפקח התחום. ח"כ יגאל גואטה מש"ס מלמל משהו ציני על הכוונה שנחשפה לרגע להפוך לגוף פיקוח מונופוליסטי בחסות מדינה. הצעתה לא נלקחה ברצינות.
דעת היו"ר לא נחה. היום, הוא הכריז, נדון רק בעניין התשלום מביטוח לאומי, אך אני רוצה לקיים דיון נוסף שבו נדון על כללי הבטיחות של לידה בבית, כיצד הם ייאכפו וכיוצא בזה. הוא הוסיף שאסור לשנות חוק שיעודד אנשים ללדת בבית בלי שנדע איך לשמור על בטיחותם.
בשלב זה פניה של ח"כ זנדברג, שבתחילת הדיון נדמתה לכלת השמחה, נפלו. היא הבינה שההצעה, שחשבה שתקודם בקלות, תתעכב. גם אם נראה שדאגותיו של היו"ר כנות – ובוודאי יימצא להן פתרון – מי יודע אם אין איזה בעל אינטרס שבוחש ברקע. אבל למי יהיה עניין לעמוד בדרכה של הצעה צודקת כל כך?
לקראת סוף הדיון התברר שאכן יש מי שמתנגדים לתיקון החוק מכל וכל – בתי החולים, שבהן נערכות רוב הלידות בישראל. מן הסתם לא מפריע להם שיולדות בבית יקבלו מענק לידה, אך כל אישה שבאה ללדת נשארת בבית החולים לפחות יומיים-שלושה. עבור תקופה זו מקבל בית החולים דמי אשפוז מהמדינה, לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. תיקון החוק עלול להגדיל את מספר היולדות בבית, מה שינגוס בהכנסת בתי החולים.
הדובר מטעם בתי החולים היה נציג בית החולים איכילוב. כמובן שהוא לא טען שהצעת החוק גרועה בגלל ההפסד הכספי שייגרם לבתי החולים. במקום זאת הוא חיזק את חששות יו"ר הוועדה שלידה בבית בטוחה פחות מלידה בבית חולים. אף על פי כן, הוא לא ידע לתת סטטיסטיקות שיתמכו בחשש זה.
הדיון הגיע לקצו כאשר היו"ר אלאלוף קובע שהוא לא מוכן להעלות את ההצעה להצבעה עדיין, לפני שישקיט את חששותיו מבטיחות היולדות ותינוקותיהן. דיון נוסף, אמר, נערוך בעוד שבועיים.