יו״ר הוועדה לביקורת המדינה קארין אלהרר התמודד בצורה רצינית מול פקידים עם ניגודי עניינים וחוסר חשק לשרת את הציבור, בדיון על זיהום האוויר בחיפה. חבל שמלבדה אף אחד מבין חברי הוועדה לא טרח להגיע
כדי להבין את הכעס וחוסר האמון כלפי נציגי המשרד להגנת הסביבה בדיון המעקב של הוועדה לביקורת המדינה על זיהום האוויר במפרץ חיפה (7 ביוני), צריך להכיר במעט את הרקע של נושא כאוב זה.
כמו שתיארנו ברקע לדיונים אלו משרד הבריאות מפרסם מאז שנות ה-80 סקרים המראים שבסביבת חיפה ישנה תחלואה גבוה במיוחד של סרטן. לאורך השנים התחמקו הרשויות מבירור הסיבה לתחלואה גבוהה זו תוך התעלמות עיקשת מבדיקת השפעתם של בתי הזיקוק על איכות האוויר והתחלואה.
רק בשנים האחרונות התחילו פקידים שונים, ובחצי פה, להכיר בכך שבתי הזיקוק ושאר מפעלי התעשייה הכבדה בחיפה אחראיים לנושא. דו"ח של מבקר המדינה שיצא ב-2013 הראה שעיריית חיפה מועלת בתפקידה בכל הנוגע בפיקוח על המפעלים.
ראש העיר יונה להב הוא האחראי הישיר על המפעלים מכיוון שהוא יו"ר של "איגוד ערים אזור מפרץ חיפה-להגנת הסביבה", ודו"ח מבקר המדינה הראה שבכהותנו הוא לא הנחה את האיגוד לביצוע ביקורת מסודרת במפעלים, ובאופן כללי הניח להם לעבוד ללא שום פיקוח משמעותי.
דו"ח נוסף של מבקר המדינה, מ-2015, הראה שהמשרד להגנת הסביבה כלל אינו מבצע ניטור של זיהום האוויר במפעלים. באופן מטריד המפעלים אמורים לנטר את עצמם אך הם עשו זאת בצורה כושלת בכלל ובמפרץ חיפה בפרט. ואם לא די בכל אלה, התגלה לאחרונה שאחראית זיהום האוויר באיגוד הערים חשודה בניגוד עניינים מכיוון שבזמן כהונתה זכה בעלה במכרזים של מיליוני שקלים מבתי הזיקוק.
אך גם כאן לא מסתיימת שורת הכשלים: שלמה כץ, מנהל המחוז במשרד להגנת הסביבה, נמצא גם הוא חשוד בניגוד עניינים. מסתבר שבת דודתו של מנהל המחוז עובדת כיועצת המשפטית של בתי הזיקוק ושניהם ישבו יחדיו בדיונים. האחד מייצג את המשרד להגנת הסביבה והשנייה את בתי הזיקוק. איש משניהם לא הטריח עצמו להכריז על קרבת משפחתם למרות ההנחיה המפורשת שחלה על עובדי מדינה בנושאים אלו.
לכן אין להתפלא שחברי הכנסת דב חנין, יעל כהן-פארן ומנהלת הוועדה קארין אלהרר קיבלו בחוסר אמון גורף את הסבריהם של נציגי המשרד להגנת הסביבה. נציגי המשרד טענו ש"המצב בסדר", זיהום האוויר בחיפה ירד משמעותית ובכלל המשרד מתפקד "מצוין".
שלמה כץ זכה לביקורת נוקבת מצדה של אלהרר כשניסה להתגאות בהישגיו, וזלזל בארגונים הירוקים ש"רק צועקים ולא מבינים דבר" בעוד הוא עובד יומם וליל. מעניין אם מר כץ שכח שאלהרר פנתה ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיורה על חקירה פלילית, שבה הוא החשוד העיקרי.
העובדה שלצדה של אלהרר ישבו מחברי הדוחות הקשים מטעם מבקר המדינה לא הרתיעה אותו מלנסות ולהתפאר בהישגיו כמנהל שוב ושוב. אלהרר עצרה את כץ עוד בתחילת דבריו והורתה לו לחדול מגישה זו ומיד. כמו כן היא העבירה עליו ביקורת קשה על כך שלא שלח לוועדה את כל המסמכים שהתבקש, ואת האחרים שלח יום לפני תחילת הדיון.
בכלל, נראה שאלהרר אינה מרפה מהנושא ואינה מוכנה לתת לפקידי הממשלה להתחמק מהעברת נתונים. כשנציגת משרד הבריאות התחילה להתווכח איזה נתונים היא תעביר ואיזה לא, הזכירה לה אלהרר שהיא אינה מבקשת אלא דורשת כיושבת ראש הוועדה.
מול רצינותה של אלהרר צרמה העובדה ש-14 החברים הנוספים בוועדה לא טרחו כלל להגיע לדיון. חבל שנושא זיהום האוויר העודף, השחיתות הציבורית, הסרטן והאסטמה לא נראו חשובים מספיק להם כדי להטריח עצמם לדיון. מצד שני, ישנה התקדמות משמעותית בכך שהממסד מתחיל להכיר בחשיבות הקריטית של הנושא וההתעלמות הגורפת שאפיינה נושא זה עד לפני שנים בודדות עוברת לאט-לאט מן העולם.