הצעת החוק לסימון עמותות היא ספין פוליטי על גבם של מי שמבקשים לבקר את השלטון ולאתגר אותו. היא לא משנה את המצב החוקי ביחס לעמותות שעיקר מימונן מגיע ממדינות זרות, שהרי כבר היום הן מחויבות בשקיפות
בהצעת החוק לסימון עמותות, שאושרה אתמול (27 ביוני) בוועדת החוקה לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, אין כלום. אין בה כלום במועד אישורה, ולא היה בה דבר גם בזמן הגשתה. עיקרה לא בתוכן שלה, אלא באווירה שהצעת החוק מייצרת: שנאה וספינים.
לקראת הדיון אתמול הציג יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) "הסכמות" שבאות לידי ביטוי בנוסח הסופי של הצעת החוק שעמד להצבעה. מה נשאר בהצעת החוק? חובת דיווח לרשם העמותות על כך שהעמותה מקבלת את עיקר מימונה ממדינות זרות, חובת פרסום הדבר באתר העמותה, בצירוף רשימת העמותות שעיקר מימונן מגיע ממדינות זרות, פרסום הדבר במכתבים לציבור או לעובדי ציבור, פרסום המדינות הקשורות למימון בדו"חות העמותה, והגדלת הקנס לעמותות המפרות את התנאים שייקבעו בחוק.
מה אין בנוסח הצעת החוק? אין חובת ענידת תג זיהוי, אין הצהרה על מימון העמותה לפני הופעה בבית המשפט, בדיוני ועדות הכנסת ובפגישות עם גורמים ממשלתיים, ואין החלה מיידית של החוק, אלא על תמיכות של מדינות החל מ-2017.
אבל לא נוסח החוק ופרטיו הם שמשנים, אלא הרוח שנושבת ממנו. רוח של שנאה והסתה ופילוג בחברה הישראלית, רוח של חוסר רצון לקיים דיון ענייני בעמדות השונות שיש בחברה הישראלית, חוסר יכולת של הכנסת להכיל את המורכבות של החברה הישראלית ולדבר עליה בבית שבו אמורים לדבר – בפרלמנט. במקום להתנהל כמו מדינה דמוקרטית שיודעת להביא דעות ועמדות שונות לדיון ושכנוע בזירה הציבורית, בחרה הממשלה והכנסת לשתף פעולה עם הרוח הרעה הזאת, רוח השנאה, ההסתה והפירוד.
רוח השנאה מייצרת גם ספינים מיותרים: הצעת החוק לסימון עמותות היא ספין פוליטי על גבם של מי שמבקשים לבקר את השלטון ולאתגר אותו. היא לא משנה את המצב החוקי ביחס לעמותות שעיקר מימונן מגיע ממדינות זרות, הרי כבר היום העמותות הללו מחויבות בשקיפות לציבור. זאת ועוד, ספין ה"שקיפות" שנשלף לצורך קידום הצעת החוק נחשף כמילים ריקות מתוכן, לאור סירובם של חברי הקואליציה להחיל שקיפות גם על כסף זר ממקורות פרטיים.
דבריהם של בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) וסלומינסקי בדיונים הקודמים, בכך שלו הדבר היה תלוי בהם הם היו חוסמים מימון ממדינות זרות באופן גורף, הם עדות נוספת לכך שהממשלה וחברי הכנסת המציעים ירו את החץ, ואחר כך סימנו את המטרה. ח"כ מיקי רוזנטל אמר בדיון ש"אדם מסוים ברשם העמותות הלך ובדק את התיקים של העמותות שמקבלות תמיכה ממדינות זרות, ואז העלו את הרף כך שיפגע רק בעמותות מסוימות".
חברי כנסת מהקואליציה שהתבטאו נגד החוק בדיונים קודמים (אורי מקלב, בני בגין) ולאחר ההצבעה (מייקל אורן) הצביעו עם הקואליציה. עוד תמכו בהצעת החוק יו"ר הוועדה סלומינסקי, וחברות הכנסת ענת ברקו ונורית קורן, שכלל לא נכחו בדיונים הקודמים בהצעת החוק. התנגדו חברי האופוזיציה מיכל רוזין, מיקי רוזנטל, רויטל סויד, אלעזר שטרן, יעל גרמן ואוסאמה סעדי.