ביום שלישי (7 ביוני) התקיים דיון דחוף בנושא מצוקת הרופאים המתמחים. הרופאים המתמחים, אלו אשר נושאים ברוב הנטל של מערכת הבריאות הציבורית, יצאו לאחרונה למאבק. מאבקם לא עוסק בשכר גבוה יותר עבורם ולא על תגמולים מיטיבים אחרים, אלא על שאיפה לממש את שבועת היפוקרטס, שבועת הרופא, כהילכתה ולהציל חיי אדם.
"רופא עייף, שעובד ברציפות 26 שעות, לא יכול לתת את הטיפול שלשמו הלך ללמוד רפואה, ומסכן את חיי המטופל", טענו המתמחים בדיון. כמו כן הוסיפו כי "תורנויות ארוכות פוגעות הן במטופלים והן במתמחים. לא הלכנו ללמוד רפואה כדי לתת טיפול לא ראוי למטופלים שלנו, וגם לא כדי להירדם על ההגה בדרך חזרה הבייתה מהתורנות".
מלבד חברי הכנסת בדיון האולם היה גדוש ברופאים מתמחים, סטודנטים לרפואה ואנשי משרד הבריאות.
נציג המתמחים, ד"ר אראל בוצ'ינסקי, הציג את הבעיה ובין השאר סיפר על חוויה אישית שעבר: "לפני שבוע, בארבע בבוקר, עמדתי מול חולה שקרס והיה זקוק להחייאה. הכל התערפל לי בראש. הרגשתי כמו שיכור לא טולרנטי לחולה עד שהאחות צעקה לי 'תתעורר'. זו תחושה מאוד קשה. למדנו כל חיינו לטפל, אבל השיטה והעומס לא מאפשרים לנו לעשות את זה. עד עכשיו לא הייתה הידברות איתנו. אנחנו שומעים על הסכמים קיבוציים, פסקי דין, פיילוטים. האם זה צריך לעניין את אותה אם שבאה עם ילדה למיון לפנות בוקר ומבקשת טיפול הולם? לנהגי משאית אסור לנהוג למעלה מ-12 שעות, כמו גם לטייסים ולחיילים, איך יתכן שרופא יהיה ער יותר מ-26 שעות כשהוא מטפל בחולים ומבצע גם ניתוחים? רוב המדינות המערביות יורדות למשמרת של 12-16 שעות".
שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן, אמרה שיש בעייה ברפואה הציבורית בתקנים וכוח אדם. " מבין כל המדינות אנחנו נמצאים בתחתית הטבלה. 26 שעות ללא שינה זה לא אנושי ובלתי אפשרי". גרמן הוסיפה כי "לא ניתן לצמצם את משמרות המתמחים ל-16 שעות בשנתיים הקרובות לפחות, אולם צריך לסמן זאת כמטרה".
ח"כ ד"ר עבדאללה אבו מערוף, רופא בהכשרתו, הדגיש שפיילוט של קיצור השעות לבד לא יפתור את הבעיה. "תנאי הקבלה לבית הספר לרפואה הם קשים מאוד ובעוד חמש שנים לא נמצא רופאים." ח"כ ד"ר אחמד טיבי, גם הוא רופא בהכשרתו, הוסיף: "כל כמה שנים הנושא מציף את התקשורת ואין זה חדש. דבר אחד ברור, כי תורנות ארוכה היא לא טובה, לא למטופל ולא למטפל". עוד ציין, שמערכת הבריאות בארץ בנוייה על המתמחים והם עמוד השדרה, הוא גם הוסיף כי יש מחסור ברופאים ומספר הרופאים הפורשים הוא גדול, והדגיש כי קיצור תורנויות דורש תקנים בעלות 400 מיליון שקלים.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק פתח וציין כי המתמחים הם דור העתיד וחשוב שיקבלו תנאים מתאימים. הוא הזכיר את מחאת הרופאים לפני כמה שנים ואת הישגיה: "הסכם הרופאים היה מהפכה. השקענו בירידה במספר התורנויות של המתמחים, הוספנו 300 תקנים למערכת, 90 מהם כבר אוישו. ב-11% מכלל התורנויות יש מומחים שמחזקים את המענה לחולה. בנוסף, התחיל הקורס הראשון של עוזר רופא. העברת מקל ממשמרת למשמרת גם היא מסוכנת ואיכות ההתמחות חשובה לא פחות. זה גם אינטרס של הציבור שהמתמחים יהיו מנוסים בטיפולים וניתוחים". אפק המשיך לתאר עד כמה פרויקטים חדשים עוזרים ויעזרו לעבודת המתמחים, כמו מתנדבים בשרות האזרחי. היו חברי כנסת שגילו חוסר סבלנות לדבריו אשר לדעתם לא נותנים תשובה לבעיה. "עוד מעט תביא בחשבון גם את מחלקת התה", צעקו לו, והטונים עלו.
ח"כ מירב בן ארי אמרה בדיון: "אנחנו לא זקוקים לעדויות, מספיק שאנחנו מגיעים למיון בבית החולים ורואים מה הבעיה וכיצד נשחקים בעבודתם הרופאים המתמחים". היא פנתה לפרופ׳ אופק ושאלה "איפה הפיקוח והאחריות כלפי הציבור?" ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, קרא להקפיד על תנומות מתמחים במהלך המשמרת, באמצעות החלפה של רופא נוסף. ח"כ רויטל סויד פנתה למתמחים וקראה: "מנצלים אתכם". סויד הגיבה לדברי פרופ' אפק ואמרה: "עד היום הפיילוט לא יצא לדרך, ועל תוספת של 300 תקנים הוספתם בפועל רק 90". סויד העירה ליו"ר כי תמוה בעיניה ששר הבריאות ליצמן לא השתתף בדיון, וקראה לזמנו לדיון הבא בנושא.
יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף סיכם: "לא מקובל שמישהו יעמוד על הרגליים 26 שעות. זה בלתי אפשרי". הוא דרש ממשרדי הבריאות ונציגי המתמחים לפתוח במשא ומתן אינטנסיבי לקיצור התורנויות, והורה למשרד הבריאות לדווח לוועדה בתוך חודש על ההתקדמות ביצירת פיילוט לקיצור משמרות המתמחים בבתי חולים נבחרים. אלאלוף הודיע כי הוועדה תתכנס שוב מיד כשיגיעו הצדדים להסכמות או לחילופין כשיחול משבר. בפנייה אישית פנה למתמחים אמר: "יש לי בקשה אישית על תשביתו את המערכת."
חברי כנסת שאינם חברי ועדה ונכחו בדיון: מיכל רוזין, אחמד טיבי, עבדאללה אבו-מערוף, אוסאמה סעדי, יעל גרמן, דב חנין, חיים ילין, רויטל סויד.