ביום שלישי 26 ביולי 2016 התכנסה ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת לדיון בשתי הצעות חוק הנוגעות למערך הביקורת בישראל: הצעת חוק נציבות תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, והצעת חוק נציבות ביקורת על מערך התביעה וייצוג המדינה בערכאות.
הישיבה היתה דיון המשך של דיונים באותו נושא, ומטרתה להשלים את תהליך החקיקה להסדרת מעמדם של נציב תלונות הציבור ונציבות הביקורת על הפרקליטות. החקיקה הזו נמצאת בתהליך מזה מספר שנים, והסיבה להתמשכות התהליך היא התנגדות מצד פרקליטות המדינה וגורמים אחרים במשרד המשפטים. כך למשל, הובעה התנגדות לפרסום של הליכים נגד פרקליטים, בטענה שהדבר עלול להשפיע על שיקול דעתו של הנציב.
האם הפרקליטות צריכה להיות מעל לחוק ומעל לעקרונות כמו זכות הציבור לדעת? כולנו מכירים את פרשת זדורוב, את פרשת "הרב והניצב" ורבות אחרות, שעוררו ביקורת ציבורית רחבה על הפרקליטות. ההאשמות נגד אהוד אולמרט עוררו תחושה שנאשם מן השורה, אזרח רגיל, היה זוכה ליחס מחמיר בהרבה. יש עוד מקרים רבים בהם הפרקליטות טעתה בגלל רצון לסיים הליכים בתיקים או במצב של חוסר ראיות כנדרש. על כן, אני סבור כי המצב מחייב הקמת גוף ביקורת על עבודת הפרקליטות, כפי שקיים בכל גוף ממשלתי וציבורי בארץ.
יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומיאנסקי הכריז בדיון כי נציב קבילות ונציב ביקורת יפעלו כנדרש בעוד כחמישה חודשים.
סלומיאנסקי היה תוקפני במיוחד בדיון הזה: מנע ממוזמנים שונים לדבר בדיון והשתיק ח"כים, במיוחד מהאופוזיציה – ובפרט, את ח"כ יעל גרמן. למרות זאת, הצליחו שתי חברות הכנסת, יעל גרמן ושלי יחימוביץ', לשאול את נציג משרד המשפטים אייל זנדברג, אם למבקר יהיו סמכויות להפעיל הליך מנהלי או פלילי כלפי הפרקליטים. זנדברג השיב כי למבקר יהיה שיקול דעת.
מהתרשמותי, ניכר שיו"ר הוועדה עבד בתיאום עם נציגי הפרקליטות ופעל לצמצום מעורבות חברי הכנסת הידועים בתמיכתם בהקמת הנציבות.
באמצע הדיון, יו"ר הוועדה קבל שיחת טלפון לנייד שלו, ענה מיידית והתחיל לשוחח, קם והלך למשרדו הסמוך, בלי קבלת רשות מהנוכחים ובלי לבקש מח"כ אחר להחליפו; זמן קצר לאחר מכן קיבלה גם ח"כ רויטל סויד שיחת טלפון, ענתה גם היא ובהמשך קמה והלכה למשרד היו"ר סלומינסקי. לאחר כמה דקות שבו שניהם יחד לאולם הדיונים של הוועדה – מה שעורר חשד ניכר ל"תיאום עמדות". ח"כ סויד, כזכור, היא עו"ד בכירה בעברה.
יו"ר הוועדה סלומינסקי סיכם את הדיון בפנייתו לנציג משרד המשפטים, ליועץ המשפטי לוועדה ולכל המעורבים בגיבוש הצעת החוק, לשבת ולדבר עד אחת בלילה כדי להביא את הצעת החוק להצבעה במליאה בהקדם.
השתתפו בדיון: יו"ר הוועדה ח"כ סלומינסקי ניסן, ח"כ בני בגין, ח"כ יעל גרמן, ח"כ רויטל סויד, ח"כ שלי יחימוביץ׳, ח"כ אוסמה סעדי, ח"כ מיכל רוזין, אייל זנדברג ממשרד המשפטים, כוכבית דולב, עו"ד יגאל שניידר ועו"ד אחרים מפרקליטות המדינה, אייל טולדו נציג משרד האוצר, נציגי המשטרה, ומוזמנים מארגונים שונים.