המסך בחדר הדיונים של ועדת העלייה והקליטה (27 ביולי) כבר הורד כשנכנסתי. סביב השולחן ישבו כעשרים נציגים של משרדי הממשלה, ומתוכם שניים בני הקהילה האתיופית. בקרב הקהל שהגיע לצפות בדיון הסטטיסטיקה הייתה קצת שונה.
הישיבה התחילה וכל משרד בתורו הציג, בסיוע מצגת מושקעת, את התוכנית שלו לשילוב יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית ואת התקדמות התוכנית עד כה. כל המשרדים דיווחו על סיום מיפוי התושבים שיושפעו מהתוכנית, ורובם המוחלט אף דיווח על תחילת העבודה בשטח.
אך אז הגיע תורם של מנהלי מוקדי הקליטה של העיריות רחובות וירושלים ושל מנכ״ל עמותת טבקה – צדק ושוויון ליוצאי אתיופיה – לדבר. ניתן לסכם את דבריהם בדבריו של דוד אלעזר, מנהל מוקד הקליטה בעיריית רחובות: ״נושא השילוב המיטבי לא הגיע לשטח״. מדבריהם עולה כי העיריות כלל לא מודעות לתוכניות משרדי הממשלה השונים. כך גם עולה מדברי יו״ר הוועדה, חה״כ אברהם נגוסה, שאמר כי ביקר בכמה ערים וגם אליהן לא הגיעו התוכניות.
יוצאי דופן שהזכירו נציגי הקהילה הם הצבא, שביטל את כל התוכניות המבדלות חוץ מאחת (שתבוטל במהלך השנה), והמשטרה, שהשקיעה מאמצים רבים כדי, באופן אבסורדי, להוריד את האלימות המשטרתית נגד בני הקהילה, וכדי להוריד את היקיפי הפשיעה של בני הנוער מהקהילה (ירידה של 5% מאז 2015).
בתוך הסתירות הללו בין אנשי הממשלה לבני הקהילה, שאחרי ששומעים אותן ניתן להבין מדוע חשים בני הקהילה חוסר אמון במערכת ומדוע יש חשיבות רבה בתוכנית לחיזוק האמון, נשמע סיפורם של 65 עובדי קבלן במרכז ההיגוי ליוצאי אתיופיה של משרד החינוך שתפקידו לקדם את בני הנוער מהקהילה. אותם 65 עובדים, שחלקם עובדים במרכז מאז הקמתו לפני 22 שנה, קיבלו לאחרונה מכתבי פיטורין וכעת לא יודעים מה יעלה בגורלם.
המשרד הציע לאלו מביניהם שבעלי תואר אקדמי ותעודת הוראה לעבוד כשכירים במשרד, ולאלו שאינם בעלי תואר ותעודת הוראה, הוצע ללמוד על חשבון המשרד ובמקביל לעבוד בו. העובדים הביעו את תסכולם על כך שחלקם מבוגרים ואינם מעוניינים ללמוד כדי לעבוד, ועל כך שגם בעלי תעודת הוראה ותואר אקדמי (שבעה אנשים בסך הכל), לא יודעים היכן ישובצו בתחילת שנת הלימודים הבאה.
דוד מהרט, ראש מרכז ההיגוי אמר כי ההתייחסות משולה למשפט ״הכושי עשה את שלו והכושי יכול ללכת״. ראוי לציין שאחוז העובדים במשרד החינוך בני הקהילה הוא 0.69 אחוז בלבד, לעומת שיעור של 1.75 אחוז בכלל החברה הישראלית. ח״כ עמר בר-לב אמר כי הגיש שאילתה בנוגע לעניין זה, אך זו נדחתה פעמיים.
בסופו של יום, למרות התוכנית המשולבת המתהדרת בכך שרה״מ נתניהו הוא העומד בראשה, ולמרות שהתוכנית אושרה, הכספים הוקצו, ושלב הביצוע החל, היא נמצאת כרגע, כפי שאמר יו״ר הוועדה ח״כ נגוסה, ״בשלבי התארגנות מתקדמת״. בהתחשב בכך שהתוכנית עתידה להסתיים ב-2019, עוד שלוש שנים בלבד, נותר רק לתהות מתי היא תגיע לשלב הביצוע המלא.