הוועדה החדשה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי בראשות ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) קיימה ביום שלישי ה-8 בנובמבר דיון בבעיה כואבת, מרגיזה ולא הוגנת הנמשכת שנים רבות: אי השוויון בין תושבי הפריפריה למרכז בקבלת שרותי בריאות. במילים אחרות, אפליית תושבי צפון הארץ ודרומה בשרותי הבריאות להם הם זכאים.
אף שבחוק ביטוח בריאות ממלכתי נקבע כי "חובתה של המדינה לספק שרותי בריאות אוניברסליים לכל האוכלוסייה", רוח החוק לחוד ומציאות לחוד. כפי שציין זוהר בפתח הדיון, תוחלת החיים של תושב הפריפריה נמוכה בחמש שנים מזו של תושב מרכז הארץ – זאת, לדבריו, בשל הפערים הגדולים ברמת שרותי הרפואה. "אם אתה רוצה להיות חולה, תעבור לתל אביב", העיר בציניות, והוסיף: "למה אני, כתושב קריית גת, צריך לכתת רגליים למרכז הארץ כדי לעבור בדיקות? מדוע שזה לא יהיה ההיפך?!"
אורח הוועדה השר ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) סקר את פעילות משרדו והודיע: "השוויון שלי זה אל"ף-בי"ת של משרד הבריאות". הוא סיפר לוועדה כי יפעל לתוספת תקציב לטובת עידוד רופאים להגיע לפריפריה, וציין: "הקמנו כ-12 מוקדי רפואה דחופה בפריפריה, קבענו 3 שנות העדפה לרופאים שעובדים בבתי חולים בפריפריה, הבאנו מכשירי MRI לכל בתי החולים בפריפריה, הקמנו מרכז רדיותרפיה בבי"ח זיו בצפת, והודענו על הקמת מרכז שיקומי חדש בכרמיאל. אנחנו בודקים את הפריפריה כמעט פעמיים בשבוע". עוד הוסיף כי לא יהיה שינוי בדירוג תקצוב קופות החולים.
ח"כ ד"ר אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) מסר כי הצרכים של החברה הערבית ידועים למשרד הבריאות: "חייבים עכשיו דחוף למצוא פתרון או חלופה לקורס שנסגר ע"י משרד הבריאות. כמו כן, יש לתקצב פרויקטים לחינוך ובריאות בצפון ולתקצב מסע פרסום והסברה בנושאי מחלות השכיחות בחברה הערבית".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "המצב קשה ביותר ואנחנו רחוקים מאוד ממצב של שיויון. כך בפער בתמותת תינוקות, בשיעור הרופאים המועוסקים בדרום ובצפון שהוא נמוך מאלה שבמרכז. גם מספר מיטות האשפוז לא שיוויוני, ההסברה, הבריאות המניעתית ובריאות הנפש הם לא שיוויוניים, שיעור האחיות המועסקות פחות מאשר במרכז". חנין הוסיף וציין כי "המאבק הוא לא בינינו. אנחנו צרכים ללחוץ ביחד על אותם גורמים נוספים שלא נמצאים פה".
ח"כ אורלי אבקסיס (לשעבר ישראל ביתנו) אמרה שיש לה ביקורת חריפה על מה שקורה בתחום הבריאות. היא סיפרה על חוויותיה כתושבת בית שאן וכאם ל-4 ילדים: "הילד שלי חלה, פספסתי את שעות הרופא המקומי, נאלצתי לנסוע עם בני למרפאת ביקור רופא בעפולה. שם המתנתי 3 שעות רק בשביל לקבל הפנייה לבית חולים. זו התעללות בילדים. תושבי הפריפריה משלמים את כל הביטוחים המשלימים של קופות החולים, אבל לא נהנים מהשירותים שמקבלים במרכז הארץ. למעשה, הפריפריה מסבסדת את תושבי המרכז".
ח"כ ד"ר יעל גרמן (יש עתיד), שרת הבריאות לשעבר, אמרה: "אנחנו צריכים לבחון את הממשלה אך ורק במבחן התוצאה, ולדרוש לראות שינויים תוך שנה מהיום לצמצום הפערים". היא פנתה לשר ליצמן: "נדהמתי ששמעתי שבקריטוריונים לחלוקת התקציבים והתמריצים נמחקה המילה פריפריה. אדוני השר, הוראה זו היא שלך ואני דורשת להחזיר את המצב לקדמותו כדי שהרופאים המגיעים לפריפריה יהנו מתקציבים".
תושבים רבים הוזמנו לוועדה. מרגנית אופיר גוטלר, תושבת בית קשת שבצפון, סיפרה לשר ולנוכחים סיפור קורע לב. "אני אם שכולה של מערכת הבריאות בצפון. בתי הייתה יכולה להיות היום בת 15, אך נפטרה בגלל החלטה שגויה שלי להביא אותה לטיפול בבית חולים בצפון". היא גוללה באריכות את מסכת הטלטולים שעברה.
מוזמנים נוספים תושבי הצפון והדרום רצו להתבטא, אולם מפאת קוצר הזמן לא קיבלו את רשות הדיבור, ולכמה דקות הרוחות סערו. זוהר, בניסיון להרגיע את הרוחות, הבטיח לנוכחים כי הוועדה בראשותו תקיים דיונים נוספים בסוגיות אלו.
רק שניים בין עשרת חברי הוועדה, היו"ר מיקי זוהר ואחמד טיבי (הרשימה המשותפת), נכחו בדיון. שאר המשתתפים היו חברי כנסת שמצאו עניין בנושא.
נוכחים: השר ח"כ יעקב ליצמן, מיקי זוהר (יו"ר הוועדה), דב חנין (אורח, אורלי לוי (אורחת), יעל גרמן (אורחת), זוהר בהלול (אורח), ד"ר אחמד טיבי (חבר הוועדה), ד"ר אוסמה סעדי (אורח), עבדאללה אבו מערוף (אורח).
חברי הוועדה שנעדרו: יעקב אשר, יהודה גליק, ד"ר אכרם חסון, יוליה מלינובסקי, בצלאל סמוטריץ, עיסאווי פריג', יואב קיש.