השבוע דנה ועדת השרים ב-41 הצעות חוק פרטיות וב-6 טיוטות חוק ממשלתיות. הוועדה תמכה ב-5 מהטיוטות הממשלתיות וב-7 מהצעות החוק הפרטיות, התנגדה ל-6 הצעות פרטיות, ודחתה או ביטלה את הדיון ב-28 הצעות חוק פרטיות נוספות.
מדד עצמאות הכנסת של המשמר החברתי בודק עד כמה הכנסת עצמאית בקבלת החלטותיה. הנתונים המעודכנים ביותר, ביחס לשנתה הראשונה של הכנסת ה-20, מלמדים שהכנסת מקדמת או פוסלת חוקים בהתאם להחלטות ועדת השרים. המוציאים לפועל של החלטות הוועדה הם חברי הכנסת של הקואליציה, הנתונים למשמעת ברזל קואליציונית. קראו עוד כאן על נתוני מדד עצמאות הכנסת שנה הראשונה של הכנסת הנוכחית.
בשנים האחרונות הפכה ועדת השרים לענייני חקיקה לגוף העיקרי שאחראי על חקיקת חוקים בישראל. חבריה מתכנסים מדי יום ראשון כדי לקבוע את גורלן של הצעות החוק שיעלו להצבעה באותו השבוע במליאת הכנסת, ועל אף שפעילותה אינה מוסדרת בחוק ולהחלטותיה אין תוקף חוקי מחייב, עמדת הוועדה היא זו שקובעת בפועל כיצד תצביע הכנסת. בכך היא הופכת את הרשות המחוקקת לחותמת גומי דה-פקטו, המאשרת או דוחה חוקים רק על פי הוראות הרשות המבצעת. בניגוד לדיוני הכנסת, ועדת השרים חסויה לחלוטין: בדיונים לא נכתב פרוטוקול ואופן הצבעת חברי הוועדה אינו נרשם. המסמך היחיד המתפרסם הוא סיכום החלטות הוועדה, ובו מוצגת רק ההחלטה הסופית, בלי נימוק או הסבר. מבין 12 השרים החברים בוועדה, רק שרת המשפטים איילת שקד, והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל מפרסמות את הצבעותיהן בחלק מהמקרים [כאן וכאן].
המשמר החברתי מפיץ מדי שבוע סריקה של המסמך עבור הציבור הרחב, וסוקר את הצעות החוק המרכזיות בתחום החברתי-כלכלי שעלו לדיון בוועדה באותו שבוע. להלן חלק מהצעות החוק שנידונו השבוע יחד עם החלטות הוועדה.
בין ההצעות שהוועדה התנגדה להן:
- הצעה להנגשת בתי חולים לדוברי שפות זרות מאת ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני)
בין ההצעות שהוועדה תמכה בהן:
- שני נוסחים של תיקון לחוק למניעת מפגעים (חוק המואזינים) של הח"כים מוטי יוגב (הבית היהודי) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
- שלושה נוסחים של החוק להסדרת ההתיישבות ביהודה ושומרון מאת הח"כים יואב קיש (ליכוד) שולי מועלם ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי)
בין ההצעות שהורדו מסדר היום:
- הצעת לקידום תחבורה שיתופית מקוונת (תיקון לפקודת התעבורה) מאת ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד)